Η Κομισιόν, ο Σχοινάς και η Μέρκελ που δεν ήθελε τον Σαμαρά

Η Κομισιόν, ο Σχοινάς και η Μέρκελ που δεν ήθελε τον Σαμαρά
Φωτό αρχείου: Άνγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς σε φόρουμ για νέους επιχειρηματίες. Eurokinissi

Υψηλότερο αξίωμα από αυτό που εφέρετο αναμενόμενο απέκτησε τελικά η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λαιεν. Το ιστορικό της υπόθεσης και γιατί η Μέρκελ είπε όχι για Σαμαρά

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι τελικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν.

Η Ελλάδα επομένως αποκτά στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξίωμα υψηλότερο από αυτό που εφέρετο αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση της Ελλάδας στην Κομισιόν ενδιαφερόμενος υποψήφιος εφερετο ο  Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όμως ως πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να ήταν αντιπρόεδρος. Η μη εκλογή όμως του υποψηφίου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν περιέπλεξε τα πράγματα. Η ΝΔ εκτιμούσε ότι ήταν απίθανο η Ελλάδα να λάβει αντιπροεδρία λόγω των ισορροπιών που έπρεπε να τηρήσει η κ.Φον Ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη ως συμβιβαστική λύση με συμμαχίες. Ετσι το Μαξίμου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Σχοινά για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου, με διαρροές τότε να δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτιμούσε κάποιο αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο και όχι να διατηρούσε η χώρα μας το Μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η κ.Φον Ντερ Λαιεν αποτελεί εκλεκτή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πληροφορίες εδώ και μήνες ανέφεραν ότι δεν ενθουσιαζόταν διόλου με τα σενάρια για Σαμαρά επίτροπο, καθώς δεν είχε καθόλου λησμονήσει την “αντιμνημονιακή” στάση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2011, παρά την αλλαγή πλεύσης στη συνέχεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα