Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ 8% για το 2020 ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει απόψε πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού νέες φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα νέα μείωση ΕΝΦΙΑ αλλά και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών.

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, μείωση εισφοράς αλληλεγγύης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο και μείωση ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού απόψε το βράδυ και θα δώσει ένα "χριστουγεννιάτικο μποναμά".

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει λόγο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή της δεύτερης φάσης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2020, καθώς θα δημιουργείται με ασφάλεια πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση 8% θα “φανεί” τον επόμενο Αύγουστο. 

Η βεβαιότητα της κυβέρνησης για τη δυνατότητα νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020 βασίζεται στο ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην εμπορικές, με παράλληλη ένταξη 7000 ζωνών στο σύστημα των αντικειμενικών, θα δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό χώρο άνω των 300 εκ ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δείξει επίσης ότι πρόθεση του είναι να προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα προκύπτει κατά τη διάρκεια του 2020. Δηλαδή, το πλεόνασμα θα διατίθεται κατά τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο στο τέλος.

Η παράλληλη αυτή φορολογία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Ενώ δέσμευση της κυβέρνησης είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί το νέο ασφαλιστικό.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού αναμένεται να εξελιχθεί σε μία συνολική πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με την κυβέρνηση να επιθυμεί βέβαια να εστιάσει στη μείωση φόρων. Οι ομιλίες των αρχηγών αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις τέσσερις και μισή, με τον πρωθυπουργό να κλείνει τη συζήτηση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, ΕΝΦΙΑ, Προϋπολογισμός, Βουλή
SHARE: