Καβγάς για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Φίλης: Ειδωλολατρία η μεταφορά τους στο "Άγιος Σάββας"

Καβγάς για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας. Φίλης: Ειδωλολατρία η μεταφορά τους στο "Άγιος Σάββας"

Στην Αθήνα τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, μετά από 1.000 χρόνια. Διαξιφισμοί στον "αέρα" για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο καρκινοπαθών "Άγιος Σάββας" (Vid)

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε το απόγευμα της Κυριακής η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, που έφτασαν στην Αθήνα, μετά από 1.000 χρόνια. Αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας παρέλαβαν τα λείψανα από τη βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και στη συνέχεια, έγινε η υποδοχή τους στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η μεταφορά των ιερών λειψάνων είναι ιστορικό γεγονός, αφού για πρώτη φορά μετά από 1000 χρόνια η λειψανοθήκη της Αγίας Βαρβάρας φτάνει σε Ορθόδοξη χώρα.

ADVERTISING

Το σκήνωμα της Αγίας θα παραμείνει στην Αθήνα για 15 ημέρες. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας το λείψανο θα μεταφερθεί για μία ημέρα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", ώστε να μπορέσουν να το προσκυνήσουν ασθενείς.

Την Δευτέρα, στην πρωινή εκπομπή του Mega, βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή το σχόλιο του βουλευτή Νίκου Φίλη, περί "εμπορίου λειψάνων" με τη μεταφορά τους στο "Άγιος Σάββας".

"Δεν έχει ανάγκη η Αγία Βαρβάρα τις τιμές αρχηγού κράτους του Καμμένου"

"Η Αγία Βαρβάρα βοήθειά μας δεν έχει ανάγκη από τον κ. Καμμένο, να της αποδώσει τιμές αρχηγού κράτους και η στάση του κ. Καμμένου είναι μία συνθηκολόγηση με τον αναχρονισμό", είπε ο βουλευτής Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ.

"Η κυβέρνησή σας δηλαδή συνθηκολογεί με τον αναχρονισμό", του απάντησε ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κώστας Καραγκούνης της ΝΔ έκανε λόγο για χαοτική λογική. "Μέλος της κυβέρνησης είναι και το δεχόμαστε; Δεν είναι ο καμμένος μέλος της κυβέρνησης", πρόσθεσε ο κ. Γρηγοράκος.

"Το ίδιο έγινε και στην ορκωμοσία", είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ.

"Θα υποταχθούμε στη λογική, ότι θα θεραπεύσουν τα φημολογούμενα λείψανα τους καρκινοπαθείς; Αυτό είναι μορφή ειδωλολατρίας", είπε ο κ. Φίλης, για να του απαντήσει ο κ. Καραγκούνης "δεν είναι ζήτημα ειδωλολατρίας. Μην τα λέτε αυτά κύριε Φίλη, γιατί σας ακούει το 99% του ελληνικού λαού, που είναι ορθόδοξοι. Μην είστε εναντίον".

"Βεβαίως και είναι και πιστεύουν. Εγώ δεν είμαι εναντίον. Αυτό; Το να φέρνουν τα λείψανα στον Άγιο Σάββα;" συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ναι αλλά δεν είναι ειδωλολατρία. Ας σεβαστούμε το θρησκευτικό αίσθημα του κόσμου", του απάντησε ο κ. Καραγκούνης.

"Το σεβόμαστε. Άλλο αυτό κι άλλο τα λείψανα στον Άγιο Σάββα. Στην εκκλησία τα λείψανα να πάνε. Καμία αντίρρηση. Αλλά στον Άγιο Σάββα; Και με τιμές αρχηγού κράτους; Έχει ανάγκη η Αγία Βαρβάρα από τιμές Αρχηγού κράτους; Ελάτε τώρα. Τι είναι αυτά τα πράγματα;", είπε ο κ. Φίλης.

"Πάντως κύριε Φίλη, από τα αρνιά και τα κλαρίνα στην πλατεία Συντάγματος, αυτό δεν με ενοχλεί", είπε ο κ. Καραγκούνης.

"Να συγχαρώ τον κ. Φίλη, γιατί δεν ψηφοθηρεί"

Από τη μεριά του ο Θ. Παπαχριστόπουλος, είπε: "Συνόδευα τη μακαρίτισσα τη μητέρα μου σε όλα τα μοναστήρια. Δεν υπάρχει μοναστήρι που να μην έχω πάει. Εγώ δεν είμαι φανατικός χριστιανός, δεν είπα ποτέ τέτοιο πράγμα. Αλλά το "άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι", το "αγγαπάτε αλλήλους", το "ο έχων δύο χιτώνας να δίνει τον έναν" με βρίσκουν σύμφωνο και με συγχωρείτε, δεν είναι τυχαίο, ότι ενώ έχουν φύγει δικτατορίες, βασιλείες και λοιπά, αυτή η θρησκεία παραμένει.

"Καταρχάς θέλω να συγχαρώ τον κ. Φίλη, γιατί θα μπορούσε να μιλήσει ψηφοθηρικά. Μπράβο του, είναι ειλικρινής. Να τον δεχόσαστε όμως, σε όλα ότι είναι ειλικρινής. Όχι στα μισά. Θέλω να πω το εξής. Πήγα και δεν αισθάνομαι ένοχα επειδή πήγα. Πήγα και ο κοσμάκης έτσι σκέφτεται. Ηλικιωμένοι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτό το πράγμα. Πηγαίνετε εσείς, να τους το αλλάξετε", είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

"Ποιος να πάει να τους το αλλάξει; Όταν τους κόβει τα φάρμακα για τον καρκίνο εδώ ο κύριος Καραγκούνης και η κυβέρνησή του;", απάντησε ο Νίκος Φίλης, για να του απαντήσει από τη μεριά του ο κ. Καραγκούνης με τα στοιχεία που είχε μπροστά του.

"Ας αφήσουμε το θρησκευτικό συναίσθημα κι ας μην το κατευθύνουμε"

Με πιο ψύχραιμη φωνή, ο κ. Γρηγοράκος σχολίασε όσα λέγονταν, σημειώνοντας πως "κάποια πράγματα, πρέπει να τα αφήνουμε απ' έξω,γιατί ο λαός μας δεν έχει ακόμα ο ίδιος αποφασίσει ειλικρινά, αν πρέπει να τα ακουμπάει. Πιστεύω ότι το θέμα της θρησκείας εδώ στην Ελλάδα, που είναι ορθόδοξη. Νομίζω ότι είναι λάθος το να πάνε τα λείψανα στον Άγιο Σάββα. Νομίζω, ότι είναι λάθος".

"Α μπράβο. Συμφωνούμε. Εκεί γίνεται το εμπόριο λειψάνων", πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

"Ας με αφήσει ο κ. Φίλης να μιλήσω και ως γιατρός. Επειδή ξέρω ότι εκείνη τη στιγμή, ο άνθρωπος καταπιάνεται από κάπου, ας αφήσουμε το θρησκευτικό συναίσθημα να εκφράζεται και ας μην το κατευθύνουμε. Είναι λάθος. Μέσα στον Άγιο Σάββα υπάρχει μία εκκλησία. Μπορεί ο καθένας να καταφύγει εκεί", δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.

"Πάντως, τα ναρκωτικά και η αποποινικοποίηση δεν μας ενδιαφέρουν, μας ενδιαφέρει, το εάν θα πάνε τα λείψανα στον Άγιο Σάββα", είπε ο κ. Καραγκούνης.

Κονιδάρης: "Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης"

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη για τη μεταφορά τoυ ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας στο Νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", ο διευθυντής Τύπου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης τόνισε:

"Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας. Καλόν είναι ο κ. Φίλης να ερωτήσει ο ίδιος τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εάν επιθυμούν ή όχι τη μεταφορά του ιερού λειψάνου, αλλά και να διδαχθεί από τη στάση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα παρωχημένων ''προοδευτικών'' λαϊκισμών".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φίλης - Καραγκούνης - Γρηγοράκος - Παπαχριστόπουλος για λείψανα Αγίας Βαρβάρας

SHARE:

24Media Network