Κούνεβα: Με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου οι εργαζόμενοι απελευθερώνονται από την ομηρία

Κούνεβα: Με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου οι εργαζόμενοι απελευθερώνονται από την ομηρία
φωτό αρχείου eurokinissi

Πώς σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που κρίνει νόμιμες τις ατομικές συμβάσεις με τους καθαριστές και τις καθαρίστριες στα νοσοκομεία.

Ως «ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων» χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συμβάσεις καθαριότητας η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που κρίνει νόμιμες τις ατομικές συμβάσεις με τις καθαρίστριες και τους καθαριστές στα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά σημαντική», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η κ. Κούνεβα και εξηγεί: «Δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την ομηρία των εργολάβων. Βάζει ένα πρώτο φραγμό στην προσπάθεια των εργολάβων να διατηρήσουν το “προνόμιο” να ξεζουμίζουν το Δημόσιο και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, με απλήρωτη εργασία και παραβιάσεις των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Τώρα, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει ούτε λόγο ούτε πρόσχημα να διατηρεί το ζοφερό καθεστώς των εργολαβιών στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση. Όλοι οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νοσοκομείων. Με απευθείας συμβάσεις με τους εργαζόμενους, πλήρη εργασιακά δικαιώματα και σημαντικό όφελος για το δημόσιο», επισημαίνει η κ. Κούνεβα, που συμπεραίνει:

«Η εξέλιξη αυτή είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα. Πρώτο, στην κάλυψη όλων των πάγιων και διαρκών αναγκών στην καθαριότητα με κανονικές και σταθερές θέσεις εργασίας και με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Και δεύτερον, στην αναγνώριση και πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι μια ευκαιρία για να πάψουν αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι αόρατοι. Και τα συνδικάτα πρέπει να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα