Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς
Ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς AP

Για πρώτη φορά Έλληνας αναλαμβάνει την αντιπροεδρία της Κομισιόν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια Μετανάστευσης και Προσφυγικού, Ασφάλειας, Απασχόλησης και Εκπαίδευσης.

Ο Μαργαρίτης Σχινάς ορίζεται αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο κ. Σχοινάς θα είναι αρμόδιος για τους τομείς της Μετανάστευσης, της Ασφάλειας, της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της παρουσίασης των χαρτοφυλακίων των 26 μελών της ομάδας της.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που αναλαμβάνω τη θέση του Αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, καλύπτοντας (τα θέματα της) μετανάστευσης, της ασφάλειας, της απασχόλησης και της εκπαίδευσης. Είμαι έτοιμος να εργαστώ και ανυπομονώ να συζητήσω με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε απτά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες»:

Σημειώνεται ότι από το περασμένο Σάββατο τα “Παιχνίδια Εξουσίας” αποκάλυψαν ότι υπάρχουν ζυμώσεις για να αναλάβει τη θέση ακόμη και του αντιπροέδρου της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:

  • 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.
  • 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Loyola de Palacio.
  • 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.

Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων.

Tο 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο .

Τον Απρίλιο του 2013, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Από τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επικοινωνία Σχοινά - Πρ. Παυλόπουλου

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον συνεχάρη για την τοποθέτησή του ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κομισιόν: Τους νέους επιτρόπους ανακοινώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

SHARE: