Κυρανάκης στο NEWS 247: Συναίνεση αν η αδειοδότηση γίνει από το ΕΣΡ

Κυρανάκης στο NEWS 247: Συναίνεση αν η αδειοδότηση γίνει από το ΕΣΡ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε πως υπάρχει προοπτική συναίνεσης για συγκρότηση του ΕΣΡ υπό προϋποθέσεις. Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις Γεροβασίλη και την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η ΝΔ δεσμεύεται να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ αν ο νέος νόμος που θα καταθέσει η κυβέρνηση επαναφέρει τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο για τις διαδικασίες αδειοδότησης στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο NEWS 247, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα σχόλια της Όλγας Γεροβασίλη αμέσως μετά την ανακοίνωση περί αντισυνταγματικότητας, ανέφερε:

“Για εμάς τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα και επιχείρησε να ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο αυτή η απόπειρα απέτυχε ακόμα και εν μέσω κλίματος τρομοκρατίας που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση απέναντι στους δικαστές, εν μέσω κλίματος απαξίωσης των δικαστών και στοχοποίησης προσωπικά, δικαστών.

Η Δικαιοσύνη απέδειξε πως υπάρχει Σύνταγμα και δημοκρατία στη χώρα. Η κυρία Γεροβασίλη με τις δηλώσεις της, που επί της ουσίας διάβασε από το autocue τη δήλωση που της έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για το τί αποφαίνεται η Δικαιοσύνη και θα φέρει έναν ακόμη νόμο ο οποίος θα συμφέρει την κυβέρνηση και θα παραβιάζει εκ νέου το Σύνταγμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η γραμμή που εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος χθες, κινείται στα πλαίσια της συνταγματικής εκτροπής”.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αναφέρει πως αν εκπέσει ο Νόμος Παππά όπως και συνέβη, θα προχωρούσε σε συναίνεση για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της μπροστά στις νέες εξελίξεις, ο κ. Κυρανάκης αναφέρει:

“Φυσικά και θέλουμε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και φυσικά και θέλουμε να του επιστραφούν οι θεσμικές αρμοδιότητες, δηλαδή οι αρμοδιότητες που αφορούν την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Εφόσον το έχουμε θέσει αυτό ως βασική προϋπόθεση από τις προηγούμενες εβδομάδες, εφόσον ο νέος νόμος που θα έρθει επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και προταθούν πρόσωπα κύρους, με αναγνώριση, τα οποία μπορούν να έρθουν και να εφαρμόσουν τις επιταγές του Συντάγματος για να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των καναλιών, τότε ναι, θα συναινέσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ για να το φτιάξουμε από την αρχή.

Όμως δεν θα συναινέσουμε σε ακόμη έναν νόμο ο οποίος θα αφαιρεί τις αρμοδιότητες από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα, και θα παραχωρεί τις εξουσίες αυτές σε ένα πρόσωπο το οποίο είναι ο Υπουργός Επικρατείας”.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης, η “πρόταση της ΝΔ επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό”.

“Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα Κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες”.

“Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να εμπνέει και να ενώνει τους Έλληνες, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας τον τόνο των επόμενων κινήσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ενδεχόμενο να “ξεμπλοκάρει” πάντως η συγκρότηση του ΕΣΡ διαφαίνεται κι από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικό μόνο ένα άρθρο του νόμου, αυτό που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να αποφασίζει για την αδειοδότηση των καναλιών. Κατά τον κ. Βούτση, οι προσπάθειες για συγκρότηση του Συμβουλίου θα επανεκκινήσουν σε μια εβδομάδα από σήμερα, όταν θα έχουμε δει και τη νέα πρόταση νόμου για τα κανάλια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα