Κουτσούμπας: “Το κυνήγι του κέρδους ασύμβατο με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον”

Κουτσούμπας: “Το κυνήγι του κέρδους ασύμβατο με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον”
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ψήφιση, από την κυβέρνηση, του νόμου με τίτλο "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας. "Προωθούν τις μπίζνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα και στο περιβάλλον", σημείωσε.

«Το «κυνήγι» του κέρδους είναι ασύμβατο με μια ισορροπημένη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συνάντησή του με φορείς της Δ. Αθήνας και Δ. Αττικής στο Πάρκο Τρίτση, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Είπε ότι το Πάρκο Τρίτση θα μπορούσε να είναι στολίδι για την περιοχή, εάν υπήρχε επαρκής, σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, εάν γίνονταν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξής του. «Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η πάλη του λαού της Αττικής ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ψήφιση, εν μέσω πανδημίας, «από την κυβέρνηση της ΝΔ, του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Σημείωσε ότι «παρά τον …ωραίο τίτλο του και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων να μας πείσουν, ότι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το περιβάλλον, όλοι τους στην πράξη προωθούν τις μπίζνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση».

Είπε ότι ένα χρόνο νωρίτερα από την ψήφιση του νόμου ο ΣΕΒ «υποδείκνυε» στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που πρώτη «δίδαξε» τι σημαίνει «fast track» περιβαλλοντική αδειοδότηση- τι πρέπει να κάνει με το περιβάλλον, ζητώντας «ταχύτερη αδειοδότηση για περισσότερες επενδύσεις».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το οποίο καταψήφισε. Επίσης η ΚΟ του ΚΚΕ προκάλεσε ονομαστική ψηφοφορία «από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «έστριψε διά της αποχής», για να μην ξεσκεπαστεί περισσότερο, αφού ουσιαστικά θα έπρεπε να πάει κόντρα σε όλα αυτά που υπηρέτησε ως κυβέρνηση ο ίδιος».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «με διάταξη του Νόμου, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, αλλά και της επιχειρούμενης νέας επέκτασης της ήδη υπάρχουσας».

«Με απλά λόγια διευκολύνεται το νέο έγκλημα στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική, με την κατασκευή νέας χωματερής με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικών μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ανακύκλωση, επισήμανε ότι «η όποια ανακύκλωση, αναπτύσσεται ως επικερδής μπίζνα, που εκμεταλλεύεται τη διάθεση των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα του κεφαλαίου».

Χαρακτήρισε υποκριτικές τις «κορόνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας» καθώς «το αίσχος της χωματερής στη Φυλή, που όχι μόνο δεν κλείνει αλλά συνεχώς επεκτείνεται και έχει εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα, έχει τις υπογραφές και των δυο τους».

«Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά το αίσχος της Φυλής παραμένει, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, γιατί ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Ο τζίρος που προβλέπεται για την επόμενη 5ετία, χωρίς δηλαδή τα διασφαλισμένα κέρδη από τη λειτουργία των ΜΕΑ σε ένα βάθος 20ετίας, είναι 1 δισ. Ευρώ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα:

  • Για να κλείσει οριστικά το αίσχος της χωματερής, να αναπλαστεί η έκταση και να αποδοθεί στους κατοίκους.
  • Για να μην γίνουν νέα εγκλήματα τύπου Φυλής σε άλλες περιοχές όπως το Γραμματικό.
  • Για να υιοθετούνται επιστημονικά κριτήρια για τις χωροθετήσεις των όποιων ρυπογόνων δραστηριοτήτων».
  • Για να μη «σπέρνονται» Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική.
  • Για να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για καύση απορριμμάτων.
  • Για να προωθηθεί ουσιαστικά και όχι στα λόγια η ανακύκλωση.
  • Για να μην υπάρχει επιβάρυνση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Για να διασφαλισθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα