Γεροβασίλη: Θα μειώσουμε το κόστος του δημοσίου χωρίς απολύσεις

Γεροβασίλη: Θα μειώσουμε το κόστος του δημοσίου χωρίς απολύσεις
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

"Η προετοιμάζει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα" ανέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη

Στο Στο τριετές σχέδιο για τη δημόσια διοίκηση με ορίζοντα το 2018 και βασικούς άξονες την αποκομματικοποίηση του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέρθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.Όλγα Γεροβασίλη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, απαντώντας στα ερωτήματα της δημοσιογράφου, παρουσιάστριας και ραδιοφωνικής παραγωγού του Alpha, κ.Μαρίας Νικόλτσιου.

Στο ερώτημα εάν και πως θα μειώσει η κυβέρνηση το κόστος του κράτους, η κ.Γεροβασίλη απάντησε: “Εάν ο τρόπος είναι δια της απολύσεως ανθρώπων, σας βεβαιώ πως όχι”. Δήλωσε άλλωστε ότι ο δημόσιος τομέας είναι μικρός όταν του λείπουν οι άνθρωποι που πρέπει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών και πως είναι μύθος το μεγάλο δημόσιο στην Ελλάδα, ενώ απέρριψε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μετά το 2010 ως αποτυχημένες, λέγοντας πως δεν έγινε ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο τρόπος μείωσης του κόστους του δημοσίου, εκτίμησε η κ.Γεροβασίλη, είναι με την κατάργηση της γραφειοκρατίας (ανέφερε ενδεικτικά ότι το χαρτί μόνο κοστίζει 400 εκ ευρώ ετησίως) και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Αναφέρθηκε ειδικότερα μεταξύ άλλων στις εξής δράσεις του υπουργείου:

*Αξιολόγηση Δομών του Δημοσίου

*Ψηφιακά Οργανογράμματα και Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας

*Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, με ψηφιοποίηση των εργασιακών μεταβολών

*Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά,

*Κρίσεις Προϊσταμένων μετά από πολλά χρόνια

*Ανοιχτή προκήρυξη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων

*Το έργο “Document Management” System (DMS), δηλαδή η πλήρης ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο τον δημόσιο τομέα.

*Τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών στο Δημόσιο, με στόχο την ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακά πλέον υπογεγραμμένων εγγράφων

*”Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας”, με έμφαση στις αδειοδοτήσεις 279 επαγγελματικών ομάδων

*Το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφους του Δημοσίου (G-Cloud), όπου έχει εγκατασταθεί η “Διαύγεια”

Στόχος, τόνισε η κ.Γεροβασίλη, είναι όχι μόνο να βελτιωθεί η λειτουργία του δημοσίου, αλλά να αλλάξει η κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, που έχει ταλαιπωρήσει πολίτες και επιχειρήσεις. “Είχαμε για πολλά χρόνια, όχι τυχαία, συνειδητά, ένα κράτος πελατειακό, ρουσφετολογικό, γραφειοκρατικό”, σημείωσε.

Στάθηκε επίσης στο ζήτημα της αξιολόγησης, η οποία όπως ανέφερε ολοκληρώθηκε αν και με αντιστάσεις και τόνισε: “Δεν είναι δυνατόν κάποιος, που καλείται να υπηρετήσει τις ανάγκες του πολίτη, να λέει ‘εγώ δε θα αξιολογηθώ’. Χρειάζεται αυτή η αλλαγή νοοτροπίας, να δουλεύουμε μέσω στόχων και να αξιολογούμαστε για αυτό”.

Η κ.Γεροβασίλη στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην προκήρυξη των θέσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, την οποία χαρακτήρισε εμβληματική μεταρρύθμιση. Ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση κατάθεσης αιτήσεων, στην οποία μπορούσαν να συμμετέχουν στελέχη και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Για 69 θέσεις έχουν κατατεθεί περίπου 7.000 αιτήσεις, ανέφερε η κ.Γεροβασίλη και προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα