Μετά τις πλημμύρες, αποζημιώσεις, αποδοκιμασίες και ΜΑΤ

Μετά τις πλημμύρες, αποζημιώσεις, αποδοκιμασίες και ΜΑΤ
SOOC

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες άμεσες αποζημιώσεις για τους πληγέντες, ενώ η ΕΛΑΣ έριχνε χημικά σε διαδηλωτές - Κανονικά οι αυτοδιοικητικές.

Το σύνθημα επιστροφής της πληγείσας Θεσσαλίας σε “κανονικότητα” μετά τις πλημμύρες θέλησε να δώσει χθες από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα άμεσης αρωγής θα ανοίξει σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και προαναγγέλοντας ότι ο ίδιος θα ζητήσει από την ΕΕ πρόσθετη στήριξη.

Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έκανε χρήση χημικών κατά συγκεντρωθέντων που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση με τις πλημμύρες. Διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν “υποδεχθεί” πλημμυροπαθείς και την Παρασκευή, μπροστά στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειωτέον ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά, απλώς θα δοθεί παράταση στην ανακήρυξη υποψηφίων στη Θεσσαλία, όπου άλλωστε τα δικαστήρια δεν λειτουργούν λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε βάλει στο τραπέζι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και μάλιστα δέχθηκε και προπηλακισμούς στην Καρδίτσα. Προς το παρόν πάντως εξακολουθεί να είναι ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια πλέον για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα εστιάζοντας στο μετά της καταστροφής με τις αποζημιώσεις.

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα πραγματοποιήσει και την επίσκεψη στον πυρόπληκτο Έβρο, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Ενώ τελικά η επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που επίσης είχε αναβληθεί θα πραγματοποιηθεί τελικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 16-17 Σεπτεμβρίου. Το ανακοίνωσε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες για να βάλει τέλος στα σενάρια περί οριστικής ακύρωσης της εμφάνισης του στη ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας θα κυριαρχήσει στη συνέντευξη τύπου.

“Θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν. Θα μιλήσουμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους”, σχολίασε δε ο κ. Μητσοτάκης. Έδωσε επίσης μία πρόγευση του πως θα κινηθεί λέγοντας:

“ Η ελληνική οικονομία -το είπα και προχθές, το επαναλαμβάνω και σήμερα- είναι σήμερα πιο ισχυρή. Η χώρα πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση πριν από λίγες μέρες. Προφανώς, αυτό είναι το τελευταίο το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει σήμερα τους πολίτες εδώ, στη Θεσσαλία, είναι όμως πολύ σημαντικό γιατί ακριβώς επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες σήμερα να ξεπεράσει και μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση. Αλλά, το τονίζω, θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης.”

Εν τω μεταξύ πάντως, στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με την οργή των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Δεκτός με αποδοκιμασίες έγινε το Σάββατο στα Μεγάλα Καλύβια ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων και νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει σχεδόν αμέσως. Ενώ στο ίδιο χωριό, που έχει πληγεί σφοδρά από την κακοκαιρία οι κάτοικοι ζήτησαν με ένταση εξηγήσεις από το βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Λιούτα.

Ποιο δάνειο; Καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής” είπε στον κ. Λιούτα ένας εκ των πληγέντων και μια άλλη κάτοικος της περιοχής “Αν δεν έχω ζώα, αν δεν τα αρμέξω να πουλήσω το γάλα μου, με τι θα τα πληρώσω;.

Ο πρωθυπουργός χθες έκανε ειδική μνεία στη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, διαβεβαιώνοντας ότι αν και ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει πρακτικά εξαντληθεί για το έτος, “το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ”. Σημειωτέον ότι ο ΕΛΓΑ έχει αρχίσει ήδη να δέχεται αιτήσεις τόσο για το φυτικό όσο και για το ζωικό κεφάλαιο.

Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογράμμισε τη σημασία της συλλογής και καύσης των νεκρών ζώων, καθώς οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν ότι εάν περάσει ο εκτιμητής και δεν τα δει, δεν θα αποζημιωθούν.

“Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι’ αυτή τη διαδικασία”, τόνισε. Και αυτό καθώς τα νεκρά ζώα αποτελούν μία υγειονομική βόμβα, ενώ οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές καλούνται από το υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα