Άγριος καυγάς Μητσοτάκη- Βούτση στη Βουλή

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πρϋπολογισμό του 2019, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πρϋπολογισμό του 2019, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι φέρεται κομματικά και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω προεκλογικής περιόδου, με τον Βούτση να απαντά "Εσείς βρίσκεστε σε προεκλογική περίοδο εδώ και τέσσερα χρόνια". Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Βουλης δεν επέτρεψε στον Μητσοτάκη να κάνει συστάσεις στους βουλευτές

Αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Βουλής είχε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρεται ως “πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αφορμή στάθηκε το ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν φασαρία να βγουν από την αίθουσα και ο κ.Βούτσης με τη σειρά του τον κάλεσε να μην κάνει εκείνος συστάσεις στους βουλευτές.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πρϋπολογισμό του 2019, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πρϋπολογισμό του 2019, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 EUROKINISSI

Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής είναι κομματικός πρόεδρος και εκείνος του απάντησε μεταξύ άλλων: “Δε βρίσκεστε σε τάξη σχολείου ούτε στο συνέδριο της ΝΔ, δεν θα επιβάλλετε εδώ μέσα την τάξη”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην κατηγορία του κατά του κ. Βούτση τη στάση του οποίου απέδωσε στο ότι βρισκόμαστε όπως είπε σε προεκλογική περίοδο, με τον Πρόεδρο της Βουλής να του απαντά ειρωνικά ότι “εσείς βρίσκεστε σε προεκλογική περίοδο εδώ και τέσσερα χρόνια”.

Πηγές ΝΔ: Η αφορμή και η αιτία της αντιπαράθεσης

Η δημόσια αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση μόνον τυχαία δεν προκλήθηκε σήμερα, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ. Ειδικότερα όπως ανέφεραν συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία ενώ προφανώς άκουσε και ο κ. Βούτσης δεν την ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη. Κάτι που, αντιθέτως, συνηθίζει, όταν πρόκειται για βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτή η αφορμή της σημερινής αντιπαράθεσης. Ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων. Πηγές της ΝΔ επικαλούνταν τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν, όπως έλεγαν, «ότι ο κ. Βούτσης πολύ συχνά συγχέει το ρόλο του βαρόνου του ΣΥΡΙΖΑ με του πρόεδρου του βουλής».

1. Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η ΝΔ, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της γιατί προφανώς οι δύο αυτές συζητήσεις φέρνουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και αδιαφορεί όταν το επισημαίνει η ΝΔ.

3. Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.

4. Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Ως ενδεικτική τέλος της συμπεριφοράς του κ. Βούτση, οι ίδιες πηγές επικαλούνταν όχι μόνον το συχνότατα απαξιωτικό ύφος του προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά ακόμη και την καταληκτική φράση που είπε στον πρόεδρο της ΝΔ περί του αιτήματος των εκλογών. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Πειραιώς και μόνον αυτή η φράση δικαίωσε πλήρως την κριτική που του άσκησε από το βήμα της βουλής ο κ. Μητσοτάκης ότι συμπεριφέρεται ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Προϋπολογισμός, Μητσοτάκης, Νίκος Βούτσης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Ο δήθεν ‘ΣΥΡΙΖΑ του λαού’ τον φορολογεί με τον πιο άδικο τρόπο

SHARE: