Κορονοϊός: Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς

Κορονοϊός: Παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Την ισχύ των περιοριστικών μέτρων στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου, επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.

Την ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση και σε απόλυτη επαγρύπνηση επισήμανε, κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τον καλό καιρό που θα έχει αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου. Το λέω αυτό και για το επόμενο Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς και υπενθυμίζω ότι η έξοδος από το σπίτι γίνεται για τους συγκεκριμένους λόγους που ισχύουν μέχρι σήμερα και τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής, αλλά κυρίως της αποστάσεις. Δεν υπάρχει χώρος για χαλάρωση. Βλέπεται ότι σε κάθε γωνιά της χώρας καραδοκούν λόγοι και αιτίες για μικρές ή μεγάλες εξάρσεις της νόσου. Ας παραμείνουμε προσεκτικοί».

Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς μέχρι την 10 Μαΐου 2020

Αναφορικά με την χρήση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο από τις 11 Μαρτίου με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου-«κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού και της ανάγκης περιορισμού της διάδοση του», λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου παρατείνεται μέχρι την 10η Μαΐου του 2020.

Οι εξελίξεις για τις ιχνηλατήσεις στις κλινικές του Περιστερίου και του Ελληνικού

Αναφορικά με την δομή υγείας στα Δυτικά Προάστια (Γενική Κλινική Ταξιάρχες στο Περιστέρι) από την διαδικασία ιχνηλάτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και διενεργείται από την Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που προέκυψαν μέχρι τώρα, 121 στενές επαφές τέθηκαν σε καραντίνα.

Σε κάθε περίπτωση διερευνάται ακόμα και αυτή τη στιγμή εκτενώς το σύνολο των δραστηριοτήτων και επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τόσο των νοσηλευομένων όσο και των εργαζομένων στην κλινική του Περιστερίου.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διαδικασία μετάβασης των αιμοκαθαιρομένων από και προς την κλινική και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει στενή επαφή με επαγγελματία οδηγό ταξί ή άλλου μέσου. Επιπρόσθετα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής, στους οποίους έγινε λήψη δείγματος και έλαβαν περαιτέρω οδηγίες μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων τους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται, αξιολογώντας κάθε επιπρόσθετη πληροφορία που προκύπτει.

Σε σχέση με την δομή Υγείας στα Νότια Προάστια (Ψυχιατρική Κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό), όλα τα τεστ προέκυψαν αρνητικά. Συνεχίζονται οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις για τα πραγματικά περιστατικά που αφορούν τον θετικό στη νόσο τρόφιμο, έχουν δοθεί σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ όλες οι απαραίτητες οδηγίες σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται για τους τροφίμους και μέσα στο επόμενο 24ωρο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα για την εν λόγω δομή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Παρατείνεται μέχρι τις 3 Μαΐου ο περιορισμός κίνησης των πολιτών στον Εύοσμο

Τέλος παρατείνεται μέχρι τις 3 Μαΐου ο περιορισμός της κίνησης πολιτών στην περιπατητική ζώνη που εφάπτεται της οδού Α.Τρίτση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Από τις 25 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης των πολιτών ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ο σημερινός απολογισμός από τους ελέγχους για άσκοπες μετακινήσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 18 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 13 στην Αττική, 2 στην Κεντρική Μακεδονία, 2 στη Δυτική Ελλάδα και ένας στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 8 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.117 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 720 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 430 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 133 στην Αττική, 57 στην Κεντρική Μακεδονία, 41 στη Θεσσαλονίκη, 37 στην Κρήτη, 35 στην Πελοπόννησο, 23 στα Ιόνια Νησιά, 20 στη Δυτική Ελλάδα, 19 στη Θεσσαλία, 18 στο Βόρειο Αιγαίο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 11 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10 στη Στερεά Ελλάδα, 9 στην Ήπειρο και 6 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 50.916 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα