Γιατί στη ΝΔ θεωρούν μετέωρα τα μέτρα Τσίπρα και τι υποπτεύονται για τον “ειδικό λογαριασμό”

Γιατί στη ΝΔ θεωρούν μετέωρα τα μέτρα Τσίπρα και τι υποπτεύονται για τον “ειδικό λογαριασμό”
Στιγμιότυπο από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα Eurokinissi

Προεκλογικές και βεβιασμένες κινήσεις βλέπουν στην αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι επιχείρησε απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα από την υπόθεση Πολάκη. Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα και ότι πολλές εξαγγελίες του είναι υπό αίρεση

Η Νέα Δημοκρατία υποδέχθηκε τις φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ως προεκλογικά και… μετέωρα μέτρα, τα οποία μεν η αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνει στο να ψηφίσει, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να αποδομήσει:

Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στη δική της πρόταση για το αφορολόγητο, η οποία θα κατατεθεί σήμερα ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, και εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ειδικό λογαριασμό (escrow account) στο οποίο θα κατατεθούν 5,55 δισ ευρώ ως εγγύηση προς τους δανειστές.

“Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να φέρει τώρα όσα μπορεί να υποσχεθεί, όχι όσα μπορεί όντως να κάνει, παραμονές ευρωεκλογών και εκτός του αρχικού πολιτικού του σχεδιασμού” εκτιμούσε γαλάζιο στέλεχος σχολιάζοντας τις φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός.

“Σε πολιτικό επίπεδο έριξε στο τραπέζι όλα τα χαρτιά που είχε μέχρι και τις επόμενες εκλογές. Έπαιξε τα ρέστα του και αυτό διότι ο σχεδιασμός του έχει πέσει έξω. Δεν περίμενε ότι θα ερχόταν διαδοχικά γεγονότα που θα αποσυντόνιζαν το σχέδιο του τελείως, από τη Λοϊζου μέχρι τον Πολάκη και από τη ρελάνς Μητσοτάκη με το αφορολόγητο και τις αποκαλύψεις για το Μάτι μέχρι το θέμα με τις διακοπές του σε κότερο εφοπλιστή”, προσέθετε το ίδιο στέλεχος, υποστηρίζοντας: “Όλο το αφήγημα του Τσίπρα είχε χαλάσει και έπρεπε να αλλάξει κάτι στην ατζέντα”.

Στελέχη της ΝΔ εκτιμούσαν ειδικότερα ότι τρία είναι τα συμπεράσματα από τη χθεσινή κίνηση Τσίπρα.

Πρώτον ότι οι Ευρωπαίοι τον ανάγκασαν να δημιουργήσει τον ειδικό λογαριασμό (escrow account), όπου θα κατατεθούν 5,55 δισ ευρώ, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ, ως μία επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές πως την περίοδο 2020- 2022 θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο 3,5% των πλεονασμάτων που έχει συμφωνηθεί. Σε αυτό το λογαριασμό, επισήμαιναν γαλάζια στελέχη, θα μεταφερθεί μέρος του ποσού που το κράτος είχε μαζέψει από τα υπερπλεονάσματα ώστε να το προσθέσει στο “μαξιλάρι” αποπληρωμής του χρέους. “Αυτό προφανώς του ζητήθηκε και δεν ήταν δική του πρωτοβουλία. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εταίροι δεν τον εμπιστεύονται” έλεγε στέλεχος της ΝΔ.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν στελέχη της ΝΔ είναι πως ο κ.Τσίπρας, όπως σημείωναν, δεν είπε ότι θα νομοθετήσει τώρα τη μη μείωση του αφορολόγητου. Σημείωναν επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για το αφορολόγητο χρησιμοποίησε τη φράση “φαίνεται ότι πάει καλά”, κάτι που κατά τους γαλάζιους σημαίνει ότι δεν είναι κλειδωμένο. Εξάλλου στέλεχος της ΝΔ με γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων εκτιμούσε πως ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μπορεί να έδωσε χθες μία “πάσα” στην κυβέρνηση με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες λαμβάνουν ως δεδομένη τη μη μείωση του αφορολόγητου, αλλά την επομένη των ευρωεκλογών αυτό δε θα έχει καμία σημασία καθώς “την τύχη του αφορολόγητου δεν την καθορίζει ο απερχόμενος Γάλλος αλλά οι Γερμανοί της επόμενης ημέρας”, υπονοώντας βέβαια τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο οποίος Βέμπερ έγραψε χθες στο twitter: “Οταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, αυτά δεν πρέπει να τα πληρώσουν οι εταίροι του. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε κατά μίας ευρωπαϊκής ασφάλισης ανεργίας”.

Το ίδιο στέλεχος της ΝΔ σημείωνε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ.Τσίπρας για το 2020 θα νομοθετηθούν αργότερα και είναι υπό την αίρεση των αναδρομικών, καθώς όταν ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός σχετικά είπε πως εάν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συντάξεων η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει. Δηλαδή, εκτιμούσε, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν υπολογίζει δημοσιονομικό κόστος για τα αναδρομικά και άρα μία απόφαση δικαστηρίου μπορεί να αλλάξει άρδην τα πράγματα.

Τρίτον, γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες είναι αποσπασματικά και μεμονωμένα, καθώς και ότι παίρνει πίσω εν μέρει επιβαρύνσεις που είχε ο ίδιος επιβάλλει, ενώ απλώς φέρνει το επίδομα που σχεδίαζε να δώσει τα Χριστούγεννα πιο νωρίς και το ονομάζει 13η σύνταξη. Ως προς το κατά πόσο μόνιμα θα είναι τελικά αυτά τα μέτρα, τα ίδια στελέχη σχολίαζαν πως θα πρέπει ο κ.Τσίπρας να παραμείνει στην κυβέρνηση για να το προσδιορίσει αυτό.

Από την πλευρά της ΝΔ φαίνεται πάντως ότι η διάθεση είναι να ψηφίσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης “με δυο χέρια” όσα μέτρα είναι θετικά έστω και εάν είναι αποσπασματικά όπως λένε, καθώς σημείωναν ότι δεν ειπωθηκε λεξη για ΕΝΦΙΑ και για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα όμως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι κάτι στο οποίο ουδείς βουλευτής της ΝΔ θα μπορούσε να πει όχι, πολλώ δε μάλλον που το αργότερο το φθινόπωρο έρχονται εκλογές.

Πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο πιστεύουν ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν game changer, δηλαδή τον παράγοντα που θα αλλάξει το παιχνίδι, ειδικά τόσο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Διότι, όπως επισημαίνουν, υπάρχει μία τρομακτική αύξηση του ιδιωτικού χρέους από το 2015, , που ανέρχεται στα 50 δισ ευρώ οφειλές σε εφορία και ταμεία, ως συνέπεια της υπερφορολόγησης. Και παρόλο που η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις ως το ελάχιστο αναγκαίο για να μπορέσουν φορολογούμενοι να αποπληρώσουν τα χρέη τους, οι γαλάζιοι εκτιμούν πως δεν αρκεί μία τέτοια ρύθμιση, αλλά χρειάζεται επειγόντως αλλαγή συνολικά οικονομικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη για την αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στη μείωση των φόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα