Η ΝΔ επιχειρεί να κλείσει τη δεξιά παρένθεση μέσω Συντάγματος

Η ΝΔ επιχειρεί να κλείσει τη δεξιά παρένθεση μέσω Συντάγματος
H Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί μία μάχη που αφορά το... 2020: Αυτή για την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και την αποσύνδεση απο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για “δεξιά παρένθεση” με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2020 επιχειρεί να ακυρώσει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη.

Στην επιτροπή η ΝΔ ψήφισε πέντε από τα άρθρα που πρότεινε προς αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ: Το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων, το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία, το άρθρο 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών και το άρθρο 101 παράγραφος Α για τη διευκόλυνση της επιλογής των μελών ανεξάρτητων αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε με την ψήφιση από τη ΝΔ των εν λόγω άρθρων και ιδίως με αυτό που αφορά την προεδρική εκλογή, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή επί εξάμηνο και μετά προσφυγή στο λαό.

Προφανώς η ανησυχία του κυβερνώντος κόμματος έγκειται στο ενδεχόμενο η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με αυτοδυναμία και εφόσον η αναθεώρηση του άρθρου 32 έχει εγκριθεί με 180 ψήφους από αυτή τη Βουλή, η επόμενη κυβέρνηση με 151 βουλευτές να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να προλάβει να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 2020 με αφορμή τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, εάν δε διαθέτει τις 180 απαιτούμενες με βάση το ισχύον Σύνταγμα ψήφους.

Στη ΝΔ υποπτεύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει την επόμενη βδομάδα προς ψήφιση τις προτάσεις και των δύο κομμάτων για την αναθεώρηση του άρθρου 32, επιχειρώντας να παρασύρει τους γαλάζιους βουλευτές ώστε να ψηφίσουν μόνο τη δική τους πρόταση (την οποία δε θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) και όχι αυτή του κυβερνώντος κόμματος και έτσι καμία από τις δύο να μη συγκεντρώσει 151 ψήφους. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως σκοπεύει ακόμη και έτσι να ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συγκεντρώσει 180 ψήφους και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο μίας δεξιάς παρένθεσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα