Λευτέρης Χρυσοφάκης: “Να δοθεί πολιτική λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο”

Λευτέρης Χρυσοφάκης: “Να δοθεί πολιτική λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο”
Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης Λευτέρης Χρυσοφάκης/facebook

Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης, μέλος της γραμματείας του τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, γράφει στο NEWS 24/7 για τη δανειοδότηση χιλιάδων πολιτών σε ελβετικό φράγκο, που έχει εξελιχθεί σε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Σε ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα έχει εξελιχτεί  το ζήτημα της δανειοδότησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε Ελβετικό φράγκο.

Πάνω από 85.000 δανειολήπτες, περισσότεροι από 400.000 μαζί με τις οικογένειες τους, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, αφού το κεφάλαιο που καλούνται να πληρώσουν, πολλές φορές ξεπερνά τρεις φορές το ποσό του δανείου.

Χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που έλαβαν αυτά τα δάνεια  από το 2006 έως το 2009, έχουν ήδη ξεπληρώσει σε πραγματικές τιμές το αρχικό κεφάλαιο του δανείου μαζί με έναν λογικό τόκο και όμως έχουν μπροστά τους έναν Γολγοθά . Το χρέος όχι μόνον δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται διαρκώς .

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, οι δανειολήπτες σε Ελβετικό φράγκο πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και ζήτησαν να υπάρξει πλέον πολιτική λύση, αφού ο διάλογος με τις τράπεζες για έναν συμβιβασμό δεν δείχνει να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν προς τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα αναφέρουν χαρακτηριστικά : «Ο μόνος τρόπος εξόδου από το τραγικό αδιέξοδο μας είναι να παρέμβει το κράτος, όπως πρέπει να γίνεται όταν ο ιδιωτικός τομέας ξεφεύγει, και να δοθεί νομοθετική λύση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν το ζητάμε απλώς, το απαιτούμε. Μέσα στις Δημοκρατίες δεν επιτρέπεται, είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοιες ανθρωπιστικές καταστροφές»

Και συνεχίζουν τονίζοντας ότι: «Ο δεύτερος λόγος της συγκέντρωσής μας σήμερα, είναι να υποστηρίξουμε τις θετικές πρωτοβουλίες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπέρ της επίλυσης του προβλήματός μας και να ζητήσουμε η σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής».

Το ΠΑΣΟΚ στις αρχές  Οκτωβρίου κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία  οι τράπεζες θα πληρώσουν τα 2/3 της επιβάρυνσης και οι δανειολήπτες το 1/3,τη στιγμή που το χρέος και οι δόσεις των δανειοληπτών θα μειωθούν περίπου 40%.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μεγάλο.

Απαιτεί να δοθεί πολιτική λύση τώρα

** Ο Λευτέρης Χρυσοφάκης είναι μέλος της Γραμματείας Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, πολιτευτής Α’ Πειραιά, επιχειρηματίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα