Ήσυχος : Αποστομωτικός ο Γκάουκ για τις αποζημιώσεις

Ήσυχος : Αποστομωτικός ο Γκάουκ για τις αποζημιώσεις
ΙΩΑΝΝΙΝΑ- Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΑΧΙΜ ΓΚΑΟΥΚ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ.(EUROKINISSI-ΜΠΑΚΟΛΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ) Eurokinissi

Πώς σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος την υποστηρικτική στάση του Γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα για τις αποζημιώσεις. "Πρώτη δικαίωση", της Ελλάδας σύμφωνα με τους ΑΝΕΛ

Ικανοποίηση προκάλεσαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, με τις οποίες εξέφρασε την υποστήριξη του προς τα αιτήματα της Ελλάδας για καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Ήσυχος τόνισε χαρακτηριστικά: “Τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, αποτελούν μια συμβολή στην προσπάθεια που και εμείς κάνουμε να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος διατηρώντας την ιστορική μνήμη σαν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον, για μια Ευρώπη χωρίς σκιές από το παρελθόν, που θα κοιτάζει κατάματα την ιστορία της, χωρίς ενοχικά συμπλέγματα”.

Και πρόσθεσε: “Τα όσα είπε ο Γερμανός πρόεδρος είναι ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Είναι, όμως, και μια αποστομωτική απάντηση σε όσους ισχυρίζονται πως η διεκδίκηση από την πλευρά μας των οφειλών της Γερμανίας από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί πράξη που στρέφεται κατά της Γερμανίας.

Κάθε άλλο, είναι μια πράξη προσέγγισης και αλληλοκατανόησης με τον γερμανικό λαό, με τον οποίο ο ελληνικός λαός έχει δεσμούς που δεν κατάφερε ούτε ο ναζισμός να διασπάσει οριστικά”.

ΑΝΕΛ: Πρώτη δικαίωση

Τις δηλώσεις Γκάουκ σχολίασε και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη: “Η στήριξη του Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων συνιστά μια πρώτη δικαίωση για την Πατρίδα μας σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού με μεγάλο πολιτικό βάθος και περιεχόμενο.

Με τις δηλώσεις του στη Sueddeutsche Zeitung ο κ. Γκάουκ υιοθετεί απόλυτα την ηθική και πολιτική βάση του ελληνικού προτάγματος για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Αναγνωρίζει ότι το δίκαιο του αιτήματος δεν παραγράφεται και δεν αναστέλλεται και στέλνει ηχηρό μήνυμα -ράπισμα σε όσους – ανιστόρητους – επιμένουν να υποστηρίζουν ότι αποτελεί εχθρική ενέργεια προς τη Γερμανία.

Η στήριξή του αυτή συνιστά ταυτόχρονα και δικαίωση των προσπαθειών του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου που έχουν θέσει ως μέγιστη ηθική και πολιτική προτεραιότητα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Με την κίνησή του αυτή ο κ. Γκάουκ δρομολογεί εξελίξεις προς την κατεύθυνση να υπάρξει έμπρακτα θετική ανταπόκριση εκ μέρους της Γερμανίας με στόχο να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος του Ελληνικού λαού, που πλήρωσε με το αίμα του και δυσανάλογα σε σχέση με πολλούς άλλους τη ναζιστική θηριωδία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα