Η συνάντηση Μητσοτάκη με Total και η συμμαχία με Μακρόν απέναντι στην Τουρκία

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Total και η συμμαχία με Μακρόν απέναντι στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Παρίσι AP

Τις βάσεις για την Εταιρική Στρατηγική Σχέση Ελλάδας- Γαλλίας έθεσαν Μητσοτάκης- Μακρόν στο Παρίσι. Τι συζήτησαν για Τουρκία- κοινές ασκήσεις- φρεγάτες. Σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total για τα ενεργειακά.

Κομβικής σημασίας θεωρεί το Μαξίμου την Εταιρική Στρατηγική Σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, στην οποία έκαναν αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση τους.

Το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού με το Γάλλο Πρόεδρο ήταν τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου η Γαλλία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της.

Η Εταιρική Στρατηγική Σχέση των δύο χωρών είναι υπό διαμόρφωση. Μητσοτάκης- Μακρόν έθεσαν βασικούς άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα (κοινές ασκήσεις κλπ) στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε, προσέθεταν, οι επαφές είναι πολύ στενές σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για τη Λιβύη στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Άγκυρα παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν έκλεισε στις 23 Δεκεμβρίου, με μεθοδική προετοιμασία. Επελέγη η 29η Ιανουαρίου γιατί συνέπιπτε με το Ελληνογαλλικό forum στο οποίο μετείχαν πέντε υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης. Υπήρχαν επαφές όλο τον Ιανουάριο και η Ελλάδα γνώριζε ότι θα έβγαινε το αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο κι ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Με την Total, το βασικό παίκτη στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Μαξίμου όμως και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ηταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβυη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβυη και Κύπρο. Πρόθεσή του, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του, είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Όσον αφορά στις φρεγάτες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: “Υπάρχουν γύροι επαφών ανάμεσα στα δυο υπουργεία Άμυνας. Είναι μια τεχνική συζήτηση που γίνεται και υπάρχει μια προσήλωση της ελληνικής πλευράς ότι θα είναι μια διαδικασία government to government, μια διαφανής σχέση αγοράς, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωστή η πίεση που δέχονται τα ελληνικά δημοσιονομικά.”

Η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. “Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι γίνεται συζήτηση για το σε ποιο Εurogroup θα τεθεί το ζήτημα.

Για το μεταναστευτικό, υπήρξε συναντίληψη στην αντιμετώπισή του. Υπάρχει μια αυστηρή μάτια για το άσυλο και για το πως λειτουργεί η Σένγκεν.

Για τα δυτικά Βαλκάνια υπάρχει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές “αλληλοκατανόηση”. Η Αθήνα παραμένει στη λογική του μη διαχωρισμού των υποψηφιοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και το κριτήριο της χώρας μας όσον αφορά στα Τίρανα είναι αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Η Ελλάδα έχει θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί, επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές. Για το ζήτημα αυτό θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αργότερα απόψε. Υπάρχουν πάντως διαφορετικές οπτικές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στη διεύρυνση. Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, κατασκευών, διαχείρισης απορριμμάτων, τεχνολογίας, ασφάλισης, τουρισμού, ποτών και φαρμάκου. Ευχαρίστησε για την υποστήριξη που έδειξε ο γαλλικός επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και κάλεσε τις εταιρείες να εκμεταλλευτούν της ευκαιρίες που ανοίγονται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αρκετές από τις πολυεθνικές είπαν πως είτε δεν είχαν παρουσία είτε είχαν απογοητευτεί από τις προσπάθειες τους να επενδύσουν στην Ελλάδα στο παρελθόν, αλλά μίλησαν για ένα καινούριο άνεμο που φυσάει στην Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ξαναέρθουν στην Ελλάδα τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση που ακούει και κινείται γρήγορα. Μίλησαν για αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και “can do attitude”. Συζητήθηκαν ευκαιρίες για βιώσιμο τουρισμό, αναβάθμιση υποδομών, καινοτόμα πρότζεκτ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εκσυχρονισμό του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας.

Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση του MEDEF (French Business Confederation) να οργανώσει σύντομα επισκεψη Γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που βλέπει ο κ. Μισέλ για το ΠΔΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα