Κυβέρνηση: Κλείνει μέτωπα και προχωρά στην τρίτη Φάση

Κυβέρνηση: Κλείνει μέτωπα και προχωρά στην τρίτη Φάση
Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Συνθήκες σταθερής τροχιάς επιθυμεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Αρνείται τον ανασχηματισμό και τις μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

Μετά την εκτίμηση ότι η δεύτερη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων «εξελίχθηκε ομαλά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην 3η φάση του σχεδίου αντιμετώπισης του Covid 19.

Αυτή που ξεκινά σήμερα με την διεύρυνση της λειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το «άνοιγμα των συνόρων» μεταξύ των νομών αλλά και τα εμπορικά κέντρα που ξεκινούν να λειτουργούν. Για τον λόγο αυτό μεριμνά προκειμένου να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να μην υπάρχουν οποιοιδήποτε πολιτικοί περισπασμοί.

Έκλεισε τα ανοιχτά μέτωπα

Στο Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έσπευσαν με δηλώσεις τους να «κλείσουν» τα περισσότερα «ανοιχτά μέτωπα» και κάθε φημολογία που αναδείχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Φροντίζοντας να φιλοτεχνήσουν το προφίλ μιας κυβέρνησης που είναι απερίσπαστα προσηλωμένη στον στόχο της αντιμετώπισης της πανδημίας και της επανεκκίνησης κλάδων της οικονομίας. Αρχής γενομένης μάλιστα από αυτόν της εστίασης, Συγκεκριμένα με την τροπολογία που αναμένεται σήμερα στην Βουλή και στο νομοσχέδιο για τα τον καταδυτικό τουρισμό. Με αυτή θα ρυθμιστεί ο τρόπος που τα καταστήματα θα αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους.

Το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού διαψεύδοντας την φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα με απόλυτο τρόπο, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται». Μάλιστα συνοδεύθηκε με κάλεσμα προς τα μέλη της κυβέρνησης «να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά». Στις ίδιες διαρροές επισημαίνονταν ότι η κυβέρνηση «έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής» κάτι που φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις. Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν ένοιωσε την ανάγκη να αρνηθεί και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρότι και αυτό το ζήτημα καταγράφθηκε σε δημοσιεύματα, ακόμη και πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και η σπουδή του κυβερνητικού επιτελείου να διαψεύσει και τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά το ενδεχόμενο περιορισμού των μισθών στο δημόσιο. Είτε με το σενάριο των περικοπών για δημοσιονομικούς λόγους, είτε με το σενάριο για πρόσκαιρη αξιοποίηση του προγράμματος SURE ώστε να απαλλαγεί το δημόσιο για ένα διάστημα από τις δαπάνες της μισθοδοσίας. Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου, ενώ o υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επανήλθε στο θέμα τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου τομέα».

Καθόλου ήσυχη εβδομάδα

Όλα τα παραπάνω όμως κάθε άλλο παρά σημαίνουν ότι προχωράμε σε μία ήσυχη εβδομάδα. Αντιθέτως. Το πυκνό νομοθετικό έργο στο κοινοβούλιο, αλλά κυρίως η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, την ερχόμενη Τρίτη, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Από κυβερνητικής πλευράς δεν πρόκειται να επιχειρηθεί η συγκεκριμένη συζήτηση να αναδειχθεί σε αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αναμένεται να μιλήσει στην συγκεκριμένη διαδικασία. Αξίζει μάλιστα  να θυμίσουμε πώς όταν τον Οκτώβριο του 2019 είχε αρχικά ψηφιστεί στην Βουλή η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, από το κοινοβούλιο έλειπε όχι μόνον ο πρωθυπουργός αλλά ήταν άδεια όλα τα κυβερνητικά έδρανα. Παρόλα αυτά αναμένεται μια συζήτηση υψηλών τόνων που θα περιστραφεί γύρω από τις κατηγορίες της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, αλλά και για την υπόθεση της Novartis.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα