Η εξεταστική για τη “λίστα Πέτσα” ζορίζει την κυβέρνηση 

Η εξεταστική για τη “λίστα Πέτσα” ζορίζει την κυβέρνηση 
Τσίπρας και Μητσοτάκης Eurokinissi

Διέξοδο από την πολιτική πίεση αναζητεί η ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε και επίσημα μία εξεταστική από το 2015 και ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει πίσω το μπαλάκι 

Σε αντιπαράθεση και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής για τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά πάνω στο θέμα, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε και τα κονδύλια για την ενημέρωση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού προκειμένου να δημιουργήσει ένα δικό του “καθεστώς” στα ΜΜΕ. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την κατηγορία αυτή και πρότεινε επισήμως πια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη σύσταση μίας και μόνης εξεταστικής επιτροπής, που θα ερευνήσει τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις από το 2015 μέχρι σήμερα.

Έθεσε όμως την προϋπόθεση να αλλάξει η διατύπωση της σχετικής πρότασης ώστε να είναι ουδέτερη και να μην αφήνει υπόνοιες είτε για τη ΝΔ είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά δηλαδή ο πρωθυπουργός κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει τη δική του πρόταση.

Η Κουμουνδούρου δεν έχει καμία διάθεση να κάνει κάτι τέτοιο όμως, από τη στιγμή που έχει ήδη λάβει τη στήριξη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη δική της πρόταση, η οποία στρέφεται ευθέως κατά της ΝΔ.

Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ότι το Σύνταγμα μετά την τελευταία αναθεώρηση δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται εάν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους. Και διαμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη, ότι εάν θέλει να διευρύνει το χρονικό πλαίσιο, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής, “όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.”

Αυτή είναι όντως η ύστατη διέξοδος για τη ΝΔ, δηλαδή αφού συγκροτηθεί εξεταστική, να διευρύνει το αντικείμενο της, αφού θα διαθέτει την πλειοψηφία έτσι και αλλιώς. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν άλλωστε ότι έχουν ισχυρά επιχειρήματα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως επισημαίνουν στην πλειοψηφία τους οι δημοσκοπήσεις της περιόδου 2016 (οπότε και εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης) με 2019 επαληθεύθηκαν στην κάλπη και αυτές που έπεσαν έξω, είχαν δημοσιευθεί σε ΜΜΕ φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ και είχαν διεξαχθεί από νέες εταιρείες.

Όμως είναι σαφές ότι το Μαξίμου δεν θα ήθελε να περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως έχει, ώστε να μην βάλει ο κ.Τσίπρας την ατζέντα της συζήτησης για θεσμικά θέματα και να μην δημιουργηθεί ένα αντιΝΔ μέτωπο στην αντιπολίτευση. Για το λόγο αυτό επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης χθες μία ρελάνς, με την πρόταση για νέα, “ουδέτερη”, διατύπωση του αντικειμένου της εξεταστικής επιτροπής.

Όπως όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται αυτό, έτσι και η ΝΔ δεν θέλει βεβαίως να ψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία τη στοχοποιεί, ακόμη και εάν έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να διευρύνει τη συζήτηση. Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται επομένως σε μία λεπτή θέση.

Μία εναλλακτική θα ήταν η ΝΔ να καταθέσει τη δική της πρόταση για εξεταστική για την περίοδο 2015- 2019, με το μάλλον κωμικό αποτέλεσμα να “τρέχουν” ταυτόχρονα δύο επιτροπές. Αλλά αυτό επίσης δεν λύνει το πολιτικό ζήτημα για το κυβερνών κόμμα, εφόσον θα έχει ψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει βάλει στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης τη ΝΔ.

Καθοριστική βέβαια θα είναι και η τελική στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο βρίσκεται σε αναταραχή μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία και όπου το τοπίο με τις υποψηφιότητες θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 120 ψήφους, όμως θα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία εάν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα συνταχθούν άπαντες με την αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα