Μαρινάκης για ψήφο αποδήμων: Δεν θα γίνει κατάχρηση – Ελπίζουμε να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ

Μαρινάκης για ψήφο αποδήμων: Δεν θα γίνει κατάχρηση – Ελπίζουμε να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ
Εκλογές για Έλληνες Εξωτερικού ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα με την ψήφο αποδήμων χωρίς περιορισμούς, πετάει το γάντι στο ΠΑΣΟΚ και αρνείται τις κατηγορίες για άνοιγμα στην ακροδεξιά

Με την επανακατάθεση σήμερα του νόμου για ψήφο των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς κριτήρια και περιορισμούς, όπως την είχε φέρει η Νέα Δημοκρατία το 2021 η κυβέρνηση θέλει να πετύχει δύο στόχους:

Πρώτον, να εδραιώσει την πολιτική κυριαρχία της κεντρο- δεξιάς και στο μέλλον. Δεύτερον, να φέρει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΠΑΣΟΚ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε ότι ο νόμος “θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.”

Ανέφερε ότι: “Ο νόμος θα προβλέπει πως οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι είτε κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, είτε τυγχάνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς” και πρόσθεσε: “Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου – το έχουν ήδη εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δίνουμε διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού αυτού δικαιώματος.”

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε επίσης ότι: “Το 2019 κάναμε το πρώτο βήμα για να επανορθώσουμε μια ιστορική αδικία, τώρα έρχεται η στιγμή να ολοκληρώσουμε αυτή τη σπουδαία μεταρρύθμιση.

Είναι ένα στοίχημα συνέπειας για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια νομοθετική παρέμβαση που θα ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.”

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης πως με την ψήφο αποδήμων χωρίς κριτήρια και περιορισμούς, η κυβέρνηση θέλει να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

“Νομίζω ότι αυτή η θέση είναι προσβλητική για ανθρώπους που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι φίλοι, αδέρφια μας, συμπολίτες μας σε κάθε άκρη της γης. Πρόκειται για διευκόλυνση ενός υπάρχοντος δικαιώματος. Αν ήθελαν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν, θα μπορούσαν να το κάνουν και έρχεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προτείνει τη συνέχιση μίας αυτονόητης μεταρρύθμισης”.

Διευκρίνισε δε ότι θα κατατεθεί ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο που είχε φέρει η ΝΔ το 2021 για την άρση των περιορισμών που είχαν τεθεί αρχικά, το οποίο τότε είχε πάρει 190 ψήφους, καθώς είχαν ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Σημείωσε επίσης ότι η επιστολική ψήφος λόγω τεχνικών θεμάτων δεν έχει τεθεί σε συζήτηση, αλλά θα εξετασθεί σε δεύτερο χρόνο. “Εμείς θέλουμε να διασφαλίζεται η εκλογική διαδικασία που δεν αμφισβητείται και φέρνουμε κάτι που ήδη έχουμε φέρει χωρίς καμία αλλαγή”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης κάνοντας εκ νέου λόγο για “ένα στοίχημα συνέπειας των κομμάτων”.

Στο ερώτημα δε πόσοι Έλληνες του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα μετέχουν στις επόμενες εκλογές, εφόσον περάσει η εν λόγω ρύθμιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι σίγουρα θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, καθώς ο αριθμός ήταν μειωμένος λόγω των περιορισμών που είχαν συμφωνηθεί το 2019 στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού για να περάσει η ψήφος των αποδήμων έστω και με περιορισμούς.

Ερωτηθείς στη συνέχεια πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση της ψήφου των αποδήμων, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι: “Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης γιατί υπάρχει ήδη νόμος που προβλέπει τη συμμετοχή τους στις εκλογές, απλά αίρονται οι περιορισμοί, άρα διασφαλισμένη η διαδικασία” και επανέλαβε: “Μιλάμε για πολίτες που έχουν δικαιωμα ψήφου και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους”.

Στο ερώτημα εάν με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα… άνοιγμα σε Σπαρτιάτες και Νίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: “Νομίζω ότι το τελευταίο κόμμα, που θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει για άνοιγμα είναι η ΝΔ. Η ΝΔ ποτέ δεν έχει μιλήσει για ευπρόσδεκτες ψήφους. Η ΝΔ και η κυβέρνηση δίνουν μάχη με την πολιτική της, αλλά και νομοθετικά, για να απομονωθούν ακραίες φωνές στην πράξη”.

Η κυβέρνηση πάντως με το αφήγημα πως τα κόμματα πρέπει να δείξουν συνέπεια, θέλει κυρίως να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει ξανά την ψήφο αποδήμων χωρίς κριτήρια. Εάν ξαναψηφίσουν τη ρύθμιση ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να περάσει και συγκεκριμένα 202.

Εάν όμως το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά δεν ψηφίσει και πάλι η ψήφος των αποδήμων μπορεί να περάσει με τις ψήφους – εκτός των βουλευτών της ΝΔ – της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς όλα αυτά τα κόμματα και κομματίδια δείχνουν θετικά.

Ερωτηθείς εάν σε αυτό το σενάριο η εικόνα θα κολάκευε τη ΝΔ, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι “Δεν θα κολάκευε καθόλου το ΠΑΣΟΚ” και πρόσθεσε: “Ελπίζω ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο και δεν έχουμε τέτοια ενημερώση. Πριν ενάμιση χρόνο το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει ακριβώς την ίδια διάταξη που θα εισάγουμε εκ νέου και αισιοδοξούμε ότι θα κάνει το αυτονόητο, να ψηφίσει ξανά”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα