Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Κουτσούμπας: Βαθιά αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός
Πέμπτη (5η) ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020", την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019. Eurokinissi

Ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι' αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός" ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη βουλή επί του προϋπολογισμού, είπε ότι η κριτική πως ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός “βολεύει πάρα πολύ” την κυβέρνηση, και υπογράμμισε “εμείς θα αποδείξουμε ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και γι’ αυτό είναι βαθιά αντιλαϊκός”.

Ανέφερε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει διατήρηση, συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Είπε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020 και την ίδια ώρα που “η πίττα αυξάνεται κατά 2,8%” προβλέπει νέα περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών στην πίτα του ΑΕΠ αφού φθάνει μόλις στο 1,2% αύξηση στο μέσο μισθό.

“Τα οφέλη από την αύξηση της πίτας τα καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή άλλωστε είναι η ταξική ουσία της ανάπτυξής σας” είπε, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια “προκλητικό” το να αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ ποιά είναι η αιτία μείωσης του μεριδίου του εθνικού πλούτου που πηγαίνει στην εργασία, όταν στον “αντιμνημονιακό” προϋπολογισμό του 2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% και την ίδια στιγμή αύξηση του μέσου μισθού 1,4% και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 1,1%.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που για πρώτη φορά έφερε τον πραγματικό μέσο μισθό στην Ελλάδα πολύ κάτω και έκανε τον εργαζόμενο στην Ελλάδα από τους φτωχότερους εργαζόμενους στον κόσμο” υπογράμμισε.

“Το δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείτε την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τσάκισαν τους μισθούς και η σημερινή έρχεται τώρα να διατηρήσει τους μισθούς όσο χαμηλά τους χρειάζεται το κεφάλαιο και η παραγωγικότητά του για να κλέψει τα όποια εισοδήματα απέμειναν στον ελληνικό λαό με διάφορους τρόπους” είπε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια “ενώ γενικά υπόσχεσθε αύξηση του μισθού, την ίδια ώρα προβλέπετε 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για τους εργαζόμενους σε σχέση με το 2019. Ολόκληρη η όποια αύξηση μισθού θα εξανεμιστεί λόγω της αύξησης των φόρων”.

“Γενικότερα, η πολιτική σας χτυπάει πρώτα και κύρια τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Χτυπάει όμως και τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις επιχειρήσεις που απασχολούν αναλογικά με τα κέρδη τους αρκετούς εργαζόμενους. Γιατί αυξάνετε ελάχιστα και “στα χαρτιά” τον μισθό και αμέσως μετά τον επιστρέφετε στο μεγάλο κεφάλαιο με την μορφή των φοροαπαλλαγών, των άμεσων επιδοτήσεων” πρόσθεσε.

Τόνισε ότι η κατανομή των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού “φωτογραφίζει θαυμάσια την ταξική πολιτική” καθώς για μια ακόμη φορά επιδεινώνει την κατάσταση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αποδεικνύει πως ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα ακόμα μηχανισμό αναδιανομής προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου”.

Είπε ότι η φοροεπίθεση στον λαό εντείνεται καθώς οι συνολικοί φόροι αυξάνουν κατά 800 εκατ. ευρώ, φθάνουν τα 52,2 δισ. ευρώ, οι έμμεσοι φόροι “που ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους” αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνουν τα 28,6 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι αυξάνεται επίσης κατά 300 εκατ. ευρώ στα 11,4 δισ. ευρώ από 11,1 δισ. ευρώ το 2019.

“Ο προϋπολογισμός του 2020, όχι απλά δεν αναιρεί την τεράστια φορολογική επιβάρυνση του λαού που φόρτωσαν στις πλάτες του ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά φέρνει καινούργια, πρόσθετα βάρη. Φυσικά, ο προϋπολογισμός αυτός δεν έχει μόνο χαμένους. Η ταξική πολιτική σε επίπεδο φορολογίας φαίνεται, αν δει κανείς πως το μοναδικό κονδύλι φόρων που μειώνεται, είναι η φορολογία των επιχειρήσεων” ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας “όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί, ότι «δεν ακολουθείτε την πολιτική του», η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο, τον οποίο έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις και χαρίζετε δισεκατομμύρια ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι σε συνέχεια με τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών έτσι και σε αυτόν για το 2020 “πίσω από κάθε «εξορθολογισμό» και μείωση δαπανών, βρίσκεται και μια νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων”.

“Το “εμβληματικότερο, ίσως, μέτρο εξορθολογισμού των δαπανών, βρίσκεται στις συντάξεις. Κι εκεί, αποδεικνύεται, πως, παρά τα όσα υποστηρίξατε, η πολιτική σας συνεχίζει στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με όλους τους προηγούμενους. Με τρία νούμερα αποδεικνύεται το τι ακριβώς κάνετε: Το κράτος «εξοικονομεί» 475 εκατομμύρια ευρώ συνταξιοδοτικής δαπάνης, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 600 εκατομμύρια ευρώ και οι παροχές μειώνονται κατά 236 εκατομμύρια ευρώ” είπε.

“Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι πληρώνουν περισσότερα και παίρνουν λιγότερα, ενώ και ο κρατικός προϋπολογισμός ελαφραίνει. Και αυτό έχετε το θράσος να το διαφημίζετε μάλιστα σαν βελτίωση, ως πλεονασματικό προϋπολογισμό των ταμείων” τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι “αυτό είναι βέβαια το αποτέλεσμα του ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος του νόμου Κατρούγκαλου. Γι’ αυτό και είναι αστείο, να εμφανίζεστε τώρα «στα κάγκελα», κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.

“Ωφελημένοι απ’ την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν είναι ο ελληνικός λαός, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι” πρόσθεσε.

Τόνισε κυρίως, ότι “η «πραγματική» παραπλάνηση βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα εκδήλωσης κρίσης στη διεθνή οικονομία και κυρίως στις επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια οικονομία και στην επίτευξη των στόχων για το 2020”.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ το κυβερνητικό αφήγημα. Ο στόχος μιας συνεχούς, χωρίς αναταράξεις ανάπτυξης είναι αρκετά επισφαλής, λόγω των προβλημάτων της αναπαραγωγής του κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα”.

“Αν συνυπολογίσει κανείς και την επιδείνωση της τούρκικης επιθετικότητας, τη «διαχείρισή» της απ’ την ελληνική πλευρά και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, εύκολα μπορεί να καταλάβει” είπε ο Δ. Κουτσουμπας, τονίζοντας ότι “η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει η πρόσδεση της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ”.

Υπογράμμισε ότι “το ιδεολόγημα που προβάλλεται ως προπαγανδιστικό επιχείρημα για την ανάγκη ενός επώδυνου συμβιβασμού με την Τουρκία, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των οικοπέδων της Κύπρου, για να αποφύγουμε δήθεν τον πόλεμο, είναι και ψεύτικο και εξίσου επικίνδυνο και για το παρόν και για το μέλλον, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη στην περιοχή”.

Κάλεσε τον λαό “να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. Και να σκεφτεί, πως αν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, σε άλλες χώρες έκαναν πραγματικό κουμάντο οι λαοί, εάν και στις χώρες αυτές, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική την εξουσία είχαν οι εργαζόμενοι της κάθε χώρας, το σίγουρο θα ήταν, πως θα έβρισκαν και τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους”.

Χαρακτήρισε “παραπλανητικό” το κλίμα εφησυχασμού “που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση μέσα απ’ το αφήγημα της κανονικότητας και της ανάπτυξης” καθώς “μια αστοχία των οικονομικών προβλέψεων για την ανάπτυξη, οδηγεί ευθέως, σε νέα δημοσιονομικά μέτρα για τους εργαζόμενους, σε αναστολή ακόμα και αυτών των ελάχιστων μέτρων ανακούφισης που έχουν δρομολογηθεί”.

“Ο προϋπολογισμός σας κύριοι και κυρίες της ΝΔ, είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων. Αποδεικνύει, περίτρανα, πως η ανάπτυξη αυτή για τα μονοπώλια, βασίζεται στην εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, στην φθηνή εργατική δύναμη, στην φοροεπιδρομή στο λαό, στη μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία και την υγεία για να χρηματοδοτούνται οι μεγάλοι όμιλοι, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην προώθηση όλων των μέτρων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο. Αποδεικνύεται πως η μνημονιακή λιτότητα δίνει τη σκυτάλη στη μεταμνημονιακή σύνεση. Πως τα μέτρα, όχι απλά δεν αίρονται με την περιβόητη ανάπτυξή σας, αλλά και κλιμακώνονται” είπε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει

Κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για όλους τους λόγους που αναλυτικά ανέδειξαν

Σημειώνοντας ότι συνολικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ ανέδειξαν τα προβλήματα που δημιουργεί ο προϋπολογισμός σε κρίσιμους τομείς, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις του σε μισθωτούς εργαζόμενους, συμβασιούχους, ανέργους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, επιστήμονες, στους φοιτητές, συνολικά στις λαϊκές οικογένειες κατέληξε λέγοντας “για όλους αυτούς τους λόγους τον καταψηφίζουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα