Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Αλέξης Τσίπρας Menelaos Myrillas / SOOC

Επικοινωνία Τσίπρα- Γκουτέρες: Η Τουρκία να κατανοήσει ότι η προσπάθεια εκμετάλλευσης ενός συνήθους μεθοριακού συμβάντος, θα αποβεί εις βάρος της. Χαμηλοί τόνοι δημόσια, κλιμακούμενες ενέργειες της Αθήνας στο παρασκήνιο

Την ανάγκη “να μην αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο” η υπόθεση κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές μετά την άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως “χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της”.

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση εντείνεται σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, καίτοι η Αθήνα συνεχίζει να εκτιμά ότι δε θα εξελιχθεί σε “διπλωματικό θρίλερ”, όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη συνεδρίαση πως το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, προς το παρόν η κυβέρνηση δε θα προβεί σε δημόσιες πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες, αν και στο παρασκήνιο αυτές όχι απλώς εντείνονται, αλλά δεν αφορούν μόνο τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και τα διεθνή fora. Μ’ άλλα λόγια, για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν σκοπεύει να τηλεφωνήσει είτε στον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, είτε στον ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σημειωτέον ότι στην άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου τέθηκε επί τάπητος και η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνομιλία Τσίπρα με το ΓΓ του ΟΗΕ

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες συνομίλησε εν τω μεταξύ ο κ.Τσίπρας. Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Τέλος, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα οικονομίας, με κυβερνητικές πηγές να διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται “σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, στη συνεδρίαση υπήρξε ανασκόπηση της ολοκληρωθείσης τρίτης αξιολόγησης και ξεκίνησε η προετοιμασία για την τέταρτη και τελευταία.

Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα