Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε και την πρόταση της ΝΔ και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Το ΚΙΝΑΛ ψήφισε και την πρόταση της ΝΔ και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και ένας ακόμα βουλευτής. Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη Διακομματική. Με παρέμβαση Καστανίδη το ΚΙΝΑΛ άλλαξε τη θέση του για τα δημοψηφίσματα, Ποιες π0ροτάσεις της Κουμουνδούρου δεν έγιναν αποδεκτές.

Προκαλεί ίσως εντύπωση ότι η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 4 με την προσθήκη για την ψήφο των ομογενών έλαβε επί 300 βουλευτών… 320 ψήφους, αφού αυτό συμβαίνει εάν κανείς προσθέσει τις 212 θετικές ψήφους που έλαβε η πρόταση της ΝΔ και τις 108 που έλαβε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό συνέβη, καθώς μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, συμφωνήθηκε οι δυο προτάσεις να μην είναι αντιπαραθετικές, ενώ οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν και τις δυο!

Βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη που συνομίλησαν με το Νews 24/7, εξηγούσαν πως η πρόταση της Κουμουνδούρου είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΚΙΝΑΛ. ενώ δεν ήθελαν να καταψηφίσουν και την πρόταση της ΝΔ , η οποία, ωστόσο, όπως ανέφεραν, ήταν γενικόλογη .Οι ίδιοι διαβεβαίωναν,πάντως, πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού όπως έχει συζητηθεί στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως με παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη το ΚΙΝΑΛ άλλαξε στάση για το θέμα των δημοψηφισμάτων, παρότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε εισηγηθεί διαφορετικά.

Εν τω μεταξύ η Κουμουνδούρου έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις της που απορρίφτηκαν στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση:

-Θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους(άρθρο 3. Παρ. 1, άρθρο 3. Παρ. 2)

-Άρθρο 3 (εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης). Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

– Άρθρο 13. Παρ. 5-Πολιτικός όρκος. Η ορκωμοσία κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων γίνεται με πολιτικό όρκο.

Μπλόκο στις διακρίσεις

– Άρθρο 5. Παρ. 2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην ΕλληνικήΕπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Σε δημόσιο έλεγχο Νερό και Ηλεκτρική Ενέργεια

-Δημόσιος έλεγχος βασικών κοινωνικών αναγκών. Βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, και τα δίκτυα διανομής τους υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελούν σε δημόσιο έλεγχο.

Κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων

– H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.

-Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, οι οποίοι εξειδικεύονται και συμπληρώνονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αν αυτές αποτύχουν με διαιτητικές αποφάσεις που εξομοιώνονται πλήρως με συλλογικές συμβάσεις. Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία είναι δικαίωμα των μερών της συλλογικής διαφοράς και ασκείται όπως νόμος ορίζει. Επί συρροής νόμου και συλλογικής σύμβασης, καθώς και συλλογικών συμβάσεων μεταξύ τους, υπερισχύουν οι πιο ευνοϊκές για τους εργαζομένους ρυθμίσεις.

– Απαγόρευση επίταξης.Oποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Eιδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Xώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. Η επίταξη υπηρεσιών απαγορεύεται ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών απεργίας.

– Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί δικαίωμα. Το κράτος υποχρεώνεται να εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος καθολικής κάλυψης, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας.

-Κατάργηση της απαγόρευσης της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος-εισαγωγή της αρχής της επιείκιας. Η άσκηση και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων διέπεται από δικαιοσύνη και επιείκεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα