Για τη “μάχη των συντάξεων” ετοιμάζεται η Αθήνα

Για τη “μάχη των συντάξεων” ετοιμάζεται η Αθήνα
Για τη "μάχη των συντάξεων" ετοιμάζεται η Αθήνα Eurokinissi

"Η εποπτεία της μεταμνημονιακής περιόδου έγκειται στην επίτευξη των στόχων και όχι στα μέσα που θα χρησιμοποιούνται για να επιτυγχάνονται" το μήνυμα που αποστέλλει η κυβέρνηση. Ανησυχία για το τι θα πράξει το Βερολίνο και, κυρίως, εάν το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα δημιουργούν προβλήματα στις αγορές.

Σφοδρή μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων ετοιμάζεται να δώσει η Αθήνα, καθώς πολλά στελέχη της εκτιμούν πως με νέες περικοπές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει σχεδόν καμία τύχη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Η εποπτεία της μεταμνημονιακής περιόδου έγκειται στην επίτευξη των στόχων και όχι στα μέσα που χρησιμοποιούνται για να επιτυγχάνονται» είναι το μήνυμα που αποστέλλει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τυχόν εμμονή –και επιμονή- των εταίρων στην περικοπή των συντάξεων το 2019.

Η επίτευξη 3,5% πλεονάσματος, προκειμένου να εκλείψει ο λόγος που το ΔΝΤ ζήτησε τις περικοπές, θεωρείται δεδομένη, ωστόσο υπάρχουν ήδη δυο τουλάχιστον ανησυχίες στην Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι:

Πρώτον, πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο σε τυχόν μη περικοπή των συντάξεων. Το «βέτο» στο τελευταίο Eurogroup, ώστε να μην χορηγηθεί στην Ελλάδα η δόση των 15 δισ. ευρώ, γιατί παρατάθηκε επί εξάμηνο ο μειωμένος ΦΠΑ στα πέντε νησιά της χώρας που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση (σ.σ. ύψους 28 εκατ. ευρώ σε ένα πρόγραμμα 250 δισ. ευρώ!!!), βάζει σε σοβαρές σκέψεις την Αθήνα για τις επιδιώξεις της Γερμανίας. Και αυτό παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έχει ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για την πρόθεση της κυβέρνησής του να μην περικόψει τις συντάξεις, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει αθέτηση των συμφωνηθέντων ως τους στόχους.

Δεύτερον, πώς θα αντιδράσει το ΔΝΤ, το οποίο ναι μεν δεν διαθέτει μετά τις 20 Αυγούστου τον αυξημένο ρόλο στην επιτήρηση της χώρας που διέθετε έως σήμερα, ωστόσο μπορεί με τις τοποθετήσεις του να δημιουργήσει «αναταραχές» για τη χώρα στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα για τα ελληνικά ομόλογα. Και αυτό παρότι υπάρχει το «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. ευρώ, που εξασφαλίζει τη χώρα μας –μαζί με τα προβλεπόμενα έντοκα γραμμάτια, για κοντά στα 5 χρόνια (4,8 για την ακρίβεια).

Όλα, πάντως, θα κριθούν τον Οκτώβριο, οπότε και θα αποσταλεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσχέδιο το οποίο και θα περιλαμβάνει και το τι θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τις συντάξεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα