Υπόθεση Ασημακοπούλου: Ο εσωτερικός έλεγχος αποκαλύπτει κενά ασφαλείας αλλά όχι… υπευθύνους

Διαβάζεται σε 2'
Υπόθεση Ασημακοπούλου: Ο εσωτερικός έλεγχος αποκαλύπτει κενά ασφαλείας αλλά όχι… υπευθύνους
Η Νίκη Κεραμέως SOOC

Ο εσωτερικός έλεγχος του Υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση της διαρροής των e-mail στην κυρία Ασημακοπούλου φτάνει στο τέλος του. Ποια είναι τα αποτελέσματα.

Σήμερα, Παρασκευή 5 Απριλίου, συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από την ημέρα που η Νίκη Κεραμέως διέταξε εσωτερικό έλεγχο στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της διαρροής των e-mail αποδήμων στο επιτελείο της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Οι πληροφορίες του NEWS 24/7 αναφέρουν ότι η διαδικασία του ελέγχου έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της και αυτό που απομένει είναι η σύνταξη του σχετικού πορίσματος. Το ενδιαφέρον, προφανώς, εστιάζεται στα αποτελέσματα του ελέγχου που έγινε σε μία σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώθηκαν σημαντικά κενά ασφαλείας στα συστήματα λειτουργίας των εφαρμογών, ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (κρίσιμο από κάθε άποψη, όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας).

Απουσιάζουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλείας, προσωπικά δεδομένα διακινούνται χωρίς να λαμβάνονται αναλόγως σοβαρά μέτρα (σε ποιους, ας πούμε, υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιούνται usb και σε ποιους όχι) και η κατάσταση χαρακτηρίζεται γενικά προβληματική.

Στο ερώτημα όμως αν υπάρχει συγκεκριμένος υπεύθυνος (υπηρεσιακά) για τη διαρροή των συγκεκριμένων δεδομένων στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο έλεγχος μοιάζει να μην μπορεί, προσώρας τουλάχιστον, να το απαντήσει.

Πέρα δηλαδή από το πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη στον οποίο χρεώθηκε η πολιτική ευθύνη, δεν υπάρχει άλλο στέλεχος του Υπουργείου στο οποίο να καταλογίζεται συγκεκριμένη, υπηρεσιακή αυτή τη φορά, ευθύνη.

Η διαρροή, κοντολογίς, θα μπορούσε να γίνει από οποιονδήποτε σύμφωνα με όσα εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο. Και αυτό προφανώς είναι ένα αφήγημα που μπορεί να αποπροσωποποιήσει εντελώς την ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό.

Αναμένεται προφανώς το σχετικό πόρισμα. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σχετικά μ’ αυτό και την πιθανή δημοσιοποίησή του θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ως προς τη δεύτερη, προκύπτει ότι θα καταλήξει σε πόρισμα εξετάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν σε κλιμάκιό της από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και χωρίς να προχωρήσει σε τεχνικό έλεγχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα