Κόκκαλης από Ιωάννινα: “Προμετωπίδα των πόλεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”

Διαβάζεται σε 2'
Κόκκαλης από Ιωάννινα: “Προμετωπίδα των πόλεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”
SOOC

Τα Ιωάννινα επισκέφτηκε ο γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης.

«Τα Ιωάννινα βρίσκονται στην προμετωπίδα της μάχης των πόλεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο γραμματέας του Κόσμου και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης κατά την επίσκεψή του στην πόλη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Τα Ιωάννινα είναι μία από τις έξι ελληνικές πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αποστολή Ορίζοντας» για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Μόλις ολοκλήρωσαν το κλιματικό τους σύμφωνο και πήραν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο βήμα, πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, ο οποίος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, τόνισε ότι η πράσινη, δίκαιη μετάβαση μπορούν να δώσουν νέες ευκαιρίες βιωσιμότητας σε ορεινές περιοχές όπως τα Ιωάννινα.

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις έγιναν με τους εκπροσώπους της περιφερειακής ένωσης επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), «η οποία συνθέτει το πιο ζωντανό οικοσύστημα της χώρας, αφού αποτελείται από πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις που καλύπτουν μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων και συνεργάζονται μεταξύ τους». Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών ο Κόσμος ανέφερε με ανακοίνωσή του την οργάνωση ELECTRA ENERGY που στηρίζει ενεργειακές κοινότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση τα «Ψηλά Βουνά» που ενισχύει την ορεινή οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, το «P2P Lab» που στηρίζει τη διεπιστημονική έρευνα, τον διαμοιρασμό γνώσης και τον αντίκτυπο των ανοικτών τεχνολογιών, καθώς και εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ, οι οποίες αποτελούν σπουδαίο παράδειγμα κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας.

Η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νταή και μίλησε για την ανάγκη διαχείρισης απορριμμάτων, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, καθώς και για τη δημιουργία των κατάλληλων βιώσιμων υποδομών για τη σύνδεση του λιμένα με την Αλβανία και το Άκτιο. «Είναι αναγκαίες συνθήκες για το Δήμο Ηγουμενίτσας που αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της χώρας στα δυτικά» είπε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας ειδικότερα για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα και τις σχέσεις με τον νέο ιδιοκτήτη, είπε ότι «είναι ένα ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και της πόλης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα