Κατρούγκαλος: “Να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα για τον Έβρο”

Κατρούγκαλος: “Να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο διαβήματα για τον Έβρο”
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαβήματα για τον Έβρο καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. "Εθνικό μέτωπο, αλλά βασισμένο στην αλήθεια".

Στην τηλεόραση του MEGA μίλησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας την αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαβήματα για τον Έβρο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το μόνο γεγονός ήταν το δημοσίευμα της Sun, λέγοντας πως “αναιρείται από τα δύο διαβήματα. “Μάλιστα το δεύτερο αναφέρεται στην περίφημη κινητικότητα από την τουρκική πλευρά. Θα κάναμε ποτέ διάβημα λόγω κινητικότητας στην δική τους πλευρά των συνόρων;”

Όπως είπε, οι ενέργειες της Τουρκίας κρύβουν κάτι βαθύτερο. “Δεν είναι μεμονωμένες. Εντάσσονται σε μια στρατηγική κλιμακούμενης έντασης και η αυξανόμενη επιθετικότητά της θέλει να μας εξαναγκάσει σε υποχωρήσεις. Όταν κρύβουμε τα γεγονότα, όταν λέμε για παράδειγμα ότι το Oruc Reis που παραβίασε την υφαλοκρηπίδα το πήρε ο αέρας και το έφτασε στο FIR Αθηνών, όταν λέμε ότι δεν υπάρχει γεγονός στην Έβρο, όταν έχουμε την απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που λέει ότι με τις ενέργειές τους ματαίωσαν δική μας εισβολή στα σύνορά τους, παίζουμε το παιχνίδι της άλλης πλευράς. Δίνουμε λάθος μήνυμα στην αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και δε λέμε και την αλήθεια στον ελληνικό λαό”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συνεχεία, τόνισε πως “πρέπει να υπάρχει εθνικό μέτωπο, αλλά βασισμένο στην αλήθεια. Πρέπει να υπάρχει υπηρεσιακή ετοιμότητα αλλά να χαραχθούν κόκκινες γραμμές στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία ώστε να μην τρέχουμε κατόπιν των γεγονότων. Όπως στην τελευταία παρουσία του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λήφθηκαν αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο, έτσι και τώρα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγγείλει στην Τουρκία ότι αν διανοηθεί να στείλει πλοίο νότια της Κρήτης, αν εργαλειοποιήσει το προσφυγικό θα έχει σοβαρές κυρώσεις. Τώρα η οικονομία της Τουρκίας έχει σοβαρό πρόβλημα, οι κυρώσεις πρόκειται να βρουν νεύρο“.

Αναφερόμενος τέλος στο προσφυγικό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: “Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας που μπορούν να γίνουν πράξη αν η κυβέρνηση δε λάβει τα μέτρα της ενεργητικής διπλωματίας, πρέπει προφανώς να πάρουμε τα υπηρεσιακά μέτρα που ανάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προσφυγικό θα λυθεί όταν έχουμε μία αλλαγή του Δουβλίνου, ένα νέο ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι αυτονόητη η προστασία των συνόρων αλλά μη λέμε στον ελληνικό λαό ότι το προσφυγικό θα λυθεί με φράκτες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα