Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για τη Θεσσαλονίκη 

Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για τη Θεσσαλονίκη 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη συμπρωτεύουσα, όπου το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει “γονατίσει” τα νοσοκομεία 

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί πριν το lockdown στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν υψηλά, ενώ τα νοσοκομεία της πόλης έχουν φτάσει στα όρια τους.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ήταν και πάλι πρώτη στον υγειονομικό απολογισμό, καθώς καταγράφηκαν 633 νέα κρούσματα, σχεδόν τα διπλάσια δηλαδή από την Αττική. Παρατηρείται βέβαια μία μικρή κάμψη της πανδημίας στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ ο ιός καλπάζει στην υπόλοιπη επικράτεια (έξι στα 10 κρούσματα είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), όμως η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι ούτε στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα αυτή που περίμεναν και ήλπιζαν οι ειδικοί. Ελπίδα φέρνουν πάντως τα λύματα, καθώς παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου στη συμπρωτεύουσα. Όμως και πάλι το δεύτερο κύμα της πανδημίας σάρωσε γρήγορα τη Θεσσαλονίκη και υποχωρεί αργά.

Το θέμα άλλωστε είναι ότι στερεύουν οι εντατικές τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Ενώ καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις η κυβέρνηση, η χώρα αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία υγειονομική περιφέρεια, η πίεση αφορά συνολικά το ΕΣΥ. Επιπλέον, ο κορονοϊός καλπάζει στις γειτονικές με τη Θεσσαλονίκη περιοχές, εξαντλώντας ακόμη περισσότερο το σύστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα κλειδώσει σήμερα, όμως είναι βέβαιον ότι θα μεταβεί σε νοσοκομεία, όπου ιατροί και νοσηλευτές δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τον κορονοϊό, καθώς και ότι θα στείλει νέο μήνυμα τήρησης των μέτρων από όλους.

Η κυβέρνηση έχει ως γνωστόν επιτάξει (επ αμοιβή) δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι κλινικάρχες δεν είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συνδράμουν το ΕΣΥ. Η ΠΟΕΔΗΝ πάντως καταγγέλλει τη μετακίνηση υπαλλήλων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ενός διοικητικού υπαλλήλου από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, Γεννηματά και Άγιο Δημήτριο προς ιδιωτικές κλινικές και είχε χαρακτηρίσει επικερδή τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται δε ότι στις 12 Νοεμβρίου στη συζήτηση στη Βουλή για τον κορονοϊό, ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί λάθη στη διαχείριση στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου,”βάζοντας στο κάδρο” για πρώτη φορά την Εκκλησία, χωρίς να την κατονομάσει, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Τούτου δοθέντος, θα έχει ενδιαφέρον με ποιους θα συναντηθεί και τι μηνύματα θα στείλει.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές σε αριθμούς

Κατά την προχθεσινή συνάντηση με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας με τον πρωθυπουργό, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, όπου ανήκει η Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε ότι στη εφημερία της προηγούμενης ημέρας στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, στοιχεία που ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου όταν είχαν καταγραφεί 62 εισαγωγές και μεγάλος αριθμός υπόπτων περιστατικών που στη συνέχεια προχώρησαν στο σύστημα. Ο ίδιος ανέφερε κάλυψη 85% των διαθεσίμων απλών κλινών COVID αλλά ταυτόχρονα σημαντική πίεση όσον αφορά τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Ο κ. Μπογιατζίδης τόνισε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με δημιουργία νέων κλινών. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο υπήρχαν 26 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που έχει αυξηθεί σήμερα κατά 70 κλίνες, σε 96 κλίνες στην 3η ΥΠΕ στην περιοχή της Θεσσαλονίκη. Επίσης, στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ, στις περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, οι κλίνες αυξήθηκαν από 6 σε 28. Συνολικά, από τον Αύγουστο και μετά αναπτύχθηκαν 92 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στην 3η ΥΠΕ.

Επίσης, «από 296 κλίνες της 3ης ΥΠΕ που είχαμε στη διάθεσή μας για νοσηλεία περιστατικών COVID φτάσαμε στις 1.227, είχαμε μια αύξηση κατά 931 κρεβάτια» σημείωσε ο κ. Μπογιατζίδης.

Ο δε διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε ότι πέρα από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία της Δράμας, των Σερρών και της Χαλκιδικής και γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί.

Ο κ. Τσαλικάκης σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην 4η ΥΠΕ υπήρχαν 74 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 167. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, η 4η ΥΠΕ διέθετε 32 κλίνες ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 και σήμερα έχουν φτάσει τις 90.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, το σύνολο των απλών κλινών COVID που έχουν αναπτυχθεί φτάνει τις 1.650 και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες 1.191 κλίνες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα