Καιρίδης: H τροπολογία για τους μετανάστες θα περάσει με ψήφους της ΝΔ

Διαβάζεται σε 2'
Καιρίδης: H τροπολογία για τους μετανάστες θα περάσει με ψήφους της ΝΔ
Δημήτρης Καιρίδης EUROKINISSI

“Αμετακίνητη” εμφανίζεται η κυβέρνηση για την τροπολογία για τους μετανάστες, με τον Δημήτρη Καιρίδη να διαβεβαιώνει ότι δεν θα αποσυρθεί, παρά την εσωκομματική σύγκρουση που έχει προκαλέσει.

Διευκρινίσεις για την –αμφιλεγόμενη και εσωκομματικά– τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για την άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσελκύσει νέες ροές και αυστηροποιεί το πλαίσιο καθώς, αν πάψει η απασχόληση, τότε η άδεια ανακαλείται.

“Η τροπολογία θα περάσει με ψήφους της ΝΔ και είναι θετικό το γεγονός ότι και κόμματα της μείζονος αντιπολίτευση θα ψηφίσουν επίσης. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας”, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρόσθεσε ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί, το Λιμενικό ενισχύεται και σε καμία περίπτωση η τροπολογία δεν αποτελεί νομιμοποίηση, αλλά προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παράνομη αδήλωτη εργασία και επίσης να καταγραφούν.

Για το χρονικό πλαίσιο που επιλέχθηκε να κατατεθεί η εν λόγω τροπολογία, ο υπουργός απάντησε ότι “δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παραμένει απολύτως αυστηρή και ταγμένη στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία. Μιλάμε για μεγάλη μείωση των ροών την οποία καταφέραμε και ελέγξαμε με πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες. Με το φράχτη, με το Λιμενικό, με τη συνεννόηση με την Τουρκία. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Η πάγια διάταξη της επταετίας, η οποία εισήχθη το 2014, συνεχίζει να ισχύει.

Ωστόσο, άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, όχι αυτοί που έρχονται στην Ελλάδα. Άρα δεν προσελκύουμε νέες ροές. Μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα, απλώς έληξαν οι άδειες διαμονής τους, διότι πέρασαν οι προθεσμίες, διότι δεν μαζεύτηκαν τα χαρτιά που έπρεπε να μαζέψουν, διότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες.

Εμείς λοιπόν ερχόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους και λέμε: Όποιος ήταν εδώ επί τρία χρόνια πριν από τις 30 Νοεμβρίου του 23, για πρώτη φορά φέρνουμε τη σύνδεση με την εργασία”.

Μέσα στην αίτηση προβλέπεται καθαρό ποινικό μητρώο, διότι γίνεται ενδελεχής έλεγχος, πρέπει να προσκομίζει και συμβόλαιο εργασίας. Μάλιστα, εάν παύσει η απασχόληση, τότε η άδεια ανακαλείται με έναν μηχανισμό τον οποίο μέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα