Η ΝΔ ζητά, αλλά δεν προβλέπει εκλογές

Η ΝΔ ζητά, αλλά δεν προβλέπει εκλογές
Greeks going to the polls / Alexandros Michailidis / SOOC

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν έτοιμοι για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο και αναλύουν τα πιθανά σενάρια. Κάποιοι όμως προσδοκούν πρόωρες κάλπες και άλλοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις δε θα τρέξουν τόσο γρήγορα

“Η Νέα Δημοκρατία ζητά, αλλά δεν προβλέπει εκλογές”. Με αυτή τη φράση συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη έδινε το στίγμα της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρα κάλπες.

Η ΝΔ από τη μία ενδιαφέρεται να κρατήσει αυτή τη συζήτηση ζωντανή, διότι λειτουργεί συσπειρωτικά για τα στελέχη και τη βάση του κόμματος, από την άλλη θέλει να αποφύγει να πέσει στην παγίδα δημιουργίας προσδοκιών για άμεση πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εάν αυτές δεν ευοδωθούν υπάρχει κίνδυνος το κλίμα εκλογολογίας να γυρίσει μπούμερανγκ.

Οι απόψεις άλλωστε στο γαλάζιο στρατόπεδο διίστανται: Πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν πως όταν έρθουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, το κλίμα στην κοινωνία θα βαρύνει πολύ για το ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι αμφισβητούν κατά πόσον η κυβέρνηση θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2016, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν χθες ως προς την πορεία των εσόδων κυβερνητικές πηγές.

Πολλοί γαλάζιοι βλέπουν επίσης με καχυποψία ορισμένες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει αν όχι μέσα στο 2016, σίγουρα στις αρχές του 2017, να πάει σε εκλογές για να χάσει με όσο μικρότερη διαφορά, επενδύοντας μάλιστα στο σενάριο των διπλών εκλογών: Το σενάριο αυτό προβλέπει αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά με την απλή αναλογική και συνδέεται κατά ορισμένες αναλύσεις με τη θεωρία της “δεξιάς παρένθεσης”.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο κ.Τσίπρας θα θελήσει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών με λίστα μέχρι το Μαρτιο του 2017, καθώς θα είναι πιο δύσκολο όπως λένε για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βγουν στο κυνήγι του σταυρού όταν δέχονται κάθε τόσο επιθέσεις στις δημόσιες εμφανίσεις τους, ενώ αντίθετα οι υποψήφιοι της ΝΔ θα έχουν… άγριες διαθέσεις, εκτιμώντας επιστροφή στην εξουσία.

Πιο επιθετικοί όσον αφορά στο αίτημα “εκλογές εδώ και τώρα” εμφανίζονται τα στελέχη της σαμαρικής σκληρής δεξιάς. Το χορό αντίστοιχων δηλώσεων στο παρελθόν είχε σύρει άλλωστε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πιο επιφυλακτικοί γαλάζιοι όμως γνωρίζουν κατ΄ αρχήν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ζητά εκλογές (αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος της), αλλά δεν μπορεί να τις προκαλέσει. Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Εκτιμούν συνεπώς ότι ενώ το αίτημα της ΝΔ για εκλογές παραμένει και θα παραμένει σταθερά στο τραπέζι, δεν μπορεί να αποτελεί “σημαία” της αντιπολιτευτικής τακτικής, η οποία αντίθετα πρέπει να επικεντρωθεί στην καθημερινότητα και στη διατύπωση μίας αξιόπιστης, εναλλακτικής πρότασης για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις μεταξύ των συνεργατών του κ.Μητσοτάκη, που δε βλέπουν προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης για άμεσες κινήσεις εκλογικού αιφνιδιασμού, αλλά αντίθετα όπως λένε διάθεση να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία και να αποφύγει τα εκλογικά ρίσκα.

Στη ΝΔ επίσης θέλουν να αποφύγουν την κατηγορία Τσίπρα ότι η εκλογολογία δημιουργεί πολιτική και οικονομική αστάθεια, καθώς θεωρούν ότι ένα σημαντικό κομμάτι μετριοπαθών ψηφοφόρων τάσσεται διαχρονικά κατά των πρόωρων εκλογών, έστω και εάν είναι δυσαρεστημένο με την κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα γαλάζιοι σκέπτονται πιο… πονηρά, εκτιμώντας ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο θα διευρύνεται η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ και σε βάρος του Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν είναι στο χέρι της αντιπολίτευσης, αλλά εξαρτάται είτε από την κυβέρνηση είτε από απρόβλεπτα γεγονότα. Για αυτό και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγάγει τις εκλογές σε αιχμή της αντιπολιτευτικής της στρατηγικής, διατηρώντας όμως πάντα ζεστά τα σχετικά σενάρια.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα