Κυβέρνηση για lockdown: Από το άνοιγμα στις “βαλβίδες αποσυμπίεσης”

Κυβέρνηση για lockdown: Από το άνοιγμα στις “βαλβίδες αποσυμπίεσης”
Βόλτα στον Φλοίσβο Eurokinissi

Δεν μιλάμε για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά για “βαλβίδες αποσυμπίεσης” και καλύτερη τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, διευκρίνισε η Αρ. Πελώνη. Τι θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση και πότε. Τα σενάρια για χαλάρωση και οι ημερομηνίες.

Στο ερώτημα πώς γίνεται από τη μία τα κρούσματα κορονοϊού να εκτινάσσονται και από την άλλη να σχεδιάζεται χαλάρωση του lockdown, η κυβέρνηση απαντά με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά για “βαλβίδες αποσυμπίεσης”, επιμένοντας ότι τα μέτρα, που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί, δεν έχουν αποτύχει.

“Δεν μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω δεν είναι ενδεδειγμένη η λέξη αυτή, η ορολογία αυτή. Αυτό που περιγράφουμε είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν ταυτόχρονα βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες. Αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία, που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός, το γεγονός ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά ότι αντιθέτως η δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλής”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο briefing η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

“Μιλάμε για εργαλεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη τήρηση των μέτρων”, σημείωσε επίσης.

Δεν θέλησε ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το λιανεμπόριο, την εστίαση και το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, παραπέμποντας στις αποφάσεις της επιτροπής και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση και πότε

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί από αυτό το Σαββατοκύριακο, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00, καθώς και να καταργηθούν οι τελευταίοι χιλιομετρικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις με κωδικούς 6 και 2. Σχεδιάζει επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, δικαστήρια, αλλά ενδεχομένως και το λιανεμπόριο. Όσον αφορά στα σχολεία, στόχος είναι τον Απρίλιο να επιστρέψουν στα θρανία τουλάχιστον οι μαθητές του λυκείου λόγω και πανελλαδικών. Τον Απρίλιο επίσης σχεδιάζεται να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.

Επίθεση σε Τσίπρα- Δικαίωση για εμβόλιο AstraZeneca

Η κ. Πελώνη εξαπέλυσε εν τω μεταξύ επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Κληθείσα να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα δεν είναι έξυπνα, σημείωσε καυστικά: “Δεν άκουσα τι μέτρα προτείνει ο ίδιος”, ενώ τον κάλεσε να αναγνωρίσει ότι η υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την ΕΕ είναι μία επιτυχία για τη χώρα που θα τονώσει τον ελληνικό τουρισμό.

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca και τα ενδεχόμενα πολιτικά κίνητρα πίσω από τα τελευταία γεγονότα, η κ. Πελώνη δήλωσε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως τόνισε ελήφθη με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια. Και εκτίμησε ότι με δεδομένη την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Φαρμάκων και του ΠΟΥ, η κυβέρνηση θα δικαιωθεί για την επιλογή να μη διακόψει τον εμβολιασμό. Ενώ χαρακτήρισε θετικό ότι οι πολίτες προσέρχονται κανονικά στα ραντεβού τους και δεν υποκύπτουν σε φιλολογίες και φόβους.

Υπενθύμισε επίσης ότι από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας -περίπου 250.000- με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες – στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών.

Η κ. Πελώνη εκτίμησε μάλιστα ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε η κ. Πελώνη, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Για μια ακόμη φορά, όλη η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μια Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

  • Το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ GROUP 100 κλίνες.
  • Ο Όμιλος Αθηνών 50.
  • Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.
  • Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40

Επιπλέον:

  • Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.
  • Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά.
  • Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.
  • Παράλληλα, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι εάν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στη χθεσινή έκκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα