Με πυξίδα το φιλελεύθερο κέντρο ο Μητσοτάκης

Με πυξίδα το φιλελεύθερο κέντρο ο Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ. Eurokinissi

Ιδεολογικό στίγμα για ένα φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο έδωσε στο συνέδριο της ΝΔ ο πρωθυπουργός. Τουρκία και προσφυγικό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σήμερα η ομιλία Σαμαρά

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορήθηκε πολλάκις προεκλογικά για δεξιά στροφή και “χάιδεμα” ενός σκληρά δεξιού ακροατηρίου. Από το Μοσχάτο πάντως έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα στο κέντρο και στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού. Σε κάθε περίπτωση από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου προέκυψε ξεκάθαρη νίκη και αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, που είναι πλέον κυβέρνηση αλλά πάντα έχει το βλέμμα στις επόμενες εκλογές όπως κάθε μεγάλο κόμμα, θέλησε λοιπόν να δώσει ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε όρους όπως κέντρο και δεξιά, που πυροδοτούν άλλωστε αιωνίως αντιφάσεις μέσα στη ΝΔ. Αντίθετα έδωσε το στίγμα ενός φιλελευθερισμού με… ανθρώπινο πρόσωπο. Περιέγραψε ουσιαστικά τη σύζευξη φιλελευθερισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιμένοντας στην άποψη ότι οι ιδέες της αριστεράς ηττήθηκαν, αλλά αποφεύγοντας ξεκάθαρη “αντικομμουνιστική” λογική. Δεν ήταν τυχαίο πάντως ότι για άλλη μία φορά αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο κ.Μητσοτάκης ωστόσο φρόντισε ταυτόχρονα να απαντήσει εμμέσως εκ των προτέρων σε όσους σκεπτόταν να θέσουν ζήτημα για τους διοικητές των νοσοκομείων (δήλωσε ότι ο ίδιος πρώτος θα αναγνωρίζει και θα θεραπεύει ολισθήματα, τα οποία όμως δεν εξισώνονται με τα “εγκλήματα του παρελθόντος), στις ανησυχίες για κυβερνητισμό (τόνισε ότι “αλαζονεία και αυταρέσκεια στην εξουσία δε θα επιτρέψω να σκιάσουν τη διαδρομή μας”), αλλά και στις αντιδράσεις για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Το συνέδριο ούτως ή άλλως βέβαια δεν προβλεπόταν… εκρηκτικό και πράγματι η δεύτερη ημέρα με τις τοποθετήσεις συνέδρων ήταν μάλλον υποτονική από εσωκομματικής άποψης, αν και φυσικά το προσφυγικό κυριάρχησε σε πολλές τοποθετήσεις, όπως και η τουρκική προκλητικότητα και η συμφωνία με τη Λιβύη (ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε μάλιστα από βήματος στην αποχώρηση του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου από πάνελ για τον αγωγό TANAP μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ Ιστουρίζ και Ταγιάνι στήριξαν ξεκάθαρα την Ελλάδα απέναντι στην Άγκυρα).

Αίσθηση και συζητήσεις προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μόνο κεντρώος και μετριοπαθής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αλλά ανέλαβε να… καταγγείλει τον ακροδεξιό λαϊκισμό στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Με αφορμή τη γενικότερη συζήτηση περί λαϊκισμού, ο κ.Γεωργιάδης δήλωσε ότι: “Τώρα οι λαϊκιστές θα συνασπιστούν σε άλλα θέματα, στο μεταναστευτικό λόγου χάρη, όπου έχουν εύκολες λύσεις και διάφοροι γράφουν στο διαδίκτυο λες και ο υπόλοιποι δεν ανησυχούμε για την πατρίδα μας”. Ο κ.Γεωργιάδης που ήρθε στη ΝΔ επί Σαμαρά αλλά εδώ και καιρό ακολουθεί προσωπική αυτόνομη πορεία, με τον τρόπο αυτό θέλησε να στηρίξει την κυβέρνηση απέναντι στις αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύτων, τα κλειστά κέντρα και τη ρεαλιστική παραδοχή πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, παρόλο που στελέχη όπως ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης ήταν που “σήκωναν” το θέμα προεκλογικά.

Ενδιαφέρουσες πάντως ως προς την πιο κεντρώα ή εν πάσει περιπτώσει όχι παραδοσιακά δεξιά ιδεολογική στόχευση του συνεδρίου ήταν και οι επιλογές προσκεκλημένων ομιλητών, αλλά και οι θεματικές (πέραν της μάχης κατά του λαϊκισμού, κεντρικό θέμα ήταν και η κλιματική αλλαγή). Για παράδειγμα, μία από τους ξένους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν το πολιτικό παιδί της Άνγκελα Μέρκελ Ντιάνα Κίνερτ εκφράζει την κεντρώα τάση των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς έχει δηλώσει ότι θαυμάζει τη Μέρκελ γιατί “δεν είναι υπέρμετρα δεξιά και δεν είναι ρατσίστρια” και έχει καλέσει τη νέα πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ να μην υιοθετήσει μία πιο δεξιά και συντηρητική πολιτική, προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν κόμματα όπως, για παράδειγμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Και απολύτως ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Γιώργου Στεργίου, ο οποίος όρισε ως πολιτικό στόχο: “Να δημιουργήσουμε έναν ευρύ, έναν μεγάλο συνασπισμό των οπαδών του μέτρου και της λογικής. Έναν συνασπισμό, που με επικεφαλής τον Μητσοτάκη, θα μεταβάλει δομικά τους πολιτικούς συσχετισμούς της χώρας μας. Θα αλλάξει τον πολιτικό της χάρτη.” Και υποστήριξε ότι: “Για να βγει η χώρα από την εντατική, από τη σκοτεινή περίοδο της 10ετους κρίσης, απαιτείται να οικοδομηθούν ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. Με όλους εκείνους που μοιράζονται τις ίδιες επιδιώξεις, έχουν τους ίδιους σκοπούς και τις ίδιες αγωνίες με εμάς” δείχνοντας σαφώς πέραν των κομματικων γραμμών της ΝΔ και άρα προς το κέντρο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία του κ.Μητσοτάκη στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, ομιλία που θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες ενωτικά μηνύματα. Θα προηγηθούν οι ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, του απερχόμενου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και του νέου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και κυρίως του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Για μία υποψηφιότητα του οποίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας πιέζουν πολλοί σαμαρικοί αν και κανείς δεν έκανε σχετική δήλωση στο πλαισιο του συνεδρίου. Και ο οποίος έχει γνωστές και αποδεδειγμένες στην πράξη θέσεις για ένα δεξιό ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, του οποίου μπορεί να μην είναι πλέον πρόεδρος αλλά στο οποίο διεκδικεί το δικό του ρόλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα