Μετωπική στη Βουλή για θαλασσοδάνεια και διαπραγμάτευση

Μετωπική στη Βουλή για θαλασσοδάνεια και διαπραγμάτευση
Discussion on the Plenum of the Greek Parliament, regarding the forming of an investigative committee about Parties funding and funding of Mass Media organizations. In Athens, on Apr. 15, 2016. / . . () , , . , 15 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Μονομαχία Τσίπρα- Μητσοτάκη. Επίθεση Θεοδωράκη σε Καμμένο και αναφορές σε νταβατζήδες. Νέο νομοθετικό πλαίσιο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σε μετωπική σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα- Κυριάκου Μητσοτάκη για τα δάνεια κομμάτων- ΜΜΕ, αλλά και τη διαπραγμάτευση, εξελίχθηκε η συζήτηση για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκαν το καθένα της δικής του ηθικής ανωτερότητας, με τον Πάνο Καμμένο να δέχεται βολές από Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Η περίφημη ρήση του Κώστα Καραμανλή για τους “νταβατζήδες” κυριάρχησε στη συζήτηση, καθώς τον όρο χρησιμοποίησαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πάνος Καμμένος, επιχειρώντας να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να θυμηθεί το νόμο Ρουσόπουλου.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων, διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις άδειες των καναλιών και επιτέθηκε στη διαπλοκή που όπως είπε “βγάζει τις τελευταίες άναρθρες κραυγές της”. Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταύτιση με το ΔΝΤ, αλλά και με τη διακυβέρνηση Σαμαρά, με αναφορές στην υπόθεση Παπασταύρου. “Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”, υποστήριξε χαρακτηριστικά. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς περισσότερα μέτρα από τα συμφωνηθέντα.

Τα οικονομικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας επιστολή του κ.Τσιπρα με την οποία ζητούσε δανεισμό του κόμματος του από τράπεζα το 2010. Τον “κάρφωσε” έτσι ότι υιοθετεί τις ίδιες πρακτικές με αυτές για τις οποίες κατηγορεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως διαφώνησε με τη συζήτηση των δανείων και των κομμάτων και των ΜΜΕ στην ίδια εξεταστική, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια των ΜΜΕ. Ζήτησε πάλι εκλογές και εκτίμησε ότι “ζούμε ξανά το δράμα του 2015” ως προς τη διαπραγμάτευση.

Σε μία… ασυνήθιστη κίνηση για το ΚΚΕ, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουτσούμπας ανακοίνωσε ότι το κόμμα ψηφίζει την πρόταση για εξεταστική, αν και τη χαρακτήρισε αντιπερισπασμό από τα μέτρα που όπως είπε ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τα “κοράκια”.

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε όλα τα κόμματα να κάνουν εσωτερικό έλεγχο όπως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως είπε ανέθεσε τον έλεγχο των δανείων του σε εταιρείες ορκωτών λογιστών και περιέκοψε τις δαπάνες του κατά 96%. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί αντιπερισπασμό από τα σκληρά μέτρα που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή.

Η ομιλία του  Σταύρου Θεοδωράκη εξελίχθηκε σε κόντρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, καθώς ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε ότι εκδότες εφημερίδων και διαχειριστές site έχουν προσληφθεί στο υπουργείο Αμύνης, στο υπουργείο Τύπου. Ο κ.Καμμένος παραδέχθηκε ότι ισχύει αλλά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτο. Ο κ.Θεοδωράκης ζήτησε επίσης να καταργηθεί η κρατική διαφήμιση.

Ο κ.Καμμένος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους λέγοντας ότι συνολικά από το 1999 έως το 2015 έλαβαν δάνεια και κρατικές χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 1,2 δις ευρώ.

Όταν ήταν στη ΝΔ ο Καμμένος ήταν καλά τα δάνεια, σχολίασε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας την οργή του γιατί η κυβέρνηση εγκαταλείπει την απλή αναλογική.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα