Με συνταγή… Καραμανλή, αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης τον Σαμαρά

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι πρώην πρωθυπουργοί εξαιρούνται από την κομματική πειθαρχία, δηλώνει το Μαξίμου, παραπέμποντας στην τακτική του Κώστα Καραμανλή απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τι θα κάνει ο Σαμαράς στη σημερινή ψηφοφορία για την τροπολογία για τους μετανάστες.

Την τακτική, με την οποία ο Κώστας Καραμανλής ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε “διαχειριστεί” τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, “αντιγράφει” ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στον Αντώνη Σαμαρά.

Η ηγεσία Καραμανλή είχε ειδικότερα “λύσει” το θέμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι ως επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ήταν πέρα από… κομματικές γραμμές. Έτσι υποβάθμιζε τις όποιες διαφοροποιήσεις του, δια της αναβαθμίσεως του.

Την ίδια συνταγή ουσιαστικά χρησιμοποιεί και ο σημερινός πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει (και να απομονώσει) τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ως γνωστόν “χτύπησε” ξανά με αφορμή την τροπολογία για τους μετανάστες που ψηφίζεται σήμερα.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς χθες εάν θα εφαρμοστεί κομματική πειθαρχία στη συγκεκριμένη ρύθμιση και εάν αυτή θα αφορά και τον πρώην πρωθυπουργό απάντησε:

“Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες”.

Τι θα κάνει σήμερα ο Σαμαράς;

Τίθεται επομένως το ερώτημα εάν ο κ. Σαμαράς θα πάει στη σημερινή ψηφοφορία (υπενθυμίζεται ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική) και θα καταψηφίσει ή εάν απλώς δεν θα πάει καν στη Βουλή. Από την πλευρά του Μεσσήνιου πολιτικού δεν είχε μέχρι χθες το βράδυ αποσαφηνιστεί ποια τακτική θα επιλέξει. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πάντως στη Βουλή όχι μόνο λόγω της ονομαστικής, αλλά και για να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Το Μαξίμου πάντως δεν αναμένει διαφοροποιήσεις πλην Σαμαρά στην ψηφοφορία. Ήδη εξάλλου βουλευτές που θα ήθελαν να “παίξουν” επικοινωνιακά με την ίδια ξενοφοβική ατζέντα Σαμαρά, έχουν “βολευτεί” με την κομματική πειθαρχία. Για παράδειγμα, Θάνος Πλεύρης και Κώστας Καραγκούνης εξέφρασαν μεν τη διαφωνία τους με την τροπολογία, αλλά ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραβιάσουν την κομματική πειθαρχία.

Όσο για το πάλαι πότε “πρωτοπαλίκαρο” του κ.Σαμαρά, Άδωνι Γεωργιάδη, έχει αναλάβει την υπεράσπιση της τροπολογίας και μάλιστα χθες λάνσαρε ήδη πριν το briefing τη γραμμή “κομματική πειθαρχία πλην Σαμαρά”.

Οι ακροδεξιές κορώνες είναι για το πόπολο

Αποδεικνύεται πάντως με την υπόθεση της τροπολογίας για άδεια διαμονής σε μετανάστες που διαμένουν τρία χρόνια στη χώρα με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πως οι ακροδεξιές κορώνες είναι βολικές για να “ψαρεύουν” ορισμένοι ψήφους από τα λαϊκά και φτωχότερα δεξιά στρώματα.

Οι εργοδότες όμως χρειάζονται εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές και να δουλέψουν σε κατασκευαστικά έργα, καθώς και προσωπικό καθαριότητας στον τουρισμό και οικιακές βοηθούς. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση φέρνει την άπαξ ρύθμιση, όπως επισήμανε άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης έσπευσε μάλιστα να τονίσει ότι όσοι υπαχθούν στην άπαξ αυτή ρύθμιση δεν θα έχουν άλλα δικαιώματα. Για παράδειγμα δεν θα έχουν δικαίωμα επανένωσης με τις οικογένειες τους. Ενώ θα χάνουν την άδεια διαμονής εάν χάσουν την εργασία τους, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για τον κίνδυνο εκμετάλλευσης από εργοδότες. Η κυβέρνηση πάντως προσπερνά αυτές τις ανησυχίες, επικαλούμενη ότι θα ισχύει ό,τι για όλους τους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι το Μαξίμου δεν έκανε μεν πίσω στη ρύθμιση, αλλά ταυτόχρονα σπεύδει να καθησυχάσει ακραίες δεξιές φωνές. Και αυτό καθώς και η ΝΔ επί Μητσοτάκη, τόσο ως αξιωματική έχει “παίξει” με τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά μερίδας του δεξιού ακροατηρίου και έχει ποντάρει επικοινωνιακά στο μεταναστευτικό.

Πρόβα τζενεράλε και για γάμο ομόφυλων ζευγαριών;

Σημειωτέον ότι από την πρώτη στιγμή, το νέο “αντάρτικο” Σαμαρά είχε δημιουργήσει το ερώτημα εάν η τροπολογία για τους μετανάστες θα μπορούσε να είναι μία “πρόβα τζενεράλε” και για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δηλαδή εάν με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα θα εκφραζόταν μία ομάδα της σκληρής δεξιάς, που θα σχημάτιζε ένα μπλοκ και εν όψει της ρύθμισης για την ισότητα στο γάμο.

Το ερώτημα αυτό πλέον αντιστρέφεται. Διότι εάν επιτύχει ο χειρισμός με την κομματική πειθαρχία σε όλους πλην Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική και στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Για πρώτη φορά άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς χθες σχετικά από το NEWS 24/7 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην αφεθούν στην εν λόγω ρύθμιση οι βουλευτές της ΝΔ να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ προβλέπει κομματική πειθαρχία, πλην των περιπτώσεων όπου ρητά αποφασίζεται ψήφος κατά συνείδηση. “Μην προεξοφλήσετε ούτε το ένα, ούτε το άλλο”, έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ο κ. Μαρινάκης. Ωστόσο η “απειλή” είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.

Βέβαια το Μαξίμου έχει πολλούς τρόπους να χειριστεί το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε αορίστως ότι “θα έρθει μέσα στην τετραετία”.

Για παράδειγμα, καθώς οι περισσότεροι διαφωνούντες (και η Εκκλησία) επικαλούνται την πτυχή της τεκνοθεσίας, έχει εξεταστεί το σενάριο να μη δοθεί αυτό το δικαίωμα στα ομόφυλα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά μόνο το δικαίωμα της κατά μόνας τεκνοθεσίας και σε άνδρες. Αυτό βέβαια είναι αντισυνταγματικό, αλλά μέχρι να προσφύγουν πολίτες και να δικαιωθούν, θα έχει ξεπεραστεί ο πολιτικός κάβος.

Μια δεύτερη σκέψη είναι να έρθει η ρύθμιση σε θερινά τμήματα, η σύνθεση των οποίων θα έχει επιλεγεί ώστε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να περάσει χωρίς παρατράγουδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα