Γερουλάνος: Με τέτοιες διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ "σφραγιδοποιείται" και το ΚΙΝΑΛ "ποταμοποιείται"

Ο Παύλος Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος EUROKINISSI

«Αν σφραγιδοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, η σύγκρουση θα μεταφερθεί στο ΚΙΝΑΛ, είτε πάω εγώ εκεί είτε όχι», προειδοποιεί το στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ενώ δηλώνει ότι «όσο έχει επιλογή» δεν θα γραφεί μέλος του ΚΙΝΑΛ.

«Σίγουρα με τέτοιες διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ «σφραγιδοποιείται» και το ΚΙΝΑΛ «ποταμοποιείται». Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ αδρανοποιείται και το ΚΙΝΑΛ οδεύει προς εξαφάνιση. Διότι, χωρίς δυνατό ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δυνατό ΚΙΝΑΛ. Τρίβουν τα χέρια τους στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΚΙΝΑΛ θέλουν το ΠΑΣΟΚ να καταντήσει σφραγίδα. Και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους εξυπηρετήσουμε. Όποιος θέλει να ανακάμψει το ΚΙΝΑΛ, θα ενεργοποιούσε το ΠΑΣΟΚ. Εδώ γίνεται το αντίθετο».

Τα παραπάνω δηλώνει, με συνέντευξη στο News 24/7 που θα συζητηθεί, ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ προειδοποιεί πως «Αν σφραγιδοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, η σύγκρουση θα μεταφερθεί στο ΚΙΝΑΛ, είτε πάω εγώ εκεί είτε όχι».

Σε ερώτηση, μάλιστα, εάν θα γραφεί μέλος του ΚΙΝΑΛ απαντά με νόημα «Όχι όσο έχω επιλογή, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός με τη Χαριλάου Τρικούπη: «Στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει όλα να τα φτιάξουμε από την αρχή διότι σήμερα σημαίνει ελάχιστα πράγματα για την ελληνική κοινωνία. Οι παλαιότεροι το ψηφίζουν διότι έτσι πιστεύουν ότι θα κρατήσουν ζωντανό το ΠΑΣΟΚ και οι νεότεροι δεν το ψηφίζουν».

Ο Παύλος Γερουλάνος τάσσεται υπέρ της παρέμβασης των πρώην προέδρων Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, τονίζοντας πως «η εμπειρία και η άποψή τους είναι πολύτιμη, ευπρόσδεκτη και απαραίτητη. Είμαι σίγουρος πως το γνωρίζουν». «Ο κόσμος κουράστηκε και μας έχει γυρίσει την πλάτη» αναφέρει χαρακτηριστικά για τις εξελίξεις με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει («κάθε πράγμα στον καιρό του» απαντά στη σχετική ερώτηση), ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μου τις διαδικασίες να σας πω τις προϋποθέσεις. Για την ώρα, στο ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε ένα συνέδριο διεκπεραιωτικό, με διορισμένους συνέδρους, μόνο και μόνο για να επιμηκυνθεί η θητεία της σημερινής ηγεσίας του. Λες και δεν θέλουν να πατήσει άνθρωπος. Αλλά θα είμαι και θα είμαστε εκεί. Σε ένα τέτοιο συνέδριο, η πιο ουσιαστική επιλογή είναι να αναδείξουμε ποιο είναι το πραγματικό ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να απαντήσει στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας. Ώστε να κρατηθεί ζωντανό παρά τις προσπάθειες να το τελειώσουν»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΟ NEWS24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:


Τελικά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει ακριβώς όπως πρότεινε η Φώφη Γεννηματά. Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτή η εξέλιξη;

Τρία πράγματα: Ότι για μια ακόμα φορά θα ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας και όχι με την κοινωνία. Ότι θα αναλωθούμε σε διαδικαστικές διεκπεραιώσεις και δεν θα μπούμε σε πολιτική ουσία. Και ότι θα χάσουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις διαφορές μας με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν πρώτη φορά κ. Σκουρή ο κόσμος θα μας συγχωρούσε. Αλλά αυτή η νοοτροπία κρατά χρόνια, από τότε που αρχίσαμε την ενασχόληση με το όνομα και τα σύμβολά μας αντί να αφοσιωθούμε στο τι λέμε στον Έλληνα. Και αποκορυφώθηκε με την αποτυχημένη στρατηγική της σημερινής ηγεσίας να μαζέψει διάφορες «προσωπικότητες» στο ΚΙΝΑΛ, που μάλιστα έφυγαν, αντί να αφιερωθεί στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Ο κόσμος κουράστηκε και μας έχει γυρίσει την πλάτη.

Εσείς πώς θα αντιδράσετε; Πολύ περισσότερο που το Συνέδριο μπορεί να αλλάξει την απόφαση...

Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Θα διεκδικήσετε τελικά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Και αν ναι, υπό ποίες προϋποθέσεις;

Πείτε μου τις διαδικασίες να σας πω τις προϋποθέσεις. Για την ώρα, στο ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε ένα συνέδριο διεκπεραιωτικό, με διορισμένους συνέδρους, μόνο και μόνο για να επιμηκυνθεί η θητεία της σημερινής ηγεσίας του. Λες και δεν θέλουν να πατήσει άνθρωπος. Αλλά θα είμαι και θα είμαστε εκεί. Σε ένα τέτοιο συνέδριο, η πιο ουσιαστική επιλογή είναι να αναδείξουμε ποιο είναι το πραγματικό ΠΑΣΟΚ. Ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να απαντήσει στις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας. Ώστε να κρατηθεί ζωντανό παρά τις προσπάθειες να το τελειώσουν.

Χωρίς οργανώσεις, πάντως, χωρίς εκλογή της ηγεσίας του, ουσιαστικά τελειώνει ως κόμμα, παραμένοντας μόνο ως “σφραγίδα”...

Σίγουρα με τέτοιες διαδικασίες το ΠΑΣΟΚ «σφραγιδοποιείται» και το ΚΙΝΑΛ «ποταμοποιείται». Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ αδρανοποιείται και το ΚΙΝΑΛ οδεύει προς εξαφάνιση. Διότι, χωρίς δυνατό ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δυνατό ΚΙΝΑΛ. Τρίβουν τα χέρια τους στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΚΙΝΑΛ θέλουν το ΠΑΣΟΚ να καταντήσει σφραγίδα. Και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τους εξυπηρετήσουμε. Όποιος θέλει να ανακάμψει το ΚΙΝΑΛ, θα ενεργοποιούσε το ΠΑΣΟΚ. Εδώ γίνεται το αντίθετο.

Μέλος του ΚΙΝΑΛ θα γραφείτε;

Όχι όσο έχω επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία και, υπό προϋποθέσεις, μέλλον. Αν πάνω στις αρχές και τις αξίες του χτιστεί ένα όραμα για την Ελλάδα και μεταφραστεί σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν κάθε Έλληνα και Ελληνίδα,τότε θα ξανασταθεί στα πόδια του και θα αναστηλώσει την Παράταξη. Από την άλλη, στο ΚΙΝΑΛ θα πρέπει όλα να τα φτιάξουμε από την αρχή διότι σήμερα σημαίνει ελάχιστα πράγματα για την ελληνική κοινωνία. Οι παλαιότεροι το ψηφίζουν διότι έτσι πιστεύουν ότι θα κρατήσουν ζωντανό το ΠΑΣΟΚ και οι νεότεροι δεν το ψηφίζουν.

Πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι του κόμματος, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρέπει να μιλήσουν; Και για ποιον λόγο εκτιμάτε ότι δεν έχουν νιώσει ακόμα αυτή την ανάγκη;

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αξία αν δεν αφορά το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Η εμπειρία και η άποψή τους είναι πολύτιμη, ευπρόσδεκτη και απαραίτητη. Είμαι σίγουρος πως το γνωρίζουν.

Πληροφορίες επιμένουν πως η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει να σας καθαιρέσει από επικεφαλής της παράταξης των “πράσινων” δημάρχων, από τη στιγμή που παραιτηθήκατε από υποψήφιος για την ηγεσία της ΚΕΔΕ…

Είπα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για να διασφαλίσω την ενότητα της Παράταξης την ώρα που η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα βαθύτατα διχαστικό συνέδριο. Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι και η θέση του επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος είναι στη διάθεση των αιρετών που με επέλεξαν. Το αν θα παραμείνω όμως ή όχι εξαρτάται από τους ίδιους και από κανέναν άλλον.

Τελικά κ. Γερουλάνο τι πιθανότητες δίνεται η σύγκρουση που γίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να περάσει και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ;

Η σύγκρουση για το μέλλον της Παράταξης δεν είναι ούτε προσωπική υπόθεση ούτε αμιγώς κομματική υπόθεση. Είναι πολιτική και αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Την ώρα που η κεντροαριστερά επιχειρείται να εκπροσωπηθεί από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο δεν έχει ακόμα εκφράσει όραμα και προτάσεις, που να απορρέουν από το ίδιο, και από τον ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί λόγω ιδεοληψίας να εκφράσει τέτοιο λόγο, ο χώρος παραμένει κενός και οι ψηφοφόροι του δεν εκπροσωπούνται όπως θα ήθελαν. Αν σφραγιδοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, η σύγκρουση θα μεταφερθεί στο ΚΙΝΑΛ, είτε πάω εγώ εκεί είτε όχι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Αλλαγής
SHARE:

24Media Network