Η Αλλαγή ανήκει στους Έλληνες

Η Αλλαγή ανήκει στους Έλληνες
Νίκος Ανδρουλάκης - Αλέξης Τσίπρας ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Αντεγκλήσεις με επίκεντρο τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταγράφονται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα όμως υπάρχει "έδαφος" για προγραμματική συζήτηση.

Στην σκιά του προεκλογικού ανταγωνισμού αλλά και του …Ανδρέα Παπανδρέου βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί επί του προγράμματος «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, και να επισημαίνει ότι κανείς «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα».

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «τυμβωρύχο του Ανδρέα Παπανδρέου». Αυτά ενώ τα δύο κόμματα αποτελούν – αντικειμενικά- τους βασικούς μετεκλογικούς συνομιλητές προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις σε «αντι-δεξιά» κατεύθυνση. Αντίληψη την οποία πρεσβεύουν στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στην χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντέννα ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε εκ νέου τις προοδευτικές δυνάμεις και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να αναλογιστούν την αναγκαιότητα της μετεκλογικής σύμπραξης προκειμένου να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να μπει τέρμα στην διακυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό παρότι αναγνώρισε ότι η προεκλογική περίοδος είναι «είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία» και «διεκδικούμε τους ίδιους ψηφοφόρους». Είπε όμως παράλληλα πως «υπάρχει και ο ξενοδόχος, ο λαός που θα διαμορφώσει του συσχετισμούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις με βάση τα 11 σημεία του συμβολαίου αλλαγής που παρουσιάσαμε». Ειδικά μάλιστα για τον Νίκο Ανδρουλάκη σημειώσε ότι «με ποια σημεία από τα 11 που κατέθεσα διαφωνεί. Αυτό πρέπει να απαντήσει». Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως «ο κ.Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνά». Αναφέροντας πως «αν τόσο πολύ επιμένει για πρόσωπα δεν θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον; Ο άγνωστος Χ θα είναι;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως έκανε ειδική αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνοντας πως κανεις «δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία». Επίσης ότι «υπάρχουν χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που τον ακολούθησαν και σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνοντας όμως παράλληλα πως «αυτό πρέπει να μας ενώνει».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως γίνονται στον κατάλληλο χρόνο. Αφού σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι παρουσιάζει το πλαίσιο των προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί «να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και τα συνθήματά του» και «γίνεται τυμβωρύχος του Ανδρέα Παπανδρέου». Επισήμανε πως «ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, ζούμε σε μία άλλη εποχή. Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στον ελληνικό λαό. Πρόσφερε το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν πριν το 1981. Όμως, τώρα είναι το 2023, και πρέπει να τοποθετηθούμε για τη σύγχρονη Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και γενικά ο ελληνικός λαός θέλει λύσεις. Οι λύσεις δεν δίνονται με τα συνθήματα και ιδιαίτερα όταν έρχονται από πρόσωπα τα οποία έχουν χτυπήσει λυσσαλέα το ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης μνημόνευσε το παρελθόν σημειώνοντας πως «τα πρώτα χρόνια έχοντας αναλάβει μία χρεοκοπημένη Ελλάδα από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έπαιζαν τα παιχνίδια του λαϊκισμού μέχρι να κατακτήσουν τη θέση της εξουσίας. Τα προηγούμενα, δε, χρόνια οι παλαιότερες γενιές θυμούνται ποιοι έστειλαν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο».

Το πολιτικό ερώτημα που προκύπτει από την συγκεκριμένη διελκυστίνδα και την ανταλλαγή αιχμών, είναι το αν το στοιχείο του ανταγωνισμού μπορεί να συνυπάρξει με την προγραμματική συζήτηση των δύο χώρων. Ιδίως από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις διακυβέρνησης στο δημόσιο διάλογο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει ως αφετηριακή θέση ότι η συζήτηση σε προγραμματική βάση είναι το βασικό προαπαιτούμενο για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι το αν υφίστανται οι μετεκλογικοί συσχετισμοί για μια κοινή κυβερνητική πορεία των δύο αυτών χώρων που επικαλούνται την «Αλλαγή» είναι κάτι που θα καθορίσουν οι ψηφοφόροι στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα