Η (διαδικτυακή) εμπειρία των Ποδέμος διδάσκει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η (διαδικτυακή) εμπειρία των Ποδέμος διδάσκει τον ΣΥΡΙΖΑ
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Τι χρήσιμο έμαθαν στη Μάλαγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις επαφές που είχαν με τους συναδέλφους τους του (κυβερνητικού πια) Ποδέμος.

Οι επαφές που είχαν πρόσφατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μάλαγα φέρνει άλλη προσέγγιση στο ζήτημα της διαδικτυακής επαφής των μελών με το κόμμα και προσπάθεια για πιο ομαλή μετάβαση στη νέα, ψηφιακή εποχή. 

Εξηγούμαστε: Υψηλόβαθμα στελέχη είχαν επαφές με συναδέλφους τους από το Ποδέμος (που ανέλαβαν κυβερνητικούς θώκους στην Ισπανία στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ). Η ισπανική εμπειρία κατέδειξε ότι παρά το γεγονός ότι οι Ποδέμος δούλεψαν πολύ διαδικτυακά και επιχείρησαν να μετατρέψουν το διαδίκτυο σε κεντρικό πολιτικό και επικοινωνιακό εργαλείο, διαπιστώθηκε ότι η διαπροσωπική επαφή δεν μπορεί, προς το παρόν, να αντικατασταθεί. 

Συμπέραναν, κοντολογίς, ότι περνούσαν πιο αποτελεσματικά το πολιτικό τους μήνυμα όταν βρίσκονταν face to face με τους ψηφοφόρους τους σε κάθε γωνιά της ισπανικής επικράτειας. 

Την παραπάνω διαπίστωση την έλαβαν ήδη σοβαρά στα υπόψιν τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την οποία προφανώς μετέφεραν και στην ηγεσία με έναν κεντρικό στόχο: Να γίνει μία όσο το δυνατόν πιο σωστή χρήση του διαδικτύου (ως προς την εγγραφή μελών και τη γνωστοποίηση θέσεων), ωστόσο το βάρος να δοθεί στη διαπροσωπική επαφή με τους πολίτες από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. 

Οχι ότι δεν θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η πλατφόρμα του iSYRIZA, ωστόσο, μετά και την ισπανική εμπειρία, δεν θα είναι το κύριο εργαλείο προσέγγισης του κόσμου (και ιδιαίτερα νέου κόσμου που δεν ήταν οργανωμένος στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος). 

Αλλωστε, έχει καταγραφεί το φαινόμενο (το οποίο μετέφερε το News24/7) ότι πολλοί από τους πολίτες που εγγράφονται στο ΣΥΡΙΖΑ διαδικτυακά, στη συνέχεια, όταν τα στελέχη του κόμματος επικοινωνούν μαζί τους, δηλώνουν απρόθυμοι να λάβουν μέρος σε διαδικασίες που απαιτούν τη φυσική τους παρουσία. 

Τουτέστιν, η παραδοσιακή μέθοδος του πόρτα-πόρτα θα λάβει προτεραιότητα έτσι ώστε να “πυκνώσουν οι γραμμές του κόμματος”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα