Η ΝΔ “πολιορκείται” εκ δεξιών και από το κέντρο

Η ΝΔ “πολιορκείται” εκ δεξιών και από το κέντρο
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος Eurokinissi

Η συμμαχία Μπογδάνου - Κρανιδιώτη - Τζήμερου, αλλά και οι κεντροδεξιοί Δημοκράτες επιχειρούν να πιέσουν τη ΝΔ από τα δεξιά, ενώ στο κέντρο το κυβερνών κόμμα δίνει τη μάχη με το ΚΙΝΑΛ.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αμφισβητείται για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, οι ζυμώσεις στο δεξιό χώρο μετατρέπονται σε πράξεις, ενώ στο κέντρο το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να διεκδικεί πίσω τους αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους.

Το Μαξίμου προσπαθεί λοιπόν να μη χάσει το κέντρο, διαπιστώνει όμως με ανησυχία ότι υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων. Η απλή αναλογική ευνοεί άλλωστε την ψήφο διαμαρτυρίας. Και αυτή την ευκαιρία βλέπει όχι μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και διαγραφείς και πρώην, που θέλουν όμως σε δεύτερο χρόνο την επιστροφή τους στη ΝΔ.

Το κόμμα Μπογδάνου

Ο διαγραφείς από τη ΝΔ βουλευτής Α Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία της πολιτικής του κίνησης ονόματι Εθνική Συμφωνία. Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Θάνος Τζήμερος, καθώς στόχος είναι μαζί να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα για να διεκδικήσουν το 3% ή ένα ποσοστό που θα τους επιτρέψει μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης να διαπραγματευθούν με τη ΝΔ.

Ο κ.Μπογδάνος, που θεωρεί ότι μπορεί εκείνος να προσελκύσει δυσαρεστημένους ακραία δεξιούς ψηφοφόρους, που διαφορετικά μπορεί να οδηγούνταν στο κόμμα Κασιδιάρη, χρησιμοποίησε το νεολογισμό “νομοκρατία” για να δώσει ένα στίγμα ακόμη πιο αυστηρού “νόμου και τάξης”, είχε καλέσει την αδελφή του Κατσίφα, αλλά και Αφρικανό μετανάστη μέλος χριστιανικής κοινότητας της Αθήνας και εμφανίστηκε μαζί με τη μητέρα του.

Η κίνηση “Δημοκράτες”

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και παρευρέθη και ο πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος όμως δεν θα συνεργαστεί με το κόμμα Μπογδάνου- Κρανιδιώτη- Τζήμερου, αλλά μετέχει στην κίνηση “Δημοκράτες”. Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιήσει τη δική της πρώτη πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στις 3 Μαϊου και αναλόγως με το πολιτικό κλίμα, ενδεχομένως να μετασχηματιστεί και σε κόμμα από Σεπτέμβριο.

Στις ζυμώσεις για τους “Δημοκράτες” συμμετέχουν στελέχη με καραμανλικές ρίζες (της πάλαι πότε περίφημης ομάδας των “λογαχών”), αλλά και σαμαρικές αναφορές, που εμφορούνται από αντιμητσοτακική διάθεση και δυσφορία για την παρουσία σημιτικών στο Μαξίμου και την κυβέρνηση.

Όπως υποστηρίζει ο κ.Καραχάλιος: “Κάθε μέρα που περνάει η κοινωνία απομακρύνεται απο την ‘πράσινη ΝΔ’ και οι ζυμώσεις γύρω από τη νέα κίνηση εντατικοποιούνται”.

Είναι βεβαίως σαφές ότι όλες αυτές οι κινήσεις δεν αποτελούν παρά μικρά κομματίδια διαμαρτυρίας και δεν έχει υπάρξει ένα κόμμα “σταρ” που θα εξέφραζε συνολικά τη δυσαρέσκεια των νεοδημοκρατών.

Ο φόβος για το ΚΙΝΑΛ

Στο κέντρο βέβαια το ρόλο του εκφραστή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ, το οποίο η ΝΔ κατηγορεί ότι σχεδιάζει συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από αυτή την κατηγορία όμως κρύβεται ο φόβος ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τελικά περισσότερο απευθύνεται στους ψηφοφόρους που το 2019 έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ προς τα δεξιά, παρά σε όσους είχαν ήδη αναχωρήσει προς τα αριστερά.

Το Μαξίμου θα ήθελε βέβαια ιδανικά να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, κεντρώων και δεξιών, που είχε φέρει την αυτοδυναμία το 2019. Όμως ο ίδιος κ.Μητσοτάκης επέλεξε και πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή αλλαγή στρατηγικής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, στην οποία πρακτικά ο μόνος πιθανός εταίρος της ΝΔ είναι το ΚΙΝΑΛ.

Μετά το “όχι” του κ.Ανδρουλάκη, το Μαξίμου βέβαια επέστρεψε στη ρητορική περί αυτοδυναμίας και ανάγκης σταθερής κυβέρνησης. Αλλά ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις αυτές έμοιαζε να δείχνει ότι δεν θεωρεί την αυτοδυναμία εφικτό στόχο και ότι πάντως δεν απορρίπτει μία συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσει να κρατήσει όσο μπορεί τους κεντρογενείς ψηφοφόρους στη γαλάζια αγκάλη. Περισσότερο όμως με το έμμεσο φόβητρο της αστάθειας ή της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και όχι τόσο με διλήμματα τύπου “αυτοδύναμη ΝΔ ή χάος”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα