Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι

Η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα ψηφίζουν οι απόδημοι
ΣΥΡΙΖΑ Aris Oikonomou / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που υπογράφεται από όλους τους βουλευτές και προβλέπει 4 περιφέρειες στο εξωτερικό.

Την δική του αντιπρόταση για το πώς θα διευκολυνθούν να ψηφίσουν οι έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Κ.Ο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο και όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην τροπολογία προτείνεται μεταξύ άλλων να εκπροσωπούνται όσοι διαμένουν στο εξωτερικό από 4 βουλευτές επικράτειας που θα κατανέμονται ανά μία σε 4 περιφέρειες. Αυτή είναι η πρώτη τροπολογία που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού αναμένεται και πρόταση για την διευκόλυνση των ψηφοφόρων του εσωτερικού που εργάζονται και δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας «με την παρούσα ρύθμιση, σε εφαρμογή της πρόσφατης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος, προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, ούτως ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού, να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, όπως παγίως ζητούν οι ίδιοι (Βλ. Έκθεση Προεδρείου του ΣΑΕ «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» της 23ης Ιουλίου 2009), αλλά και η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με Έκθεση της, κατόπιν, μάλιστα, εισήγησης του νυν Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Γεραπετρίτη, που υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της ΕΕΔΑ, στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2017. Ενόψει των ανωτέρω, οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του νόμου 4648/2019 και κάθε άλλη γενική ή ειδική ρύθμιση καταργούνται».

Η ακριβής διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης έχει ως εξής:

«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής περιφέρειες που συστήνονται με το νόμο αυτό:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία διεξάγεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο ,σε κάθε μία από τις περιφέρειες αυτές.

Σε αυτή έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι Έλληνες πολίτες, που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται, χωρίς άλλους περιορισμούς ή προϋποθέσεις εκτός από τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ορίζονται τα ακριβή όρια των περιφερειών της παραγράφου 1, ρυθμίζονται οι όροι της διεξαγωγής της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα