Γιατί ο Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει για αυξήσεις μισθών στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Γιατί ο Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει για αυξήσεις μισθών στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Την δέσμευσή του για αύξηση κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ που θα "ανεβάσουν" όλα τα μισθολογικά κλιμάκια επανέλαβε στην γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη μετέφερε ο πρόεδρος του κόμματος. Τόνισε πώς κάθε επένδυση πρέπει να είναι συμβατή με την περιβαλλοντική προστασία.

Το μήνυμα ότι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο θέλησε να μεταφέρει, ακόμη και στο δύσκολο ακροατήριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο Αλέξης Τσίπρας. Έτσι, στην χθεσινή ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου επανέλαβε την δέσμευσή του για αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, η οποία και περιλαμβάνεται στην πρόταση προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχει δημόσια αναφέρει ότι απόψεις που θεωρούν την συνεχή μείωση του μισθολογικού κόστους πανάκεια της ανάπτυξης εμφιλοχωρούν κατά κύριο λόγο στο Σύνδεσμο Ελληνικων Βιομηχανιών. Παρόλα αυτά απεύθυνε πρόταση διαλόγου προς τις δυνάμεις εκείνες της μεταποιητικής επιχειρηματικότητας που «βλέπουν» τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις οι οποίες κινούνται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Τονίζοντας ότι στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τις αυξήσεις μισθών περιλαμβάνεται και δέσμη μέτρων για την μείωση του μη –μισθολογικού κόστους.

Ευθύτητα για τις αυξήσεις

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν ευθύς και ειλικρινής έχοντας ως ακροατήριο τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ιδίως ως προς τις προθέσεις του σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δηλώνοντας όμως έτοιμος για διάλογο με τις δυνάμεις εκείνες του επιχειρηματικού κόσμου που αντιλαμβάνονται ως αναπτυξιακό στοιχείο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, εξαιτίας της αναθέρμανσης της εσωτερικής ζήτησης που θα δημιουργήσει. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στη πρόθεση του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας καθώς και το ότι η αύξηση αυτή θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια προκαλώντας μια γενικευμένη ενίσχυση των μισθών και του εισοδήματος.

Στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε τον Malcolm Forbes εκδότη του γνωστού περιοδικού και την φράση του σύμφωνα με την οποία «αν πληρώνεις τα ελάχιστα στους εργαζόμενούς σου, τότε θα πάρεις το ίδιο ακριβώς από αυτούς. Τα ελάχιστα». Ξεκαθάρισε πως «πιστεύω λοιπόν βαθιά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας». Ταυτόχρονα όμως τόνισε πως «είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε σοβαρές προτάσεις για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Δίνοντας έτσι σαφές στίγμα για το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάπτυξη της χώρας, δίχως μονομέρειες αλλά και δίχως να «προσπερνά» την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα.

Ειλικρινή διάλογο για τα ζητήματα της ανάπτυξης ζήτησε από τον ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Για το νόμο Χατζηδάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε και στην –πιθανότατα κυρίαρχη- τάση του ΣΕΒ που σήμερα στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, ιδίως σε επιλογές της όπως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου. Σημείωσε ότι «μπορεί κάποιοι θιασώτες απόψεων που εν πάση περιπτώσει έχουμε ανταλλάξει στο παρελθόν και έχουμε διαφωνήσει να χαίρονται σήμερα που η κυβέρνηση τις υλοποιεί». Εκτίμησε ότι αυτή προσέγγιση είναι «κοντόφθαλμη» αφού «καμία οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, όταν δεν υπάρχει κοινωνική ειρήνη, όταν υπάρχει μια διαρκής κοινωνική ένταση. Και η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, που θα συντελεστεί με μεγάλη ταχύτητα το επόμενο διάστημα από την εφαρμογή αυτών των επιλογών, και στα εργασιακά και στην οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε στο συγκεκριμένο τμήμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας για τα ζητήματα της εργασίας, επικαλούμενος τις τάσεις που καταγράφονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και πέραν του ατλαντικού. Επικαλέστηκε τις απόψεις του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου Τζό Μπαϊντεν υπέρ της αύξησης των μισθών αλλά και την ανάγκη προσαρμογής της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Για πόσο ακόμα θα υποκρινόμαστε τους Ευρωπαίους, ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε να ανταγωνιζόμαστε ένα τριτοκοσμικό μοντέλο και όχι ευρωπαϊκό, ή ενδεχομένως ένα μοντέλο που το βλέπουμε, το παρακολουθούμε σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. Ένα μοντέλο δηλαδή μείωσης μισθολογικού κόστους και κατάρρευσης της ενεργούς ζήτησης». Μίλησε επίσης για μια «νέα συναίνεση που διαμορφώνεται διεθνώς γύρω από την ανάγκη ενός νέου βιώσιμου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, μπορεί να είναι η αρχή μιας νέας πιο ελπιδοφόρας περιόδου». Με βάση αυτά ζήτησε από τον ΣΕΒ να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ζητήματα αυτά.

Πράσινο αποτύπωμα

Πρέπει να προστεθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής και για το «πράσινο» αποτύπωμα των θέσεων του για την οικονομία. Τονίζοντας πως «κάθε επένδυση, κάθε παραγωγική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.Κάθε μας ενέργεια ως πολιτεία και ως επιχειρηματικός κόσμος, πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου που κινδυνεύει ανεπανόρθωτα».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό μάτι είδαν στην Κουμουνδούρου, κάποιες από τις αναφορές του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Ιδίως την επισήμανσή του ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο βέβαια τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας». Επίσης την θέση που εξέφρασε σύμφωνα με την οποία «η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης» και την εκτίμηση πως πρέπει «να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα