Υπόθεση Ασημακοπούλου: Παραδοχή της κυβέρνησης για τα email

Διαβάζεται σε 7'
Υπόθεση Ασημακοπούλου: Παραδοχή της κυβέρνησης για τα email

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ότι μέσω συνεργάτη του Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου έφτασαν τα email στην Ασημακοπούλου.

Για την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και την αποπομπή του Γραμματέα των Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου οι οποίες σχετίζονται με μαζική αποστολή e-mail σε αποδήμους μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον Real FM, ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι τα email παραδόθηκαν στην ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από τον κ. Θεοδωρόπουλο, διαμέσου του κ. Σταυριανουδάκη.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Μαρινάκη στον Real FM:

«Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – η αντίστοιχη έρευνα που γίνεται και από το ΥΠΕΣ – αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα, κι επειδή είδαμε μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει με την αντίθετη έννοια την επιστολική ψήφο, κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται ότι έφυγαν – ενώ δεν έπρεπε να φύγουν – μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη – για αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, αν και δεν είχε αυτά τα καθήκοντα από τον Ιούνιο και μετά (είχε άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς). Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι τα (emails) πήγαν, σύμφωνα με αυτά τα οποία προέκυψαν από την έρευνα, στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς εάν η ίδια γνώριζε.

Ο κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από τα τωρινά του καθήκοντα για λόγους πολιτικής ευθύνης, αν και δεν είχε μέχρι σήμερα αυτά τα καθήκοντα, για αυτό και όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο – γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία – αλλά όπως αντιλαμβάνεστε είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Τα στοιχεία δόθηκαν στην κα. Ασημακοπούλου κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε, όμως το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών. Είναι στοιχεία, τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μη γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης: Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα άλλο πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές. Άρα, είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνηση του Ιουνίου, πόσω μάλλον την ψήφιση της επιστολικής ψήφου.»

 

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν όντως τα στοιχεία είναι προηγούμενα και όχι τωρινά, δεδομένου ότι πολλοί από τους καταγγέλλοντες μιλούσαν για την τωρινή εγγραφή τους στους καταλόγους για την επιστολική ψήφο ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Υπήρξε αυτή η υπόνοια. Θα σας πω γιατί υπήρξε αυτή η υπόνοια από εκείνους και ενδεχομένως και δικαιολογημένα να ανησύχησαν. Το ΥΠΕΣ με βάσει τα δεδομένα που έχει από τις εκλογές που έχουν διενεργηθεί, καλεί τους εκλογείς να γραφτούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Προφανώς λοιπόν επειδή ήταν κοντά αυτό χρονικά με το επίμαχο email, το οποίο έστειλε η κα. Ασημακοπούλου, η οποία είχε και κάποιες δικές της λίστες από ψηφοφόρους τους, από μέλη, όπως δικαιούται – εγώ δεν ξέρω αν αυτό εμπλέκει με κάποιον τρόπο την κα. Ασημακοπούλου αυτό που λέμε εν γνώσει, δεν αποδίδω και καμία κατηγορία και θεωρώ ότι και η ίδια με τη στάση της σήμερα έδειξε ότι δεν θέλει να υπάρχει καμία εμπλοκή με το κόμμα και με τη διαδικασία. Και δείχνει και μια στάση ώριμη όλο αυτό που κάνει και την τιμά η στάση της αυτή – αλλά δεν προκύπτει, πέραν πάσης αμφιβολίας σας το λέω πλέον αυτό γιατί κι εγώ ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός όλο αυτό το χρονικό αυτό διάστημα, δεν προκύπτει καμία σχέση ούτε θα μπορούσε να υπάρχει καμία σχέση με τη διαδικασία εγγραφής στην επιστολική ψήφο. Δηλαδή δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος τα στοιχεία του, το mail του, το έχει δώσει κάπου. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Προκύπτει από την έρευνα, φαντάζομαι θα το διαπιστώσει και η αρμόδια αρχή αλλά οι πολιτικές αποφάσεις όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται να συμπίπτουν. Άμα είμαστε σίγουροι για κάτι, προηγούνται.»

Σε ερώτηση για το πώς θα διασφαλιστεί στο μέλλον η προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή καταδεικνύει πόσο ευάλωτα είναι, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Καταρχάς πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα δύο πράγματα. Το ένα – γιατί μετράει πάρα πολύ η πολιτική στάση: Κάποιοι επιλέγουν ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για σοβαρότατα αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με ένα mail, με την όποια αξία έχει κι αυτό το θέμα, και τους έχουν δίπλα τους. Και μάλιστα είδα σήμερα τον κ. Κασσελάκη να βγάζει και ανακοίνωση για την κα. Ασημακοπούλου, ενώ έχει δίπλα του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο για ένα βαρύτατο αδίκημα που έχει να κάνει με χειραγώγηση των μέσων, συνεχίζουν και κρατάνε πρωταγωνιστές σκανδάλων παρά υπουργείων Δικαιοσύνης και εμείς – ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση – στην υποψία μιας συγκεκριμένης περίπτωσης, διατάσσουμε και δική μας έρευνα και μόλις έχουμε κάποια δεδομένα, παίρνουμε άμεσα αποφάσεις κι έχουμε και παραιτήσεις, γιατί κάποτε η λέξη αυτή ήταν άγνωστη. Αυτό είναι το ένα δεδομένο που αφορά στο πολιτικό σκέλος και αυτό τι σημαίνει, Ότι οποιοδήποτε αντίστοιχο φαινόμενο για εμάς δεν γίνεται ανεκτό. Η παραίτηση, ή αποπομπή ή οικειοθελής αποχώρηση είναι αυτονόητες, μόλις διαπιστωθεί το ο,τιδήποτε. Αυτό δείχνει και μια αξιοπιστία.

Το δεύτερο, για να δούμε λίγο το ζήτημα και στην ευρύτητά του. Πόσες φορές έχουμε δεχθεί μήνυμα ή mail; Εγώ έχω δεχθεί προσωπικά ακόμα και μηνύματα στο κινητό μου από υποψήφιους βουλευτές άλλων κομμάτων. Δεν θυμάμαι να έχω γραφτεί ποτέ σε άλλο κόμμα. Έχω δεχθεί mail από εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών, πώλησης ειδών -και όλοι μας νομίζω- που ποτέ δεν έχουμε καμία συνδιαλλαγή. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και για αυτόν τον λόγο εμείς αυστηροποιήσαμε τη νομοθεσία το 2019 μετά από ευρωπαϊκή οδηγία του 2018 την οποία δεν τηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, και σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο θα κριθεί η όποια υπόθεση Ασημακοπούλου και η όποια επόμενη υπόθεση…»

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή ύστερα από καταγγελία του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας εκατοντάδων απόδημων Ελλήνων διέρρευσαν και βρέθηκαν στη διάθεση της ευρωβουλεύτριας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

“Στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδήμων Ελλήνων ανά την υφήλιο, από την Αμερική έως την Ιαπωνία, παρελήφθησαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στο πλαίσιο της προσωπικής προεκλογικής της καμπάνιας εν όψει των Ευρωεκλογών”, ανέφερε η ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει την εν λόγω κίνηση ως “δώρο της ΝΔ”, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων.

Η υπόθεση έφτασε ακόμη και στις Βρυξέλλες, με την “γαλάζια” ευρωβουλεύτρια να κάνει λόγο για “εργαλειοποίηση” του ζητήματος από την αντιπολίτευση, επειδή καταψήφισε την επιστολική ψήφο.

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως, η οποία εκλήθη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, αν και σε αρχική φάση δήλωνε κάθετη ως προς τη διάθεση των email πολιτών, διέταξε εσωτερικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια ασφάλειας στις ηλεκτρονικές διαδικασίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα