Γεροβασίλη: Νομικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της Ε.Ε. στο προσφυγικό

Γεροβασίλη: Νομικά και πολιτικά ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της Ε.Ε. στο προσφυγικό

Εξαιρετικά σύνθετη χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό. Τι είπε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών, το αγροτικό αλλά και τη λίστα Μπόργιανς

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει, εξαιτίας αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

«Η πρακτική των χωρών μελών της ΕΕ -και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όσο το προσφυγικό- είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη και έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ» υπογράμμισε. Αναφερόμενη στις κινήσεις της Αυστρίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες που ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος. «Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σύνθετη καθώς ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σήμερα αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα.

Η ΝΔ οφείλει διευκρινίσεις και πολιτικά και ηθικά για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων                                

Η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες, είπε για το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων, «φερόμενων ή και λίγο δημοσιογράφων»,  και προσέθεσε ότι το θέμα αυτό σχετίζεται με την κρατική διαφήμιση.

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να είναι πολιτικό στέλεχος που σχετίζεται με πολλούς πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΝΔ, ενώ φέρεται να είναι και διορισμένος σε κυβερνητικές θέσεις και πολιτικά γραφεία και στελεχών της ΝΔ.

«Περιμένουμε λοιπόν από την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα, όπως απαιτείται και πολιτικά αλλά και ηθικά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες ώστε να διευκολύνει τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, αλλά και προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια σε αυτό τον τομέα.

Παράλληλα, σχετικά με τη διαπραγμάτευση τόνισε πως “οι επαφές σε επίπεδο κλιμακίων συνεχίζονται, και η εκτίμηση μας είναι ότι οι θέσεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών συγκλίνουν αρκετά ικανοποιητικά. Χρειάζεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ”, και προσέθεσε πως η κυβέρνηση κάνει όλες τις αναγκαίες επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε δε ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, τόσο σε πολιτικό όσο και επίπεδο θεσμών, έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση.

Για τη λίστα Μπόργιανς, η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις ευθύνες τις προηγούμενης κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η στάση της ΝΔ στο θέμα αυτό, είναι παραπλανητική στο ότι δεν υπήρχε λίστα καταθετών και αναφέρθηκε στα έγγραφα που είχε αποστείλει στην Αθήνα ο Έλληνας πρόξενος στα οποία, όπως επισήμανε η κ. Γεροβασίλη αναφέρονταν ότι η τότε κυβέρνηση απέρριψε το 2012 πρόταση για συνεργασία, στο υψηλότερο επίπεδο.

Είναι ανάγκη να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος , να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση και δεν αποκλείεται και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος προαναγγέλλοντας ότι η υπόθεση αυτή θα έχει συνέχεια.

Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων αγροτών, είπε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι επιφέρουν μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, για τους αγρότες που δηλώνουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ και που είναι σε ποσοστό άνω του 90% του συνόλου των αγροτών.

Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες να μελετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να βγάλουν συμπεράσματα με βάση τη δική τους κρίση, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση με στόχο τη στήριξη των αδύναμων αγροτών, την άρση των στρεβλώσεων και με μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα