Βουλή: Live ‘η μάχη των φύλων’

Βουλή: Live ‘η μάχη των φύλων’
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ//Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις».(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες στην ρύθμιση για διόρθωση φύλου στα 15 έτη - Καταψηφίζει τελικά το νομοσχέδιο η ΝΔ

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την διάταξη για το δικαίωμα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη.

Στην αυστηροποίηση του άρθρου που αναγνωρίζει νομικά τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου σε νέους από 15 ετών και άνω προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για τη διόρθωση φύλου θα απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη των γονέων αλλά και η γνωμοδότηση ειδικού ιατρικού συμβουλίου που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό. Το ιατρικό συμβούλιο θα συγκροτείται με κοινή απόφαση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας όπου θα μετέχουν οι εξής ειδικότητες: παιδοψυχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος , παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την γνωμοδότηση επιτροπής από το νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

LIVE ΕΙΚΟΝΑ:

Την αποφασιστικότητά του να μην κάνει πίσω έδειξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και στη συνάντηση που είχε με τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τις ίδιες πηγές, εξήγησε στην Γεωργία Γεννιά, στον Μάρκο Μπόλαρη, στην Νίνα Κασιμάτη και στον Δημήτρη Γάκη πως το όριο ηλικίας του 15ου έτους έχουν ζητήσει γονείς διεμφυλικών ατόμων, διαβεβαιώνοντάς τους πως η ορθότητα της απόφασής του τεκμαίρεται και επιστημονικά. Παράλληλα, ως “κίνηση καλής θελήσεως” απέναντί τους ερμηνεύεται και η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε, με την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο του νομοσχεδίου και τίθενται ασφαλιστικές δικλείδες.

Νωρίτερα, τις αντιρρήσεις τους επί ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου εξέφρασαν στον υπουργό Δικαιοσύνης τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΝΔ ανακοίνωσε ότι τελικά θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Τις διαφωνίες των βουλευτών της συμπολίτευσης επιβεβαίωσαν πηγές του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες όμως εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τελικά οι βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν. Προανήγγειλαν, μάλιστα, ότι θα υπάρχουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο οι οποίες όμως δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Πάντως, οι ίδιες πηγές αρνήθηκαν να ξεκαθαρίσουν εάν αυτές οι αλλαγές θα αφορούν την επίμαχη ρύθμιση για την αναγνώριση δικαιώματος διόρθωσης φύλου σε νέους 15 ετών και άνω υπό προϋποθέσεις.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Καταψηφίζει η ΝΔ

Από την πλευρά της η ΝΔ ανασκεύασε πλήρως ανακοινώνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, κατέθεσε τη δική της πρόταση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η πρόταση επιτρέπει τη διόρθωση φύλου μόνο σε άτομα 18 ετών και άνω και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη δικαστικής απόφασης και ιατρικής γνωμάτευσης. Επίσης απαγορεύει να γίνει δεύτερη διόρθωση φύλου από το ίδιο άτομο. «Έχουμε βασικές αντιρρήσεις στο σύνολο των προϋποθέσεων που τίθενται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Με την πρόταση νόμου της ΝΔ, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.

Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.

Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.

Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.

Με ενημερωτικό σημείωμα η αξιωματική αντιπολίτευση εξήγησε τη θέση της για το νομοσχέδιο, αποδίδοντας τη διαφωνία της σε ενστάσεις περί προχειρότητας της κυβερνητικής πρότασης.

“Η ΝΔ, ως φιλελεύθερη πολιτική δύναμη αναγνωρίζει την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου από εκείνους που το επιθυμούν. Αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου και προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Όχι, όμως, επιπόλαια και πρόχειρα.

Απαιτείται να προηγηθεί δημόσιος διάλογος, προκειμένου να υιοθετηθεί το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των ατομικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και δεν θα γεννά νέα προβλήματα”, αναφέρει ειδικότερα η ΝΔ.

“Η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης είναι ο ορισμός της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού. Αντί να ρυθμίζει τα ζητήματα, δημιουργεί νέα ζητήματα. Στοχεύει μόνο στον αποπροσανατολισμό της ελληνικής κοινωνίας από τα πραγματικά της προβλήματα, χωρίς διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών. Απόδειξη της προχειρότητας είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας απολύτως διάλογος με τους εμπλεκόμενους.Η πρόταση του κ. Κοντονή θέτει ανοιχτά ζητήματα “δεδηλωμένης” της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ατόμων αυτών. Αντιθέτως τους εκθέτει σε έναν ανεπίτρεπτο κοινωνικό στιγματισμό για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους”, υποστηρίζει επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τη ΝΔ η δική της πρόταση είναι συμβατή με την επιστημονική  εμπειρία και τη διεθνή πραγματικότητα, ενώ καλεί την κυβέρνηση “να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του πράγματος, να αποσύρει το νομοσχέδιο και να δεχθεί εξ΄ ολοκλήρου την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κινείται στους εξής άξονες:

Σέβεται την επιλογή του προσώπου

Εγγυάται συνθήκες εχεμύθειας

Συμβαδίζει με τη διεθνή πραγματικότητα

Διασφαλίζει τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου και τη σταθερή πρόθεσή του

Λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα

Μεριμνά για τις απαιτούμενες κρατικές παρεμβάσεις και ενημερώσεις.”

Μύδροι Γεωργιάδη κατά ΣΥΡΙΖΑ

«Θα μιλάμε μόνο εμείς για την Εκκλησία που τη σεβόμαστε και την αγαπάμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή και τόνισε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «εσείς είστε διακηρυγμένοι άθεοι !».

Θα μιλάμε μόνο εμείς για την Εκκλησία που τη σεβόμαστε και την αγαπάμε

«Εγώ που είμαι ορθόδοξος σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας» ανέφερε και κατήγγειλε ως «ρατσιστικά» τα δημοσιεύματα τα οποία στηλιτεύουν την παρέμβαση της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το ζήτημα της «ταυτότητας φύλου» αφορά πρωτίστως την Εκκλησία. Επίσης, καταλόγισε, στον Αλέξη Τσίπρα ότι «αν και άθεος» πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε μόνος του δέκα λεπτά με την εικόνα της Παναγίας.

Καρφί Καραμανλή σε Άδωνι

“Έχουμε αποδείξει πως σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δήλωσε ο κ.Καραμανλής. “Στη ΝΔ δεν είμαστε μόνο φιλελεύθεροι στα οικονομικά, αλλά και στα κοινωνικά ζητήματα. Δεν μπορείς να είσαι το ένα χωρίς να είσαι το άλλο”, πρόσθεσε.

Έχουμε αποδείξει πως σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιωμάτα

“Ήταν η δική μας παράταξη που έκανε πράξη κινήσεις φιλελευθερισμού” συνέχισε ο κ.Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η ΝΔ που νομιμοποίησε το ΚΚΕ, έλυσε το πολιτειακό και καθιέρωσε το 1976 τη δημοτική γλώσσα.

“Είμαστε υπέρμαχοι του αριστοτελικού μέτρου και της λογικής, απεχθανόμαστε τα άκρα” πρόσθεσε, εκφράζοντς την αποψη ότι αυτό το νομοσχέδιο, που έφερε η κυβέρνηση, απέχει από τη λογική.

“Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι φιλελεύθερο, είναι επικίνδυνο και προβληματικό” υποστήριξε ο κ.Καραμανλής. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι χειρίζεται με επιπολαιότητα ένα ευαίσθητο θέμα και προσπαθεί να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά, ενώ υπερασπίστηκε την πρόταση νόμου της ΝΔ, η οποια όπως είπε θέτει το πλαίσιο, κάτι που δεν κάνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, και είναι μία πρόταση νόμου σοβαρή και μία πρόταση μέτρου.

“Συνομιλούμε με την Εκκλησία αλλά δεν μας επιβάλει την άποψή της”, είπε επίσης ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ.

Αννέτα Καββαδία: Στο μέλλον θα χορηγηθεί δικαίωμα για σύναψη γάμου και τεκνοθεσία

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση φύλου έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η κυρία Καββαδία ανακοίνωσε μάλιστα την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στο μέλλον και στη θεσμοθέτηση δικαιώματος σύναψης γάμου και τεκνοθεσίας.

“Όχι” από Ένωση Κεντρώων και Δ.Κρεμαστινό- “Ναι” από το Ποτάμι

Την καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης.

Εν τω μεταξύ, ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός, σε συνέντευξή του δήλωσε, ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη σημερινή του μορφή.

Από την πλευρά του το Ποτάμι, δια του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για αλά καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.

Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.

Οι ΑΝΕΛ καταψήφιζουν το άρθρο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από 15 ετών

Την καταψήφιση του άρθρου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στα 15 έτη από τους βουλευτές του κόμματός του, ανακοίνωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν κατακτήσει τη ψήφο κατά συνείδηση», υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία διχογνωμία στο κόμμα και χαρακτήρισε κωμικά όσα υποστηρίζονται περί δεδηλωμένης.

Είστε άθεοι, μην μιλάτε για τις θέσεις της Εκκλησίας

Την παρέμβαση της Εκκλησίας υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου υπερασπίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απαρτίζεται από άθεους στους οποίους δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να μιλούν για την Εκκλησία.

«Θα μιλάμε μόνο εμείς για την Εκκλησία που τη σεβόμαστε και την αγαπάμε» είπε ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή και τόνισε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «εσείς είστε διακηρυγμένοι άθεοι !». «Εγώ που είμαι ορθόδοξος σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας» ανέφερε και κατήγγειλε ως «ρατσιστικά» τα δημοσιεύματα τα οποία στηλιτεύουν την παρέμβαση της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το ζήτημα της «ταυτότητας φύλου» αφορά πρωτίστως την Εκκλησία. Επίσης, καταλόγισε, στον Αλέξη Τσίπρα ότι «αν και άθεος» πήγε στο Άγιο Όρος και έμεινε μόνος του δέκα λεπτά με την εικόνα της Παναγίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα