Καταγγελία Παπαδημούλη: Αδιαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα πάνε σε 100 μεγάλους ιδιώτες στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ/EUROKINISSI MATHIEU CUGNOT

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, μεγάλες εταιρείες, που παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος, φτιάχνουν και καινούργιες μικρομεσαίες για να παίρνουν χρήματα, στερώντας τα από τρίτες.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) και Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON), στη συζήτηση με θέμα «Διάλογος για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα με τον Valdis Dombrovskis και τον Paolo Gentiloni».

Απευθυνόμενος προς τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον Επίτροπο Οικονομίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με την ιδιότητα του Συντονιστή της Ευρωομάδας της Αριστεράς (TheLeft) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και ως τακτικό μέλος της ECON, είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Ντομπρόβσκις και κύριε Τζεντιλόνι, αφού σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που μας δίνετε, ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα:

Στις 17 Μαΐου υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ένα αίτημα πληρωμής, με βάση την επίτευξη κάποιων στόχων. Έχουν περάσει τεσσερισήμισι μήνες από τότε. Πότε λογαριάζετε ότι θα εγκριθεί αυτό το αίτημα; Ποιο ποσό θα εκταμιευθεί; Και αν υπάρχουν λόγοι που εξηγούν αυτή την καθυστέρηση της έγκρισης από την πλευρά της Επιτροπής, μπορείτε να μας τους αναφέρετε;

Στο σκοτάδι το σχέδιο τροποποίησης των εκταμιεύσεων

Δεύτερο ερώτημα: Στις 31 Αυγούστου, υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν ένα μεγάλο μέρος της χώρας, ένα σχέδιο τροποποίησης, το οποίο προέβλεπε -σύμφωνα με δημοσιεύματα, την απένταξη έργων 800 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα οποία περιλαμβάνονται αντιπλημμυρικά έργα, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας – λίγους μήνες μετά από αυτό το πολύνεκρο δυστύχημα στην Ελλάδα, στα Τέμπη-, έργα ύδρευσης, διάδρομοι 5G στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια…

Αυτή η πρόταση υποβλήθηκε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση και είναι άγνωστη στην Ελλάδα!

Κύριε Τζεντιλόνι, μας είπατε τώρα ότι κατατέθηκε και μια άλλη πρόταση, που περιλαμβάνει έργα πολιτικής προστασίας, δασοπροστασίας κλπ. Μπορείτε να μας σχολιάσετε το γιατί δεν γνωρίζει κανείς στην Ελλάδα αυτά που έχει στα χέρια του ένας υπάλληλος της Κομισιόν; Και εν πάση περιπτώσει, εσείς μπορείτε να δώσετε στη δημοσιότητα αυτές τις προτάσεις;

Και η τελευταία μου ερώτηση, καθώς εκπροσωπώ και την Eπιτροπή BUDG και την ECON:

Με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών για το ποιοι παίρνουν τα λεφτά, ποιοι είναι οι 100 μεγάλοι αποδέκτες, στους ιδιώτες παρατηρείται το εξής φαινόμενο:

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες, που παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος, φτιάχνουν και καινούργιες εταιρείες με μικρομεσαίο μέγεθος, για να παίρνουν και άλλα λεφτά, στερώντας τα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπεύετε αυτό να το ελέγξετε; Γιατί υπονομεύει τον στόχο να μετέχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν μπορεί μονίμως τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης να πηγαίνουν σε λίγες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ευχαριστώ».

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Σχετικά με την κατάσταση με το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Μέχρι τώρα έχουμε εκταμιεύσει 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 30%. Και έχει γίνει ένα τρίτο αίτημα 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο κατατέθηκε το Μάιο. Με αυτό το τρίτο αίτημα πληρωμής, η Ελλάδα ζήτησε μια παράταση της περιόδου αξιολόγησης τριών μηνών – πέραν των προβλεπόμενων δύο μηνών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αυτή την παράταση και με τις ελληνικές αρχές υπάρχει συμφωνία για την παράταση, καθώς υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με το αίτημα πληρωμών και επειδή υπήρχαν και οι εθνικές εκλογές.

Σχετικά με το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, πράγματι, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να κάνουν κάποιες προσθήκες στο ήδη τροποποιημένο σχέδιο, για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Είχαμε ειδική συνάντηση με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το θέμα αυτό και θελήσαμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό στο μέτρο του δυνατού. Ευχαριστώ».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε με τη σειρά του στον Δ. Παπαδημούλη, λέγοντας:

«Για την Ελλάδα, όσον αφορά για την τρίτη πληρωμή, διευκρίνισε ο Βλάντις ότι συμφωνήσαμε μια παράταση πεντάμηνη με τις ελληνικές αρχές. Και είχαμε και κάποιες δέσμες μέτρων για τις θεομηνίες και τις καταστροφές – μια πρώτη δέσμη μέτρων και μια δεύτερη δέσμη μέτρων, θα αφορά μια περαιτέρω τροποποίηση των μέτρων που ζήτησαν από μόνες τους οι ελληνικές αρχές.

Να ξεκαθαρίσω δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες τροποποίησης των σχεδίων. Βέβαια το κριτήριο εδώ είναι η λογική και το να υπάρχει επιχειρηματολογία ή επιχείρημα ισχυρό και σοβαρό για την περαιτέρω αναθεώρηση των σχεδίων. Αλλά υπήρχε σε αυτή την περίπτωση.

Για το θέμα της διαφάνειας: Όπως και ο Βάλντις κατέστησε σαφές, βέβαια τελικοί αποδέκτες (σημ.: των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης) μπορεί να είναι κυβερνητικοί οργανισμοί, αλλά βέβαια υπάρχουν και ιδιώτες και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες επ’ αυτού».

Τα εθνικά σχέδια περιλαμβάνουν ένα τμήμα το οποίο αφορά την πρόληψη των θεομηνιών, των πυρκαγιών και των καταστροφών. Οι ελληνικές αρχές υπέβαλλαν περαιτέρω μέτρα και προτάσεις, οι οποίες τροποποιούν τα δικά τους εθνικά σχέδια, ώστε να θεσπίσουν νέες δράσεις που αφορούν τον καθαρισμό των δασών, τη διατήρηση και συντήρηση του οδικού δικτύου, τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κλπ. Αλλά πέρα από το ζήτημα το RRF, υπάρχει και το θέμα της διαδικασίας της οικονομικής εποπτείας. Δηλαδή, εμείς ξέρουμε ότι αυτές οι δαπάνες, αυτά τα είδη δαπανών, θα θεωρούνται έκτακτα άπαξ, και είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις ελληνικές αρχές αλλά και για άλλες χώρες, όπου είχαμε θεομηνίες τους τελευταίους μήνες, στη Σλοβενία, στην Κροατία, στην Ιταλία, να το γνωρίζουν».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα