Τσίπρας: Δεν αναμετριόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία, αλλά με την ιστορία

Τσίπρας: Δεν αναμετριόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία, αλλά με την ιστορία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

"Όχι" από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική τροπολογία που θεσμοθετεί την «θεωρία των δύο άκρων». Ζήτησε σύγκλιση στην πρόταση Αλιβιζάτου – Κοντιάδη για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τον πραγματικό αποκλεισμό του χρυσαυγιτισμού τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας σήμερα στην συζήτηση της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε και το κόμμα Κασιδιάρη να «μπλοκαριστεί» αλλά και να μην ψηφιστεί η ρύθμιση που προκρίνει η κυβέρνηση και αφήνει παράθυρα για  εφαρμογή της «θεωρίας των δύο άκρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «ο καημός του κου Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαικισμό. Ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών. Αυτός είναι ο καημός του και το κάνει τόσο άτσαλα, ψαρεύει τόσο άτσαλα στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι».

Επισήμανε αναφερόμενος στην χθεσινή αντιπαράθεση που είχε με τον πρωθυπουργό πως «μια ημέρα πριν φέρετε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί, έσπευσε ο κος Μητσοτάκης να εμφανιστεί στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση. Μια ημέρα πριν φέρει προς ψήφιση την τροπολογία για τους φσσίστες και τους νεοναζί, καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενέστερα στα κίνητρα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θέτοντας το ρητορικό ερώτημα: «Σας έπιασε ο πόνος ένα μήνα πριν τις εκλογές. Γιατί; Η αλήθεια είναι όχι γιατί σας ενοχλεί η πιθανή παρουσία τους στη Βουλή.Αλλά γιατί ενοχλεί τους μικροκομματικούς σας υπολογισμούς. Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη και την ταυτόχρονη στροφή σας στις θέσεις Κασιδιάρη, τη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα κερδίσετε τους ψηφοφόρους του. Και για αυτό η χθεσινή παράσταση εθνικοφροσύνης και οι κορώνες του μετεμφυλιακού διχασμού. Για αυτό και το φλερτ με τον κο Καρατζαφέρη.Για αυτό και η συνολικότερη μετατόπιση προς τα δεξιά».  Σημείωσε όμως ότι «κάνετε λάθος υπολογισμό. Το έχετε πάρει τόσο δεξιά που στο τέλος θα κάνετε αναστροφή.Ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν και θα χάσετε και το κέντρο γιατί οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι ως επι των πλήστων σκεπτόμενοι και δεν πείθονται με τη θεωρία ‘ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Συνολικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως υφίσταται «η ανάγκη οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να ορθώσουμε μέτωπο, πρωτίστως ηθικό και πολιτικό, αλλά και νομικό, συνταγματικό. Είναι μια ανάγκη διαχρονική και ιστορικής αξίας και σημασίας και εσείς την ευτελίζετε σε πρόχειρούς και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς.Αλλά αυτά είναι παιχνίδια με τη φωτιά και είναι επικίνδυνα για την ίδια τη δημοκρατία».  Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πολιτικά υποθάλπει την ενίσχυση του νεοναζισμού. Όπως είπε «επί μήνες ο κος Μητσοτάκης προσπαθεί να γλιτώσει, ισχυριζόμενος ότι είμαστε όλοι ίδιοι ότι όλοι τα παίρνουμε, ότι όλοι είμαστε διεφθαρμένοι χωρίς στοιχεία, χωρίς αποδείξεις, χωρίς τίποτα». Τόνισε πως «αυτή είναι η συνταγή από το manual της ακροδεξιάς ανά τον κόσμο.Αυτό έκανε ο Τραμπ.Αυτό έκανε ο Μπολσονάρο.Αυτό έκανε η Λεπέν. Η ισοπέδωση, η εξίσωση προς τα κάτω όλων, ότι όλοι στη πολιτική είναι κλέφτες, όλοι είναι το ίδιο.Η καλλιέργεια στους πολίτες του αισθήματος ότι η δημοκρατία είναι πια διακοσμητική». Επίσης αναφέρθηκε στη κυβερνητική πολιτική συνολικά λέγοντας πως «διογκώνετε τις ανισότητες, σπέρνετε το διχασμό και την προπαγάνδα σας, κάνετε mainstream τον ακροδεξιό πολιτικό λόγο. Τον ξεπλένετε, όπως και τόσους ακροδεξιούς που φόρεσαν κοστούμι και έγιναν υπουργο και στην ουσία να ανοίγετε ξανά το δρόμο στους φασίστες και τους νεοναζί να εμφανιστούν ξανά ως δήθεν αντισυστημικοί, ως δήθεν λυτρωτές και τιμωροί απέναντι στη σήψη».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε όμως και στην ίδια την τροπολογία σημειώνοντας πως «είναι μια Συνταγματικά, εξαιρετικά προβληματική τροπολογία.Και αναρωτιέμαι.Τι σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς. Τι σας εμποδίζει να ορίσετε σαφώς στη διάταξη σε ποια κόμματα, ποιάς ιδεολογίας, ποιάς δράσης, ποιού είδους κίνητρα εμπεριέχουν οι εγκληματικές πρακτικές τους ; Τι σας εμποδίζει να περιγράψετε ρητώς τα ρατσιστικά και ναζιστικά κίνητρα των εγκλημάτων, όπως άλλωστε περιγράφονται και στον αντιρατσιστικό νόμο ; Σας εμποδίζει το γεγονός ότι έχετε αρκετούς βουλευτές που δε θα ψήφιζαν κάτι τέτοιο ;Ή μήπως σας εμποδίζει ότι θέλετε μεν το Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δε θέλετε τον Χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας». Επισήμανε πως «αφήνετε ένα ανοιχτό παράθυρο διάπλατο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ητ τροπολογία που ψηφίζετε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί. Αλλά και οποιοδήποτε κόμμα ο οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Επαναφέροντας την ανιστόρητη, την επικίνδυνη θεωρεία των δύο άκρων και εξισώνοντας τον κομουνιστική ιδεολογία με την απάνθρωπη ιδεολογία των ναζί. Τον κομουνισμό με τον φασισμό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «δε μπορούμε να δώσουμε πράσινο φως για μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη και δε πα να λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια σας.Εδώ δεν αναμετριόμαστε με τη προεκλογική συγκυρία αλλά με την ιστορία». Επίσης όμως κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητηθεί κοινός τόπος λέγοντας: «Ελάτε να βρούμε μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής, μην δίνετε όμως αυτήν την ευρύτατη διακριτική ευχέρεια και την ευρεία εξουσία στον Άρειο Πάγο να προβαίνει σε πολιτικές, κατ’ ουσίαν, κρίσεις. Ελάτε να βρούμε μια άλλη φόρμουλα κοινής αποδοχής μην δίνετε όμως αυτήν την ευρύτατη διακριτική ευχέρεια και την ευρεία εξουσία στον Άρειο Πάγο να προβαίνει σε πολιτικές, κατ’ ουσίαν, κρίσεις».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε «να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μια τροπολογία που θα ακυρώνει τη κάθοδο των απογόνων της Χρυσής Αυγής στις εκλογές αλλά δε αφήνει παράθυρο παρερμηνειών, δε θα αναγορεύει τους δικαστές σε κριτές της πολιτικής, δε θα έρχεται σε κατάφορη σύγκρουση με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος». Επισήμανε πως «μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο.Προτάσεις έγκριτων Συνταγματολόγων που κάθε άλλο παρά μπορούν να κατηγορηθούν ότι είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.Σας καλώ λοιπόν να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλων». Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω συνταγματολόγοι έχουν ταχθεί υπέρ της απλούστερης δυνατής διατύπωσης που προβλέπει ότι βουλευτές και στελέχη των κομμάτων που έχουν καταθέσει αίτημα συμμετοχής στις εκλογές δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187 του Ποινικού Κώδικα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσου Βολουδάκη.

Η προτεινόμενη συμβιβαστική διάταξη που κατατέθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021 (Α΄ 90), με τη θέσπιση μιας πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.  

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο…

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 με τίτλο «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Οικονόμου: “Η Ιστορία επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση στον κ. Τσίπρα”

«Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση», σχολιάζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι “Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι” προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς, ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά».

Και ο κ. Οικονόμου καταλήγει στη δήλωσή του: «Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα