Ο ψηφιακός Πιερρακάκης, που αναλαμβάνει τον “ανένδοτο” στη γραφειοκρατία 

Ο ψηφιακός Πιερρακάκης, που αναλαμβάνει τον “ανένδοτο” στη γραφειοκρατία 
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης Eurokinissi

Από τα πιο κρίσιμα “νέα” υπουργεία είναι το υπουργείο Επικρατείας για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση, όπως μετασχηματίζεται το Ψηφιακής Πολιτικής, που θα πάρει τις αρμοδιότητες του Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει αυτό το κρίσιμο στοίχημα

Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος για αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης, με κυριότερη τη μετατροπή του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε υπουργείο Επικρατείας για την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση. Ένα κρίσιμο πόστο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από το βρετανικό μοντέλο και συγκεκριμένα την οργάνωση της κυβέρνησης Μπλερ, άντλησε έμπνευση ο κ.Μητσοτάκης για τη βασική αυτή καινοτομία στην οργάνωση της κυβέρνησης: Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μετατρέπεται σε υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ, δε θα έχει όμως ως κύρια αρμοδιότητα τα ΜΜΕ και έργα όπως σήμερα, αλλά θα αποτελεί μία μετεξέλιξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (που και αυτό αποτελούσε μία μετεξέλιξη του ακόμη πιο παλιού υπουργείου Προεδρίας) κατάλληλα προσαρμοσμένο στην ψηφιακή εποχή. 

Αρμοδιότητα του υπουργείου αυτού θα είναι όλη η πολιτική απλοποίησης των διαδικασιών του δημοσίου, ώστε να αποφευχθεί και η ψηφιακή γραφειοκρατία. Το νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εποπτεύει στενά ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης για αυτό άλλωστε και θα μετατραπεί σε υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ. Και προφανώς θα είναι καίριος ο ρόλος του για την προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων μέσω της απλοποίησης διαδικασιών, καθώς η γραφειοκρατία αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο, που ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υποσχεθεί να σαρώσει ως οδοστρωτήρας. 

Ένας κεντροαριστερός απόφοιτος του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ στο ψηφιακό τιμόνι του Μαξίμου

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι απόφοιτος του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο σπουδών την τεχνολογική πολιτική, την πληροφορική και τη δημόσια διοίκηση. Mέχρι πρόσφατα ήταν Διευθυντής Ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης “διαΝΕΟσις” μέσω του οποίου εκπόνησε και δημοσιοποίησε μιας σειρά μελετών με έμφαση στην ανάπτυξη και στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι – ατύπως – ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας εξαιρετική συνεργασία με όλο το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού. Αν και η πολιτική σταδιοδρομία του κ. Πιερρακάκη ξεκίνησε από την κεντροαριστερά, διαθέτει ισχυρή αποδοχή και στον κεντροδεξιό χώρο. Έχει υπηρετήσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας επί Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, και επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ως επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Πιερρακάκης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της νέας κυβέρνησης, όπως καθ’ εξακολούθηση έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Είναι ειδικός σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ η ιδέα πίσω από την ίδρυση του νέου υπουργείου είναι να κηρυχθεί ένας “ψηφιακός ανένδοτος” στη γραφειοκρατία. Ο κ. Πιερρακάκης φημίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα πλήρες σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, έχοντας στελεχώσει το επιτελείο του με μια υπερκομματική ομάδα ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Με καταγωγή από τη Μανη, μεγάλωσε στα Κάτω Πατήσια, ενώ είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων. Είναι παντρεμένος με την πολιτικό μηχανικό Δήμητρα Μουστακάτου και πατέρας τριών παιδιών. Ζει στις Αχαρνές Αττικής.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις μέσω της Live blogging πλατφόρμας του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα