Κιβωτός του Κόσμου: Η κοινωνία ζητά απαντήσεις – Σύσκεψη στο Μαξίμου

Κιβωτός του Κόσμου: Η κοινωνία ζητά απαντήσεις – Σύσκεψη στο Μαξίμου
Συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου Dimitris Kapantais / SOOC

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό Κ. Μητσοτάκη μετά τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου. Τα βέλη Ιερώνυμου και Θεοδωρικάκου κατά του πατέρα Αντώνιου.

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου και ειδικότερα για τον πατέρα Αντώνιο, σοκάρουν και η κοινωνία ζητά απαντήσεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και ουσιαστικές λύσεις για τα παιδιά, που ακόμη βρίσκονται σε ιδρύματα, εν έτει 2022.

Διότι γίνεται πλέον αντιληπτό πως απαιτείται αλλαγή με ουσιαστικότερη δράση του κράτους πρόνοιας και αποϊδρυματοποίηση, καθώς οι ιδιωτικές δομές -είτε είναι ΜΚΟ είτε θρησκευτικά ιδρύματα- αποτελούν πρόσφορο πεδίο για κακοποιητική δράση και ούτως ή άλλως δεν προσφέρουν σε κανένα παιδί την κανονικότητα που έχει ανάγκη.

Τίθεται επίσης το ερώτημα τι θα γίνει με τα παιδιά που διαβιούν σήμερα στην Κιβωτό του Κόσμου όσο θα βρίσκεται σε εξελιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη και τις αρχές. Το ζήτημα αυτό, καθώς και η έρευνα για τις καταγγελίες, αναμένεται να συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με την υφυπουργό Εργασίας αρμόδια για την κοινωνική πρόνοια, Δόμνα Μιχαηλίδου. Αναμένεται ειδικότερα να συζητηθεί η παύση του ΔΣ του ιδρύματος, το ενδεχόμενο προσωρινής διοίκησης με δημόσιους λειτουργούς και η τοποθέτηση επόπτη.

Η κυβέρνηση θέλει άλλωστε να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να ρίξει φως στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ υποστηρίζει ότι επί ημερών της έγιναν βήματα αποϊδρυματοποίησης και περισσότερα παιδιά πήγαν σε ανάδοχες οικογένειες.

Η κ. Μιχαηλίδου διέψευσε μάλιστα στην ΕΡΤ ότι ήταν εν γνώσει της καταγγελίες κακοποίησης στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται στα ιδρύματα. Και από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, διαμήνυσε με νόημα ότι: “Ο νόμος ισχύει για όλους”.

Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, διέταξε τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, σε βάρος του κληρικού, πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλε μάλιστα την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

“Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να αποφύγει σύνδεση της Εκκλησίας με υποθέσεις παιδικής κακοποίησης.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στην “Κιβωτό του Κόσμου” μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και συγκεκριμένα την φάπαξ ενίσχυση ύψους 50.000 ευρώ στο πλαίσιο της στήριξης φορέων, από τον ειδικό λογαριασμό Covid, όπου συγκεντρώθηκαν δωρεές.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε δε να τονίσει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν χορηγεί καμία τακτική ενίσχυση προς την “Κιβωτό του Κόσμου” ούτε άλλες αντίστοιχες οργανώσεις/φορείς.

Το δε υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου”, μετά τις καταγγελίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα