Η Ελλάδα δεν θα στείλει S-300 στην Ουκρανία

Η Ελλάδα δεν θα στείλει S-300 στην Ουκρανία
Βομβαρδισμοί στην Ουκρανία (Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Ο Γ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής συζήτηση για τους S-300 στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα στείλει συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας.

Η Ελλάδα δεν θα στείλει αμυντικά συστήματα όπως οι S-300 στην Ουκρανία και δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο του μηνιαίου briefing από τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος πιέζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διατεθούν στην Ουκρανία σοβιετικά αμυντικά συστήματα που διαθέτουν χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, ο κ.Οικονόμου απάντησε:

“Η Ελλάδα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και σημαντικό αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι. Συστήματα που είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης και τα συστήματα που περιγράψατε ειναι χρήσιμα για την άμυνα της χώρας. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ο,τιδήποτε χρήσιμο για την άμυνα της χώρας να μείνει εδώ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν υπάρχει κάτι νέο όσον αφορά στη συζήτηση για αποστολή επιπλέον αμυντικού υλικού στην Ουκρανία”.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει στο Κίεβο τους δικούς της S-300, ζητώντας να αντικατασταθούν με Patriot. Ενώ στις ΗΠΑ το Κογκρέσο πιέζει τον κ.Μπάιντεν να μεσολαβήσει για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG και S-300 από ΝΑΤΟϊκές χώρες στην Ουκρανία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι εξαιρετικά επιφυλακτική φοβούμενη την αντίδραση της Ρωσίας στην περίπτωση που χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ μεταφέρουν στην Ουκρανία ισχυρά αμυντικά συστήματα.

Ο κ. Οικονόμου κατά τα λοιπά επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Η Ελλάδα στέκεται σταθερά –και αυτή τη φορά- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμώντας απόλυτα το ιστορικό και πολιτικό μέγεθός της. Τιμώντας απόλυτα τη μακραίωνη παράδοσή της. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης των ίσων αποστάσεων που τελικά στρέφονται σε βάρος του αδικούμενου. Η Ελλάδα δεν στοιχήθηκε ποτέ με τις δυνάμεις της αδικίας και της παρανομίας. Και δεν θα το κάνει ποτέ. Δεν είμαστε ιστορικά αφελείς και δεν θα γίνουμε ιστορικά επιλήσμονες”, δήλωσε.

“Η Ελλάδα στέκεται απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.Έχουμε επιλέξει εδώ και αιώνες να πορευόμαστε στο δρόμο της αρετής και δεν θα αλλάξουμε πορεία τώρα. Και αυτό δεν είναι μόνο επιλογή αρχών, αλλά και ο μόνος δρόμος να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και εθνικά μας συμφέροντα”, συνέχισε ο κ.Οικονόμου και κατέληξε:

“Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαστε η Δύση, πολιτισμικά και αξιακά. Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να συνταχθεί με την αδικία ή για να μείνει αδιάφορη απέναντί της. Ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο, για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, να επικρατήσει η ειρήνη, να επανέλθει η νομιμότητα και να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Η Ευρώπη εργάζεται σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε..

Ο πόλεμος επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πολλούς τρόπους, και κανείς δεν δικαιούται ούτε να αδιαφορεί, ούτε να συντάσσεται με τον αδικοπραγούντα. Και οι δύο αυτές στάσεις είναι υπονομευτικές και για την πατρίδα μας και την Ευρώπη.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα