Η ομάδα της Ν.Δ για τις ευρωεκλογές και οι αντιδράσεις για τα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο

Η πρόοδος της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη, ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης της Προεδρίας της Κ.Ο. ομάδας του ΕΛΚ και των επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 και Παρρασκευή 8 Μαρτίου 2013.  Στο στιγμιότυπο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης για την έξοδο από την οικονομική κρίση. 

(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Η πρόοδος της Ελλάδος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη, ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης της Προεδρίας της Κ.Ο. ομάδας του ΕΛΚ και των επικεφαλής των Εθνικών Αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη 7 και Παρρασκευή 8 Μαρτίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζει τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης για την έξοδο από την οικονομική κρίση. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Ζεσταίνει τις μηχανές η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των ευρωεκλογών. Τα σχέδια της ηγεσίας και ο ρόλος των καραμανλικών. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Με την κατάθεση αύριο του νομοσχεδίου για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πια σε ρυθμούς προεκλογικούς. Η ομάδα του κόμματος για τις ευρωεκλογές έχει συγκροτηθεί, όμως οι αποφάσεις για το ευρωψηφοδέλτιο εκκρεμούν και οι αντιδράσεις για τα ονόματα που έχουν μέχρι στιγμής ακουστεί και το ιδεολογικό στίγμα που εκφράζουν δε λείπουν, από καραμανλικούς, μητσοτακικούς και λοιπούς γαλάζιους που δεν ανήκουν στο στενό σαμαρικό πυρήνα.

Στην ομάδα της Συγγρού που θα διαχειριστεί την εκστρατεία των ευρωεκλογών θα συμμετέχουν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο αναπληρωτής γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Κώστας Ζωντανός, ο γραμματέας Οργανωτικού Γιώργος Λουλουδάκης, ο υπεύθυνος κινητοποίησης Αλέκος Κόκκαλης, ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ν.Δ Σπύρος Καπράλος, ο εκλογολόγος Πάνος Σταθόπουλος. Η ομάδα αυτή θα λειτουργεί φυσικά σε άμεση συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την εταιρεία που θα αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια του κόμματος.

Η προεκλογική εκστρατεία θα περιλαμβάνει 50 εκδηλώσεις, μία σε κάθε πρωτεύουσα νομού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σηκώνει το κύριο βάρος, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν πως ένα από τα (ελάχιστα) στοιχεία των δημοσκοπήσεων υπέρ της Ν.Δ είναι η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Η συμφωνία με την τρόικα, το προεκλογικό μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και η αναμενόμενη συζήτηση για το χρέος θα αποτελέσουν βασικά επιχειρήματα στην προσπάθεια της Ν.Δ να περάσει τα μηνύματα “τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας” και “ποιος επιθυμείτε να διαπραγματευτεί τη βιωσιμότητα του χρέους;”.

Τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου υποτίθεται ότι θα πρέπει να εκφράσουν την ευρωπαϊκή στόχευση της ΝΔ, όμως τα ονόματα που ακούγονται έχουν προκαλέσει δυσφορία σε πολλούς γαλάζιους διαφόρων αποχρώσεων.

Εκτός από τις ενστάσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και την απόφαση του Κωστή Καραμανλή του νεότερου να ασχοληθεί με τις Σέρρες, η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να μην ενδιαφέρεται για το ευρωψηφοδέλτιο, το ιδεολογικό στίγμα του οποίου προκαλεί συζητήσεις.

Οι καραμανλικοί μπορεί να μη λειτουργούν ως συντονισμένη ομάδα, καθώς άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποφεύγει παγίως την εμπλοκή σε εσωκομματικές συζητήσεις, όμως τα στελέχη που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν αναφορά στον καραμανλισμό έχουν και κοινές απόψεις για πρόσωπα και πράγματα.

Αλλά και ό,τι έχει απομείνει από τους φιλελεύθερους και πάλαι πότε μητσοτακικούς της Ν.Δ δεν ενθουσιάζεται με συγκεκριμένα ονόματα και με την εμμονή προς τα δεξιά. Η ιδεολογική πλεύση του Μεγάρου Μαξίμου άλλωστε έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο σφοδρής κριτικής από πολλά στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντρώα και μετριοπαθή πτέρυγα.

Τις αποφάσεις όμως λαμβάνει ο κ.Σαμαράς, ο οποίος σε αντίθεση με προηγούμενους προέδρους της Ν.Δ δεν έχει να διαχειριστεί οργανωμένες εσωκομματικές ομάδες και άρα να τηρήσει ισορροπίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network