Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό και επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά την σταθερή θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό ζήτημα το οποίο αποτελεί διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του την Κυριακή στη συνεστίαση της ΚΟ Κύπρου του Κόμματος, στη Λευκωσία, τόνισε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κύπρο έδωσε την ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά και «να αναδείξουμε τη μόνη προοπτική για τους λαούς, την πάλη της απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για να πάρουν οι λαοί την πραγματική εξουσία και να βάλουν οριστικά τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Επανέλαβε την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό και επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά την σταθερή θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό ζήτημα το οποίο αποτελεί διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Υπογράμμισε ότι: «Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ένα και όχι δύο κράτη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Από αυτή τη σκοπιά, εκφράσαμε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες μας για τις εξελίξεις και αντιτασσόμαστε και τις κάθε μορφής παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε διχοτομικές, συνομοσπονδιακές λύσεις που νομιμοποιούν την εισβολή και την κατοχή του Βόρειου τμήματος της Κύπρου».

«Τα όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες με τα αυξημένα κύματα προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου η Τουρκία αξιοποιεί το προσφυγικό, για να αποσπάσει μεγαλύτερη στήριξη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην επέμβασή της στη Βόρεια Συρία, αποδεικνύει, ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όχι μόνο δεν αποτελεί ασπίδα προστασίας, αλλά δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς» είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τα κύματα προσφύγων είναι αποτέλεσμα «της διάλυσης κρατών, της αλλαγής συνόρων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ανέφερε ότι «σε όλα αυτά έχουν βάλει το χεράκι τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για λογαριασμό της αστικής τάξης» και πρόσθεσε «είναι μεγάλη υποκρισία να λέει ο πρωθυπουργός ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων», ενώ η χώρα έχει στηρίξει με τη Σούδα και άλλες στρατιωτικές υποδομές, όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική που δημιούργησαν κύματα ξεριζωμένων».

Είπε ότι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά και σε όλη τη χώρα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που στήριξαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της ΝΔ, προσθέτοντας «αυτή την πολιτική προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την καταστολή, τόσο απέναντι στους πρόσφυγες, όσο και απέναντι στους νησιώτες που δεν θέλουν να μετατραπούν τα νησιά τους σε φυλακές της ΕΕ».

«Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες που της έχει προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: Υπακούει στον κανονισμό του Δουβλίνο, υλοποιεί τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η οποία έχει ήδη χρεοκοπήσει, δεν προχωρά στον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, δεν πιέζει την ΕΕ για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους, δεν ενεργεί δραστήρια και αποφασιστικά για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων στα κράτη – μέλη, τόσο θα οξύνεται και θα χειροτερεύει η κατάσταση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφέρθηκε, λεπτομερώς στους οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στους οποίους «είναι χωμένη ως το λαιμό η άρχουσα τάξη της Ελλάδας διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία των επεμβάσεων και πολέμων», προσθέτοντας «ανταγωνίζεται με την Τουρκική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, η οποία κλιμακώνει την επιθετικότητά της, αμφισβητεί και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, έχει γκριζάρει το Αιγαίο, αμφισβητεί την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ».

«Τα όσα υποκριτικά λένε χρόνια τώρα, πως το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, δήθεν αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, έχουν καταρρεύσει παταγωδώς. Όλοι αυτοί κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα, καίγονται για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα κέρδη της Exxon Mobil, της Total, της ENI και των άλλων μεγαθηρίων. Μπροστά στα μάτια τους τα πλωτά γεωτρύπανα “Πορθητής” και “Γιαβούζ” τρυπάνε στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι στο τοπίο αυτό επιχειρείται η συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό και εξέφρασε την ανησυχία του για την προώθηση άδικης λύσης, όχι με κριτήριο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, αλλά με την σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης.

Είπε ότι η διχοτομική λύση των «δύο συνιστώντων κρατών» διαιωνίζει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.

Αναφορικά με το ζήτημα συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου και των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου που έχει τεθεί «με ευθύνη των Αμερικάνων, ΝΑΤΟ και ΕΕ», είπε ότι αυτό «όχι μόνο θα οδηγήσει σε καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά θα περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση στην περιοχή, με οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς».

«Γιατί η συνεκμετάλλευση, που ήδη συζητιέται και από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν αποτρέπει την πολεμική εμπλοκή, αλλά αντίθετα την προετοιμάζει» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ούτε η προσφυγή στη Χάγη θα λύσει τα προβλήματα, αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα «γιατί με την υπογραφή του συνυποσχετικού ανάμεσα στις δύο πλευρές, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση, θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο».

«Οι ιμπεριαλιστές είναι αδίστακτοι, γιατί το σύστημά τους γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε ότι οι υπερασπιστές του, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα «είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα» και υπογράμμισε «μια νέα κοινωνία σοσιαλιστική είναι η λύση, αυτός είναι ο φάρος για την πάλη των λαών, για να οικοδομηθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, για την ειρήνη και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Μιλώντας για την φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι αυτή αφορά «αποκλειστικά τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων» και «για να στεριώνει απαιτεί καθηλωμένους μισθούς, απαιτεί σταθερά οι άνεργοι να προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο, απαιτεί όχι μόνο την διατήρηση των μνημονιακών νόμων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και την ενίσχυσή τους».

Αναφέρθηκε επίσης στο «νόμο έκτρωμα για το Ασφαλιστικό που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ολοκληρώνοντας το έργο που είχαν κάνει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ότι για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη καπιταλιστική κερδοφορία είναι βαρίδια όλα τα συλλογικά κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι και επισήμανε ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι θωρακίζονται σε όλη την ΕΕ.

«Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, οι εργαζόμενοι και η λαϊκή πλειοψηφία, θα μετρούν απώλειες, θυσίες όσο δεν οργανώνουν την δική τους αντεπίθεση. Όσο δεν καταστρώνουν το δικό τους σχέδιο για να απαλλαγούν από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, για να αξιοποιείται ο παραγόμενος πλούτος με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, «Στον 21ο αιώνα, η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της αυτοματοποίησης, γεννά νέα αδιέξοδα, αλλά προβάλει και νέες δυνατότητες για την κοινωνική θέση της γυναίκας. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να καρπίσουν, αν απαλλαγεί η ανθρωπότητα από το βραχνά του καπιταλιστικού κέρδους, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης».

Είπε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά «για την οργάνωση της πάλης, της συλλογικής διεκδίκησης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους, την νεολαία» και «από κάθε θέση και από κάθε πόστο στεκόμαστε απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου».

«Σήμερα πρόοδος σημαίνει, πάλη για την εργατική εξουσία, για τον σοσιαλισμό, ανοίγοντας δρόμο με την επαναστατική μας στρατηγική, τις επεξεργασίες και τις εκτιμήσεις μας, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στις μαζικές οργανώσεις του λαού και της νεολαίας» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγοντας «η δράση μας σήμερα μπορεί να δημιουργεί ρωγμές. Αύριο, αυτή η δράση θα φέρει σεισμούς λυτρωτικούς. Γι’ αυτό είμαστε σίγουροι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα