Κουτσούμπας: Συνεχίζεται η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων

Κουτσούμπας: Συνεχίζεται η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το προσφυγικό, τη Novartis, την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τη δική της Χρυσής Αυγής.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Documento” ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από τις πρώτες μέρες «άρχισε να τρέχει το αντιλαϊκό της έργο, επιβεβαιώνοντας ότι και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων διατηρείται και επιταχύνεται» προσθέτοντας ότι «κάθε νέος νόμος της ΝΔ επεκτείνει τις αντιλαϊκές ανατροπές του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε: «Η ατζέντα της ΝΔ, ακριβώς επειδή είναι αντιλαϊκή, έχει στην προμετωπίδα της την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού».

Είπε ότι «ο ξεσηκωμός των νησιωτών επέβαλε την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά» τονίζοντας «η κατάσταση όμως θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο όσο η κυβέρνηση δεν αποσύρει το σχέδιο της για το προσφυγικό που εφαρμόζει τη συμφωνία ΕΕΤουρκίας και το Δουβλίνο, όσο δεν επισπεύδονται οι διαδικασίες ασύλου για να πάνε οι ξεριζωμένοι στις χώρες προορισμού τους, όσο δεν πιέζεται η ΕΕ να ανοίξει τα σύνορα των κρατών- μελών και να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων».

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ, αν και από θέση αρχής είναι αντίθετο στο θεσμό των “προστατευόμενων μαρτύρων”, “δεν έβαλε νερό στο κρασί του στο όνομα της διερεύνησης σκανδάλων και διαφθοράς, όπως στην περίπτωση της Novartis” απάντησε ότι «από τις ίδιες τις εξελίξεις στην προανακριτική φαίνεται πως μόνο η επώνυμη κατάθεση των μαρτύρων συμβάλει στη διερεύνηση. Αλλιώς, εύκολα μπορεί το σύστημα να τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί αθώους πολίτες» προσθέτοντας επίσης ότι «η επωνυμία μόνο παρέχει προστασία στους μάρτυρες».

Στην ερώτηση πως απαντά το ΚΚΕ “σε όσους, με αφορμή τη Novartis, ανασύρουν τα περί σύμπλευσης με τη Δεξιά” υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από το 2001 «όταν ο τρομονόμος Σημίτη εισήγαγε τους “προστατευόμενους μάρτυρες” αλλά και το 2014 επί Σαμαρά όταν ο θεσμός επεκτεινόταν στα οικονομικά εγκλήματα» σταθερά αναδείκνυε τι κινδύνους εγκυμονούσε αυτή η πρακτική.

«Την ίδια στάση με το ΚΚΕ στον τρομονόμο είχε κρατήσει και ο τότε ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος λοιπόν συμπλέει με τη ΝΔ; Εμείς ή αυτοί που τώρα σκίζουν τα ρούχα τους και υπερασπίζονται το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, κάνοντας “γαργάρα” τα όσα έλεγαν τότε» προσέθεσε.

Ως προς το ενδεχόμενο επανόδου του ΚΚΕ στην Προανακριτική είπε «μόνο αν αλλάξουν οι όροι που μας οδήγησαν στην αποχώρηση, δηλαδή να υπάρχει ουσιαστική θέληση από τη μεριά των άλλων κομμάτων για να διερευνηθεί η υπόθεση, κάτι το οποίο δεν θεωρούμε πιθανό γιατί για αυτούς προέχουν τα μικροκομματικά παιχνίδια τους».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς πρέπει να δυναμώσει, ενώ το ΚΚΕ είναι έτοιμο να καταθέσει την επικαιροποιημένη σχετική πρόταση νόμου.

Τόνισε ότι φρένο στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης «μπορούν να βάλουν με τον αγώνα τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που αναρωτιούνται πώς θα καταφέρουν να έχουν 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας για να μπορέσουν τελικά να πάρουν μια σύνταξη πείνας».

Ερωτηθείς σχετικά είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι υπαρκτές διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο όσο να παίζεται το δικομματικό-διπολικό παιγνίδι εναλλάξ. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον τίτλο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» και εκτίμησε ότι «υπάρχει αντικειμενική βάση για μια συγκυβέρνηση μεταξύ των αστικών δυνάμεων» ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι τα περί συνδιαχείρισης του ενεργειακού πλούτου «ήδη σχεδιάζονται από τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης» υπογραμμίζοντας στη συνέχεια «όμως δεν θα αποτρέψουν μια πολεμική εμπλοκή, το αντίθετο θα την προετοιμάσουν και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση».

Είπε ότι η προωθούμενη λύση στο Κυπριακό δεν είναι δίκαιη με κριτήριο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και έχει τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης γιατί η διχοτομική λύση των “δύο συνιστώντων κρατών”, διαιωνίζει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής».

Υπογράμμισε ότι «ο πραγματικός πατριωτισμός του λαού δεν μπορεί να έχει σχέση με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που μετατρέπουν την πατρίδα του σε ορμητήριο πολέμου σε βάρος άλλων λαών αλλά και σε μαγνήτη επιθέσεων. Ο πραγματικός πατριωτισμός ταυτίζεται και εμπεριέχει τον διεθνισμό, τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών».

Τέλος, εν όψει της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι αυτό που στέλνουν και οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη, αυτό της καταδίκης της ναζιστικής- εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Αλλιώς, οι ευθύνες όσων συμβάλλουν στην αθώωση των εγκληματιών, τους θα είναι τεράστιες, θα απολογηθούν μπροστά στην ιστορία, η οποία θα τους τιμωρήσει πολιτικά και ανεπίστρεπτα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα